Suutulehdus voi olla yksi syy Alzheimerin taudin puhkeamiseen

Infektioperäisiä tekijöitä on aina epäilty joidenkin aivorappeumasairauksien puhkeamisen syyksi. Eräät viimeaikaiset tutkimukset viittaavat suutulehdukseen mahdollisena Alzheimerin taudin syynä.
Suutulehdus voi olla yksi syy Alzheimerin taudin puhkeamiseen

Viimeisin päivitys: 04 huhtikuuta, 2022

Suutulehdus voi olla yksi syy Alzheimerin taudin puhkeamiseen, kertovat useat viime vuonna julkaistut tutkimukset. Erityisesti Science Advances -lehden artikkeli yhdistää suussa elävän bakteerin Alzheimerin tautia sairastavien potilaiden aivoihin.

Jo viime vuosikymmenellä tieteelliset tutkimukset osoittivat jotain samansuuntaista. Läheisimmin tähän liittyy Porphyromonas gingivalis –niminen mikro-organismi, bakteeri, joka aiheuttaa kroonisena parodontiittina tunnetun iensairauden.

Tutkijat havaitsivat samaa bakteeria Alzheimerin tautia sairastaneiden, menehtyneiden potilaiden aivoissaTämä on johtanut hypoteesiin siitä, että suutulehdus voi olla yksi syy Alzheimerin taudin puhkeamiseen.

Mikä on Alzheimerin tauti?

Alzheimerin tauti on eräänlainen dementia; yleisin kognitiivista heikentymistä aiheuttava dementiamuoto aikuisväestössä. Sairauden riskitekijöitä ovat ikä ja ikääntyminen, sillä sitä esiintyy paljon yli 65-vuotiailla ja etenkin yli 85-vuotiailla.

Jos jollakulla suvun jäsenellä on ollut Alzheimerin tauti, on todennäköistä, että samassa suvussa on toinenkin tautia sairastava henkilö. Tätä kausaliteettia on selitetty perintötekijöillä, ja sitä sairastavien DNA:sta on jopa tunnistettu mutatoituneita osia.

Suutulehdusta mahdollisena Alzheimerin taudin syynä on aina epäilty muiden riskitekijöiden ohessa. Tautia sairastavien aivoissa on nähtävissä tulehduksellisia muutoksia, joita on vaikea selittää, ellei niitä yhdistetä tarttuvaan mikro-organismiin.

Sairauden oireet pahenevat yleensä ajan myötä. Aluksi ajattelussa ja kielessä esiintyy häiriöitä. Sitten kärsii muisti; henkilöllä on selkeitä vaikeuksia tunnistaa nimiä ja henkilöitä. Myöhemmässä vaiheessa puhuminen ja tietysti myös kirjoittaminen vaikeutuvat.

Lopussa yleinen oire on suoriutumisen lasku tavallisissa päivittäisissä toimissa, kuten hampaiden harjauksessa, hiusten kampaamisessa ja pukeutumisessa. Myös aggressiivisuutta saattaa esiintyä, mikä vaikeuttaa lähestymistä ja asianmukaista hoitoa.

Mikä on krooninen parodontiitti?

Suutulehdus, jonka tutkijat tunnistivat mahdolliseksi Alzheimerin taudin syyksi, on krooninen parodontiitti. Kyseessä on ientulehdus, jonka vakava muoto tuhoaa hampaiden tukikudokset saaden hampaat tippumaan.

Kaikki parodontiitin muodot eivät ole samanlaisia:

  • Yleinen krooninen: Tämä on kaikista yleisin muoto. Se on lapsilla harvinainen ja johtaa hoitamattomana lopulta hampaiden menetykseen. Joissakin tapauksissa sairaus on parantunut itsestään, mutta sitä ei voi silti jättää hoitamatta.
  • Etenevä: Tämän tautimuodon kulku on erittäin nopea ja sekin johtaa hampaiden putoamiseen. Siihen liittyy geneettinen osatekijä, minkä vuoksi se on yleisempi tietyn suvun jäsenillä.
  • Kuolioituva: Tämä on parodontiitin kaikkein aggressiivisin muoto. Sairas kudos kuolee, sillä se ei saa riittävästi verta. Tämä on paljon yleisempää immuniteettiongelmista kärsivillä ihmisillä, kuten HIV-tartunnan saaneilla tai syöpähoitoa saavilla potilalla.
Hiljattaisten tutkimusten mukaan Alzheimerin tauti voi olla yksi syy Alzheimerin taudin puhkeamiseen.

Voiko suutulehdus olla syynä Alzheimerin taudin puhkeamiseen?

Tutkimukset eivät ole vielä vahvistaneet tätä. Vaikka viitteitä tästä onkin saatu, vielä olisi hätiköityä väittää, että yhteys on olemassa.

Alzheimerin taudissa aivoihin kertyy amyloidi-nimisiä proteiineja. Amyloidiplakki saattaa olla elimistön puolustusmekanismi bakteeri-infektioita vastaan. Tämä avaa oven sille mahdollisuudelle, että sairauden syynä olisivat bakteerit.

Toisaalta P. gingivalis -bakteeri on jo yhdistetty muihin sairauksiin ja ongelmiin, kuten akuuttiin sydäninfarktiin ja ennenaikaiseen syntymään.

Kääntöpuolena on se, että Alzheimerin tautia sairastavien potilaiden tiedetään jo olevan alttiimpia useille mikro-organismeille. Erityisesti suu on sellainen paikka, jossa näillä potilailla on paljon ongelmia, sillä heidän hygieniansa on puutteellista johtuen kaikista käytökseen liittyvistä muutoksista.

Tästä syystä täytyy muistaa varovaisuus. On mahdollista, että suussa oleva tulehdus laukaisee Alzheimerin taudin, mutta lisää näyttöä tarvitaan. Toistaiseksi taudin suora syy on tuntematon, ja hoidolla pyritään taudin lievittämiseen, ei parantamiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tzeng, Nian-Sheng, et al. “Are chronic periodontitis and gingivitis associated with dementia? A nationwide, retrospective, matched-cohort study in Taiwan.” Neuroepidemiology 47.2 (2016): 82-93.
  • Vélez García, Iryna. “Asociación entre Porphyromonas gingivalis y enfermedad de Alzheimer. Revisión integradora.” (2019).
  • Silvestre, F. J., et al. “Neuroinflammation, Alzheimers disease and periodontal disease: is there an association between the two processes.” J Biol Regul Homeost Agents 31.2 Suppl 1 (2017): 189-96.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.