Sydänkohtauksen tunnistaminen: 5 oiretta

helmikuu 27, 2019
Ottaen huomioon sydänkohtausten yleisyyden, on tärkeää tuntea hyvin sen oireet.

Sydänkohtauksen tunnistaminen on tärkeää meille jokaiselle ei vain oman, vaan myös muiden ihmisten terveyden tähden. Muutaman vihjeen avulla pystymme ehkäisemään vakavan tilanteen vaikeutumista entisestään. Sydänkohtauksen sattuessa on toimittava nopeasti.

Sydänkohtauksen syy on helppo selittää: hyytymä tukkii verenkierron valtimoissa, mikä estää verta pääsemästä sydämeen ja sieltä muualle elimistöön.

Valitettavasti sydänkohtaus on huomattavan yleinen.

Sydänkohtauksen tunnistaminen

Sydän lähettää merkkejä kehoon lyhyen aikaa juuri ennen infarktia. Nämä oireet tietämällä sydänkohtauksen tunnistaminen on helpompaa, jolloin voit pyytää apua itsellesi tai toiselle ihmiselle nopeasti. Nopea toiminta tämän lyhyen hetken aikana on elintärkeää.

Tässä sydänkohtauksen pääoireet:

Rintakipu on sydänkohtauksen tyypillinen oire

1. Rintakipu

Sydänkohtauksessa rintalastan takana tuntuu kipua. Myöhemmin kipu leviää toiseen (yleensä vasempaan) käsivarteen ja siitä kaulaan. Tämä tapahtuu yleensä 40 minuutin aikana.

2. Lisääntyneet tykytykset

Sydämen tykytys lisääntyy ja ilmenee hengitysvaikeuksia.

3. Pahoinvointi

Pahoinvointi on myös yksi mahdollinen oire. Muista, että pelkkä pahoinvointi ei automaattisesti tarkoita sydänkohtausta. Se tapahtuu yleensä aiemmin mainittujen vaiheiden jälkeen, ja potilas saattaa oksentaa.

4. Ruumiinlämmön muutokset

Ruumiinlämpö voi muuttua ääripäästä toiseen. Tämä vaihtelee ihmisestä riippuen. Toiset ovat kylmänhikisiä, kun taas jotkut tuntevat äkillistä ja äärimmäistä kuumuutta tai kuumia aaltoja.

5. Ahdistus

Myös ahdistus on yleistä. On parasta hakea apua nopeasti, sillä itse murehtiminen saattaa vain pahentaa tilaa.

Sydänkohtausriskiä lisäävät elämäntavat

Tietyt elämäntavat lisäävät sydänkohtauksen riskiä. Suosittelemme välttämään seuraavia haitallisia tapoja mahdollisimman paljon.

1. Tupakointi

Tupakointi lisää sydänkohtauksen riskiä

Tupakointi lisää sydänkohtauksen riskiä. Se on yksi suurimmista sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöistä.

Kun joku tupakoi runsaasti, hänen hengityselintensä toiminnot heikkenevät huomattavasti. Sydänkohtauksen sattuessa sillä voi olla vakavia tai jopa kohtalokkaita seurauksia.

2. Liika stressi

Stressi on yleinen ongelma, ja rentoutumiselle jää hyvin vähän aikaa nykyajan hektisessä elämässä. Ole rauhallinen, keskity ratkaisemaan ongelmat, äläkä uuvuta itseäsi niihin.

Työn ja henkilökohtaisen elämän erottaminen toisistaan on ensimmäinen askel stressin käsittelyssä. Hengitysmenetelmät, mindfulness ja muut työkalut voivat auttaa keskittymään nykyhetkeen ja olemaan murehtimatta huomista.

Käy katsomassa tämä artikkeli: Rentouttavat joogaharjoitukset stressin lievitykseen

3. Rasvainen ruoka

Rasvainen ruoka on haitallista sydämelle

Noudata terveellistä ruokavaliota. Runsas roskaruoan ja muiden rasvaisten ruokien syöminen lisää vähitellen riskiä saada sairauksia. Muista, että suuri osa sydän- ja verisuoniongelmista johtuu kehnosta ruokavaliosta.

Vältä suuria määriä huonoa kolesterolia. Emme tarkoita, että tietyt ruoat pitäisi poistaa ruokavaliosta kokonaan, mutta ruokavalioon tulisi kiinnittää huomiota. Pikaruokaa voi syödä aina silloin tällöin.

Suosittelemme myös: 10 terveellisintä rasvaa

4. Alkoholi

Alkoholin runsaanpuoleinen juominen on haitallista. Itse asiassa alkoholi on tärkeä tekijä ylipainon synnyssä ja se lisää sydänongelmien todennäköisyyttä.

Jos aiot juoda alkoholia, juo sitä kohtuudella. Älä sairastuta kehoasi turhaan.

5. Liikunnan puute

Aktiivinen elämä auttaa ehkäisemään sydänkohtauksia

Myös liikkumattomuus on haitaksi. Paljon paikallaan pysyvät ihmiset eivät edistä verenkiertoaan, ja tästä johtuen heille voi kehittyä terveysongelmia.

Sydänkohtauksen ehkäisemiseksi ei tarvita mitään äärimmäisiä toimenpiteitä. Avainasia on elää mahdollisimman terveellisesti. Vältä huonoja elämäntapoja ja ennen kaikkea opettele hallitsemaan tunteitasi.

Kaikki yllä mainitut auttavat huomattavasti ehkäisemään sydänkohtausta.

  • Centers for Disease, C., & Prevention. (2008). Disparities in adult awareness of heart attack warning signs and symptoms–14 states, 2005. MMWR Morb Mortal Wkly Rep.