Näin pidät selkärankasi terveenä

· maaliskuu 14, 2017
Selkärankasi yhdessä nivelien kanssa on elimistösi tärkein rakenne. Noudata näitä vinkkejä pitääksesi sen terveenä.

Ei ole epäilystäkään siitä, että selkäranka on erittäin tärkeä osa kehoasi. Se tukee sinua, pitää sinut pystyssä ja auttaa sinua liikkumaan. Siksi on erityisen tärkeää kohdella sitä hyvin.

Tässä artikkelissa neuvomme muutamia vinkkejä selkärangan pitämiseksi terveenä.

Tietoa selkärangasta

Opetustilanne luuranko

Selkäranka on kehosi tärkein rakenne nivelien kanssa. Se alkaa kallon pohjasta ja kulkee koko selän läpi ulottuen aina lonkkien yläpuolelle asti. Selkäranka jakautuu viiteen osaan:

  • Kaularanka: seitsemän nikamaa (C1-C7)
  • Rintaranka: kaksitoista nikamaa (T1-T12)
  • Lanneranka: viisi nikamaa (L1-L5)
  • Ristiranka: viisi nikamaa (S1-S5)
  • Häntäluu: 4-5 nikamaa

Kaikilla selkärangan osilla on oma erityinen tehtävänsä, mutta yhdessä ne pitävät sinut pystyssä, liikkuvana ja hyvässä ryhdissä. Kaiken tämän lisäksi selkäranka on vielä kanava, jota pitkin hermosto kulkee.

Näin saat terveen selkärangan

Jos haluat terveen selkärangan, joka ei aiheuta kipua tai muita ongelmia, tässä joitakin käytännöllisiä vinkkejä.

Pidä ryhti hyvänä

Selkäranka

Pidä selkäsi suorana joka hetki esimerkiksi töissä, metrossa, sohvalla tai luennolla. Näin saat pidettyä selkärankasi terveenä.

Korjaa automaattisesti ryhtiäsi. Jännitä ja supista vatsalihaksiasi ja pidä ne linjassa vatsan kanssa. Kuvittele, että pääsi on kiinnitetty tiukkaan naruun, joka vetää sinua kohti kattoa, ja tästä syystä selkärankasi on pysyttävä suorassa.

On monia tekniikoita, joiden avulla ryhti on helppo pitää suorana. Näitä ovat esimerkiksi tyynyt, ergonominen tuoli, laudan asettaminen tuolin selkänojaan, tukiliivi jne. Hyvässä ryhdissä hartioidesi tulisi olla kevyesti vedettyinä taaksepäin. Käsivarsien tulisi myös roikkua rentoina sivuillasi.

Kun olemme huonossa asennossa, selässämme olevat hermot voivat jäädä ”puristuksiin”. Tämä johtuu siitä, että hermot kulkevat nikamien välistä. Tämä ei ainoastaan aiheuta kipua, vaan myös verenkierto-ongelmia ja energianpuutetta. Tästä syystä saatat olla myös uupunut, masentunut, väsynyt tai pahalla tuulella, jos kyyhötät jatkuvasti huonossa asennossa.

Pyri istumaan suorassa aina ollessasi tietokoneella tai työpöytäsi ääressä. Voit vaikka kirjoittaa itsellesi muistilapun tätä varten.

Harrasta liikuntaa

Ensiksi on tärkeää huomauttaa, että kaikki liikunta ei ole hyväksi selällesi. Tekemiesi liikkeiden tulisi edistää selkä- ja vatsalihastesi terveyttä, vahvuutta ja kiinteyttä. Nämähän ovat ne lihakset, jotka tukevat selkärankaasi.

Vatsa- ja selkälihasliikkeet sekä matalatehoiset harjoitukset auttavat vahvistamaan selkärankaasi pitäen sen samalla rentona. Voit myös harrastaa joogaa tai selän kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille parasta liikuntalajia, uintia.

Venyttele 10 minuuttia muutaman kerran (tai ainakin kerran) päivässä.

Tässä hyvä tapa venyttää selkääsi: Ensiksi laita sormesi ristiin. Työnnä sitten ylävartaloasi eteenpäin ja venytä käsivarsiasi mahdollisimman pitkälle eteenpäin. Selkäsi pitäisi muistuttaa C-kirjainta. Toista tämä harjoitus viisi kertaa.

Vältä myrkkyjen kerääntyminen

Selkäsi hyvinvoinnilla ja syömälläsi ruoalla on läheinen yhteys. Tällä ei ole tekemistä ryhdin ja liikunnan kanssa.

On tärkeää noudattaa terveellistä ruokavaliota, jossa ei ole ongelmia aiheuttavia ruokia. Tällaisia ruokia ovat mm. rasvaiset, prosessoidut, sokeripitoiset ja rasvassa paistetut ruoat sekä pikaruoka. Kaikki nämä ruoat saavat elimistön keräämään myrkkyjä selkärangan alueelle. Nämä myrkyt voivat sitten aiheuttaa komplikaatioita ja erilaista epämukavuutta.

Varmista, että sisällytät ruokavalioosi terveellisiä ruoka-aineita. Näitä ovat mm. kasvismehut, kuivatut hedelmät (esim. mantelit), rasvainen kala (esim. lohi) ja tuoreet hedelmät. Sinun tulisi myös juoda vähintään 8 lasillista vettä päivässä. Tämä auttaa pääsemään eroon elimistössä olevista myrkyistä.

Pudota ylimääräiset kilot

Selkäkipu

Suurin osa liikalihavista ihmisistä kärsii selkäongelmista ja -kivuista. Tämä johtuu siitä, että painavan ihmisen selkä joutuu tekemään enemmän töitä tukeakseen kehoa. Tämä saa aikaan selkärangan jäykkyyttä ja kipua.

Jos olet pahasti ylipainoinen, muuta ruokailutottumuksiasi pudottaaksesi ylimääräiset kilot.

Käy hieronnassa

Kun tietty alue selästäsi on kipeä, käy hierojalla hoitamassa kipua. Sinun ei tarvitse odottaa siihen asti, kunnes kipu on sietämätöntä; jotkut ihmiset nimittäin käyvät jopa viikoittain hieronnassa ehkäistäkseen vaivoja. Nämä hieronnat voivat auttaa vahvistamaan selkäsi lihaksia, sekä lievittävät selän alueen jännitystä, vaikka se olisi vasta ilmestynyt ja vain lievää.

Shiatsu-hieronta, bioenerginen hieronta ja rentouttava hieronta ovat kolme kaikkein suositelluinta hierontamuotoa. Ne vahvistavat nikamien ympärillä olevia lihaksia, poistavat elimistöön kerääntyneitä myrkkyjä ja vähentävät selkärangan painetta.

Älä kanna painavia esineitä

Jos joudut töissäsi kantamaan painavia esineitä, käytä aina painonnostovyötä.

Jos joudut silloin tällöin nostamaan raskaita esineitä kotona, kiinnitä huomiota siihen, kuinka teet sen. Paras tapa on koukistaa polvet, tuoda takapuoli mahdollisimman lähelle lattiaa ja tarttua nostettavaan esineeseen käsivarsilla aivan kuin olisit halaamassa sitä. Ojenna hieman polviasi ja palaa seisoma-asentoon.

Käytä luonnollisia lisäravinteita

Selkäkipu työpaikalla

On olemassa lukuisia lisäravinteita, joita voit käyttää selkäsi hyvinvoinnin edistämiseksi. Kaikkein hyödyllisimpien joukossa ovat magnesium, kalsium, spirulina, oluthiiva, pellavansiemenet ja kasviöljyt.