Logo image
Logo image

Suolistoinfluenssa: oireet, hoito ja ruokavalio

3 minuuttia
Suolistoinfluenssa johtuu tiettyjen virusten aiheuttamasta infektiosta. Sen lisäksi, että se aiheuttaa päänsärkyä, kuumetta ja väsymystä, se aiheuttaa myös oksentelua, ripulia ja vatsavaivoja. Ota selvää, miten sitä hoidetaan!
Suolistoinfluenssa: oireet, hoito ja ruokavalio
Viimeisin päivitys: 07 huhtikuuta, 2022

Suolistoinfluenssa, jota kutsutaan myös mahaflunssaksi, on virusinfektio, joka voi vaikuttaa kehen tahansa. Se aiheuttaa vatsakipua, johon yleensä liittyy ripulia ja oksentelua. Useimmissa tapauksissa se häviää itsestään ja vain sen aiheuttamat oireet hoidetaan.

Se voi olla kuitenkin vakava terveysuhka tietyille riskiryhmään kuuluville henkilöille. Näin ollen se voi olla monimutkainen sairaus ja vaatia lääketieteellistä valvontaa. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, mistä tämä infektio koostuu ja miten sitä hoidetaan.

Mikä on suolistoinfluenssa?

Suolistoinfluenssa, joka tunnetaan myös nimellä virusperäinen gastroenteriitti, on virusten aiheuttama mahalaukun ja suoliston tulehdus. On olemassa monenlaisia ​​viruksia, jotka voivat aiheuttaa tämän infektion. Tärkeimpiä ovat mm.

  • Rotavirus: Tämä virus on yleisin lasten suolistoinfluenssan aiheuttaja.
  • Norovirus: Aiheuttaa suurimman osan aikuisten suolistoinfektioista.
  • Adenovirus: Aiheuttaa suolistoflunssaa pääasiassa alle 2-vuotiailla lapsilla. Tämä virus aiheuttaa yleensä oireita pidempään kuin muut virusmuodot.
Some figure
Useat virukset voivat aiheuttaa suolistoinfluenssaa. Se on myös erittäin tarttuva infektio.

Lue myös: Flunssan lievittäminen 7 ruoka-aineella

Viruksen siirtyminen tapahtuu ihmisestä toiseen. Virusta löytyy sairastuneiden henkilöiden ulosteista ja oksennuksesta. Jos henkilö menee vessaan ja virusta jää hänen käsiinsä, on mahdollista, että hän edistää viruksen leviämistä.

Siksi tartunnan estämiseksi tärkeintä on oikea käsihygienia. Asiantuntijat suosittelevat myös, että ruokailuvälineitä, pyyhkeitä ja muita henkilökohtaisia ​​tavaroita ei jaeta ihmisten kanssa, jotka kärsivät tämäntyyppisestä infektiosta.

Suolistoinfluenssan oireet

Kuten nimestä voi päätellä, se on infektio, joka tuottaa samanlaisia ​​oireita kuin mikä tahansa flunssa. Oireita ovat kuume, päänsärky, lihassärky, väsymys ja niin edelleen. Näiden lisäksi on muita ruoansulatusjärjestelmälle spesifisempiä oireita, kuten:

  • Oksentelu
  • Ärtynyt vatsa
  • Vetinen ripuli
  • Pahoinvointi
  • Koliikkikipu

Elimistön kuivuminen on tämän tilan vakavin komplikaatio. Se voi tapahtua, jos henkilö ei huolehdi nestetasapainon ylläpitämisestä. Sinun tulee olla valppaana tiettyjen oireiden ilmaantuessa, jotka viittaavat vakavaan elimistön kuivumiseen, esimerkiksi:

  • Huimaus
  • Virtsaamisen tiheyden ja määrän väheneminen
  • Uneliaisuus
  • Janon tunne

Oireiden kesto vaihtelee viruksen tyypin ja tartunnan saaneen henkilön yksilöllisten ominaisuuksien mukaan. Lisäksi oireet kestävät yleensä 3-7 päivää.

