Spirulinan uskomattomat terveysvaikutukset

Oletko koskaan kuullut spirulinasta? Tämä mahtava levän kaltainen ravinnelisä tarjoaa lukuisia hyötyjä niin terveyden, yleisen hyvinvoinnin kuin kauneudenkin kannalta. Jatka siis lukemista tietääksesi spirulinan terveysvaikutukset tarkemmin!
Spirulinan uskomattomat terveysvaikutukset

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Oletko koskaan kuullut tuotteesta nimeltään spirulina? Spirulinan terveysvaikutukset ovat uskomattomia.

Tämä levä oli käytössä jo maya- ja atsteekki-intiaaneilla aikoinaan. Se on erittäin ravinteikas tuote, josta on lukuisia hyötyjä terveydelle monessa mielessä, ja moni ottaakin sitä nykypäivänä ravinnelisänä.

Tällä kertaa kerromme siis tarkemmin spirulinasta, joka on ällistyttävän tehokas ja pitkän historian omaava hoitotuote. Jatka siis lukemista ja löydä tämän ihmekasvin hyödyt, jotta voisit lisätä hyvinvointiasi merkittävästi!

Spirulinan lyhyt historia

Hernán Cortés (Meksikon valloitus) mainitsee kertomuksissaan erästä kasvia, joka kasvoi Texcoco-järven pinnalla ja jota atsteekki-intiaanit keräsivät.

He kuivasivat kasvia auringossa ja paahtoivat sitä ennen syöntiä. Nimi, jonka alkuperäisasukkaat tälle kasville olivat antaneet, oli tecuitlat, joka tarkoittaa “kivestä valmistettua tuotetta”.

Kyseinen laji kasvaa vain sellaisessa vedessä, jossa on runsaasti mineraaleja.

Spirulinan käyttö ruokatuotteena oli myös osa muita kulttuureja, kuten koskee Kanenmbu-heimoa Chad-järven alueella.

Espanjassa tätä lajiketta löytyy Parque Nacional de Doñana -alueelta Huelvassa, ja tarkemmin ottaen Santa Olalla -järvestä. Se ei kuitenkaan ole Espanjan niemimaalla alunperin kasvanut kasvi, vaan se tuotiin sinne flaamilaisten mukana, kun he muuttivat alueelle Afrikasta.

1990-luvun toisella puoliskolla spirulinaa alettiin hyödyntää kaupallisessa tarkoituksessa. Sitä alettiin kasvattaa vuonna 1962 sellaisilla hedelmättömillä alueilla, joilla veden suolaisuus merkitsi tavallisen maanviljelyksen sopimattomuutta.

Vaikka tätä kasvia pidettiin levänä, se on itse asiassa prokaryootti-organismi, jolla on keskus (jossa nukleiinihappo sijaitsee) ja sitä ympäröivä alue (jossa on klorofyllia).

Tänä päivänä spirulinaa nautitaan raakana kapselien tai jauheen muodossa, ja sitä on helppo löytää mistä tahansa kaupasta, jossa myydään ravinnelisiä. Spirulinan terveysvaikutukset ovat moninaisia.

Spirulinan sisältämät ravinteet ja sen ominaisuudet

spirulinan terveysvaikutukset

Tämä spiraalin muotoinen syanobakteeri (tästä tuote saa nimityksensä) on väriltään sinertävän vihreä, mikä johtuu sen sisältämistä fykosyaniinista ja klorofyllista.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on todella mahtava ravinnelisä, joka tarjoaa keholle runsaasti proteiinia (57 % spirulinan painosta onkin proteiinia).

Se on myös loistava hiilihydraattien, rasvojen, nukleiinihappojen ja vitamiinien (kuten A- ja B12-vitamiinien) lähde. Muutamia sen sisältämistä mineraaleista ovat kalsium, rauta, magnesium ja fosfori.

Se on mahtava apu sekä terveyden että kauneuden kannalta

Spirulinalla on merkittävä vaikutus ihmisen terveyteen ja ulkonäköön monella tapaa.

Ensinnäkin on hyödyllistä tietää, että tämä ravinnelisä hidastaa solujen ikääntymistä. Lisäksi siinä on myös antioksidantteja, kuten beetakaroteenia ja siten se on erittäin hyvä apu silmien terveyden huoltamiseksi.

Koska siinä on runsaasti rautaa, se on mahtava apu anemiasta, uupumuksesta ja mineraalien puutoksista kärsiville.

Ammattilaisurheilijat käyttävät spirulinaa parantaakseen suorituskykyään kilpailuissa ja harjoitellessaan. He saavat siitä apua energian palauttamiseksi ja fyysisen terveyden parantamiseksi.

Koska spirulinassa on vain vähän tyydyttyneitä rasvoja, se on ihanteellinen tuote kaikille niille, jotka haluavat pudottaa painoaan tai muuttaa ruokavaliotaan terveellisemmäksi.

Jos tämä kaikki ei kuitenkaan vielä vakuuta sinua, on vielä yksi lisähyöty. Spirulinassa ei nimittäin ole lähes ollenkaan kaloreita ja se sisältää jopa sellaista aminohappoa, joka auttaa vähentämään ruokahalua.

