Logo image
Logo image

Flunssan lievittäminen 7 ruoka-aineella

2 minuuttia
Moni sekoittaa flunssan ja influenssan keskenään, koska niiden oireet ovat samankaltaiset, mutta ne ovat todellisuudessa kahden täysin erilaisen viruksen aiheuttamia sairauksia.
Flunssan lievittäminen 7 ruoka-aineella
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Flunssan lievittäminen on perustavanlaatuinen tarve, sillä se on hyvin yleinen sairaus ihmisillä. Se on hyvin tavallinen kylmissä ilmastoissa.

Tämä virussairaus aiheuttaa tyypillisesti:

 • nenän tukkoisuutta
 • aivastelua
 • kurkkukipua
 • yskää
 • muita oireita

Flunssa vai influenssa?

Vaikka flunssa ja influenssa sekoitetaan usein toisiinsa, koska niiden oireet ovat samankaltaiset, ne ovat kaksi eri tautia ja ne johtuvat kahdesta täysin erilaisesta viruksesta.

 • Influenssa: hengitysteiden infektio, joka johtuu influenssaviruksesta ja jossa potilaalla on kuumetta yli 38°C sekä lihas- ja nivelkipua.
 • Flunssa: virusperäinen hengitysteiden infektio, joka voi johtua eri viruksista (rinovirus, parainfluenssavirus jne.). Flunssan tyypillisiä oireita ovat vuotava nenä, kuiva yskä, aivastelu ja kurkkukipu.

Flunssan lievittäminen luonnollisesti

Flunssan oireita voi lievittää seuraavilla ruoka-aineilla luonnollisesti, vaikka terveenä pysyäkseen niitä suositellaan syömään muulloinkin, päivittäin.

1. Inkivääri

Some figure

American Medical Association -järjestön julkaiseman tutkimuksen mukaan inkivääri on yksi asiantuntijoiden eniten suosittelemista kasveista flunssan oireiden lievittämiseen. Tämä johtuu inkiväärin sisältämistä ominaisuuksista, jotka torjuvat nenän tukkoisuutta ja vahvistavat immuunijärjestelmää.

Flunssan lievittäminen inkiväärillä onnistuu esimerkiksi valmistamalla siitä haudukkeen seuraavan ohjeen mukaan:

 • Inkivääriä (10 g)
 • Vettä (2,5 dl)
 • Sitruunaa ja hunajaa (valinnainen)

Pilko inkivääri ja laita se kiehuvaan veteen 5 minuutiksi. Kun se on valmista, siivilöi juoma, lisää sitruunamehua ja makeuta halutessasi hunajalla.

2. Valkosipuli

Valkosipulia pidetään yhtenä tärkeimpänä kotikonstina flunssaan, sillä siinä on luontaisesti antibakteerisia ja limaa irrottavia ominaisuuksia. Sen jatkuva käyttö auttaa vähentämään nenän tukkoisuutta ja lievittämään huomattavasti flunssan oireita.

3. Sipuli

Some figure

Vaikka sipuli saakin silmät vuotamaan, se sisältää sellaisia ravintoaineita, jotka desinfioivat limakalvoja, hillitsevät yskää ja lievittävät keuhkojen tukkoisuutta.

Sipulia voi käyttää immuunijärjestelmän vahvistamiseen syömällä sitä kuureina tai asettamalla puolikkaan sipulin yöpöydälle niin, että sen tuoksu leijailee nenään.

4. Kananmunat

Paljon vitamiineja ja kivennäisaineita (kuten sinkkiä ja seleeniä) sisältävät kananmunat auttavat pitämään meidät terveinä ja vahvoina. Kananmunien proteiini on tärkeää lihasmassan kasvatuksessa, elimistön vastustuskyvyn ylläpidossa ja flunssan oireiden lievittämisessä.

5. Kurpitsa

Some figure

Vastustuskyky pysyy vahvana ja mikrobit loitolla, kun syömme kurpitsaa. Koska siinä on runsaasti beetakaroteenia, joka muuttuu A-vitamiiniksi elimistössä, ravitsemusasiantuntijat ja terveydenalan ammattilaiset suosittelevat sitä lämpimästi. Kurpitsan ominaisuudet vahvistavat immuunijärjestelmää, mikä auttaa ehkäisemään hengityselinten sairauksia ja poistamaan limaa kurkusta, keuhkoputkista ja keuhkoista.

Yksi yleisimmistä neuvoista on syödä kurpitsakeittoa flunssaan. Sen valmistamiseksi tarvitaan:

 • Paloiteltua kurpitsaa (250 g)
 • Paloiteltua sipulia (1 sipuli)
 • Kuorittuja valkosipulinkynsiä (3 kappaletta)
 • Vettä (2 l)
 • Suolaa ja pippuria oman maun mukaan

Kypsennä ensin kaikkia vihanneksia kattilassa matalalla lämmöllä 45 minuuttia. Kun ne ovat pehmeitä, siirrä ne sekä 3,5 dl kattilassa olevaa lientä tehosekoittimeen ja sekoita 5 minuuttia keskinopeudella, kunnes saat yhtenäisen seoksen.

6. Sitruuna

Parantavien ominaisuuksiensa sekä korkean vitamiinipitoisuutensa ansiosta sitruunat ovat erittäin suosittuja flunssan hoidossa. Itse asiassa ne ovat tehokas antibiootti ja niillä on puhdistavia ja antibakteerisia ominaisuuksia.

Niiden suuri C-vitamiinipitoisuus auttaa vahvistamaan vastustuskykyä, mikä auttaa flunssan ja muiden tautien torjumisessa.

Flunssan lievittämiseksi suositellaan nauttimaan kuumaa vettä, johon on lisätty puolikkaan sitruunan mehu ja muutama teelusikallinen hunajaa. Juo tätä aamulla tyhjään mahaan heti heräämisen jälkeen, kunnes kurkkukipu on poissa.

7. Pavut

Some figure

Espanjan Agrifood Technology -instituutin mukaan pavut, sipulien ja valkosipulin lisäksi, toimivat luontaisena flunssan vastaisena lääkkeenä johtuen niiden vastustuskykyä tehostavasta vaikutuksesta. Suosituimpia ovat:

 • Linssit
 • Tarhapavut
 • Kikherneet

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • De La Flor I Brú, J. (2009). Resfriado común. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(08)70804-1
 • Rosas, M. R. (2008). Gripe y resfriado. Clínica y tratamiento. Offarm.
 • David, A., & Wagner, G. R. (2001). APARATO RESPIRATORIO. In Enciclopedia de salud y seguridad en el trabajo. https://doi.org/10.1

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.