Kuka voi sairastua?

Kuten olemme jo maininneet, suolistoflunssa voi vaikuttaa keneen tahansa. Vaikka on totta, että ikäryhmästä riippuen yksi tai toinen virustyyppi on yleisempi, kaikilla ei ole samanlaista komplikaatioriskiä.

Haavoittuvimpia ryhmiä ovat lapset, vanhukset ja ihmiset, joilla on heikko immuunijärjestelmä. Heillä oireet voivat olla vakavampia ja kestää pidempään verrattuna terveeseen aikuiseen.

Nämä potilaat tarvitsevat tarkempaa valvontaa, jotkut saattavat jopa vaatia sairaalahoitoa. Lisäksi vuodenaika vaikuttaa sairauden vakavuuteen. Kesällä korkeissa lämpötiloissa on suurempi riski elimistön kuivumiselle.

Suolistoinfluenssan hoito

Some figure
Osa suolistoflunssan hoitoa on elimistön kuivumisen välttäminen. Siksi lääkärit suosittelevat veden ja terveellisten juomien nauttimista.

Lue myös: Kroonisen munuaisten vajaatoiminnan oireet ja diagnoosi

Suolistoinfluenssalle ei ole erityistä hoitoa. Kuten jo mainittiin, virus poistuu lopulta elimistöstä ja oireet häviävät itsestään muutaman päivän kuluttua.

Yleisoireita, kuten kuumetta tai lihassärkyä, on mahdollista hoitaa tavallisilla kipu- ja antipyreeteillä. Tärkeintä on kuitenkin estää komplikaatioiden, erityisesti elimistön kuivumisen, ilmaantuminen. On elintärkeää pitää potilas hyvin nesteytettynä.

Ruokavalio suolistoflunssan aikana

  • Asiantuntijat suosittelevat ruokavalion perustamista nestemäisiin ruokiin, kuten soseisiin, keittoihin, mehuihin jne.
  • Potilaalle tulee antaa ylimääräistä vettä ja sokeria oraaliseerumin tai urheilujuomien kera. Jatkuva pienten kulausten nauttiminen on tärkeää, varsinkin oksentamisen tai ripulin jälkeen.
  • Vältä erittäin rasvaisia ​​tai sokeripitoisia ruokia sekä runsaasti kuituja sisältäviä ruokia.
  • Vältä alkoholia, kofeiinia ja hiilihapollisia juomia.
  • Kun oireet häviävät, kaikki ruoat tulee asteittain ottaa uudelleen ruokavalioon.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että suolistoflunssa on yleensä hyvänlaatuinen sairaus, joka yleensä häviää muutamassa päivässä ilman merkittäviä seurauksia. On kuitenkin tärkeää seurata henkilön yleistä tilaa ja olla valppaana mahdollisten varoitusmerkkien suhteen, jotka saattavat vaatia terveydenhuollon ammattilaisen huomiota.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chow CM, Leung AK, Hon KL. Acute gastroenteritis: from guidelines to real life. Clin Exp Gastroenterol. 2010;3:97–112. doi:10.2147/ceg.s6554
  • Gastroenteritis viral (gripe estomacal): MedlinePlus enciclopedia médica. (n.d.). Retrieved February 5, 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000252.htm
  • Gripe intestinal: síntomas, duración y dieta recomendada | VIU. (n.d.). Retrieved February 5, 2020, from https://www.universidadviu.es/gripe-intestinal/
  • Stuempfig ND, Seroy J. Viral Gastroenteritis. [Updated 2019 Jun 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK518995/
  • Oude Munnink BB, van der Hoek L. Viruses Causing Gastroenteritis: The Known, The New and Those Beyond. Viruses. 2016;8(2):42. Published 2016 Feb 8. doi:10.3390/v8020042

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.