Spirulinan terveysvaikutukset

Ensinnäkin spirulinalla on kyky suojella ja ravita sekä maksaa että keuhkoja.

Lisäksi se auttaa kaikilla seuraavilla tavoilla kohentamaan terveyttäsi:

  • Se puhdistaa elimistöäsi.
  • Se vahvistaa vastustuskykyäsi.
  • Se luo uudestaan suoliston kasvustoa (se on myös mahtava apu ummetukseen, sillä se edistää ulosteen muodostusta).
spirulinan terveysvaikutukset

Se edistää myös erään välittäjä-aineen tuotantoa, joka on nimeltään asetyyolikoliini ja joka pitää neuronien toiminnon tasapainossa sekä parantaa keskushermoston terveyttä.

Sen sisältämien vitamiinien ansiosta spirulina auttaa aivosolujasi toimimaan paremmin (siten tämä tuote on täydellistä ravintoa vaikkapa tärkeää koetta ennen).

Lisäksi tämä suolavedessä kasvava organismi on erittäin hyväksi ihmisen sydämen ja verisuonten toiminnan kannalta, sillä se vähentää kolesterolien ja triglyseridien määrää sekä alentaa verenpainetta.

On myös monia muita hyötyjä, joita saat tästä poikkeuksellisen tehokkaasta ravinnelisästä, ja näitä ovat seuraavat:

  • Se estää osteoporoosia kehittymästä vaihdevuosien aikana.
  • Se auttaa sinua nukahtamaan.
  • Se vähentää nivelreuman oireita.
  • Se lievittää korvien soimista (tai tinnitusta).
  • Se auttaa raikastamaan pahanhajuista hengitystä.
  • Se desinfioi ja parantaa paiseita ja muita haavoja suussa.

Spirulinan hyödyt kauneudenhoidossa

spirulinan terveysvaikutukset

Kaikkien mainitsemiemme terveyttä edistävien vaikutusten lisäksi tätä kasvia kannattaa käyttää kauneudenhoidossa, sillä se on loistava apu ulkonäön kohentamiseksi.

Ensinnäkin se tarjoaa suuren määrää mineraaleja, vitamiineja ja aminohappoja, jotka auttavat parantamaan hiustenkasvua sekä vahvistavat tukkaa. Siten se on mahtava apu niille, jotka haluavat torjua hiusten liiallista irtoilua.

Lisäksi se auttaa myös vahvistamaan hauraita kynsiä, ja spirulina toimii myös ihoa uudistaen, mikä on sen sisältämän klorofyllin, linoleenihappojen ja E-vitamiinin ansiota.

Kuinka spirulinaa tulee käyttää?

Voit löytää tätä ravinnelisää monenlaisessa muodossa: kapseleissa, nesteenä, tabletteina, väreinä ja jauheena. Päivittäinen suositus on aikuisilla 3-5 grammaa.

Sivuvaikutukset ja muut huomioitavat asiat

  • Jos sinulla on hyperurikemiaa, vältä spirulinaa, samoin raskaana olevien tai imettävien naisten ei tulisi käyttää tätä tuotetta.
  • Se saattaa aiheuttaa ripulia, oksentelua, iho-oireita ja päänsärkyä. Tässä tapauksessa lopeta spirulinan käyttö ja mene lääkäriin.

Kiinnostuitko – oletko innokas tietämään, ovatko kaikki nämä spirulinan terveysvaikutukset todellisia? Kokeile itse, ja voit parantaa hyvinvointiasi luonnollisesti ja tehokkaasti tämän ikivanhan ihmekasvin avulla. Hyödynnä siis spirulinan terveysvaikutukset jo tänään!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ashraf Mahdy Sharoba. (2015). Valor nutritivo de la espirulina y su uso en la preparación de algunas fórmulas complementarias para alimentos infantiles. Diario de Procesos Agroalimentarios y Tetecnologías 2014, 20 (4), 40(6), 330–350.
    https://doi.org/10.1159/000088889

  • Antiinflammatory and antihyperalgesic activity of C-phycocyanin (2009). Shih CM, Cheng SN, Wong CS, Kuo YL, Chou TC.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19299804
  • Role of Spirulina in the Control of Glycemia and Lipidemia in Type 2 Diabetes Mellitus (2001). Parikh P, Mani U, Iyer U.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401
  • The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study (2014). Mazokopakis EE, Starakis IK, Papadomanolaki MG, Mavroeidi NG, Ganotakis ES.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631
  • Torres-Duran, P. V., Ferreira-Hermosillo, A., & Juarez-Oropeza, M. A. (2007). Antihyperlipemic and antihypertensive effects of Spirulina maxima in an open sample of Mexican population: a preliminary report. Lipids in health and disease, 6, 33. doi:10.1186/1476-511X-6-33
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2211748/
  • Selmi, C., Leung, P. S., Fischer, L., German, B., Yang, C. Y., Kenny, T. P., Cysewski, G. R., … Gershwin, M. E. (2011). The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cellular & molecular immunology, 8(3), 248-54.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.