Logo image
Logo image

Sokeriruo'on ravintoarvo ja ominaisuudet

5 minuuttia
Sokeriruoko on trooppinen heinä, jolla on jättimäinen, massiivinen varsi, joka sisältää herkullista mehua.
Sokeriruo'on ravintoarvo ja ominaisuudet
Viimeisin päivitys: 13 toukokuuta, 2023

Sokeriruoko on monissa maissa laajalti viljelty heinäkasvi, joka on olennainen raaka-aine suosituimman ja käytetyimmän luonnollisen makeutusaineen, pöytäsokerin, tuotannossa.

Sen lisäksi, että se on pääraaka-aine jalostetun valkoisen sokerin ja muiden makeutusaineiden, kuten täysruokosokerin tai ruskean sokerin, valmistuksessa, se tarjoaa myös joitakin etuja, joista harva meistä tietää. Jopa ruoanlaitossa se on klassinen ainesosa eri resepteissä.

Jatka lukemista oppiaksesi sokeriruo’on ravintoarvosta ja ominaisuuksista, jotka tekevät siitä aineksen, jolla on paljon terveyshyötyjä.

Lue: Hunaja vai sokeri: kumpi on parempi vaihtoehto?

Mikä on sokeriruoko?

Sokeriruoko on heinäkasvi, jossa on puumainen varsi ja joka voi kasvaa jopa 5 metriä korkeaksi. Sen tieteellinen nimi on Saccharum officinarum ja se on pöytäsokerin lähde.

Se on kotoisin Uudesta-Guineasta, ja ihmiset viljelivät sitä ensimmäisen kerran Kaakkois-Aasiassa ja Länsi-Intiassa. Sieltä se saapui Espanjaan 800-luvulla ja 1400-luvulla se levisi Amerikkaan. Nykyään ihmiset kasvattavat sitä monissa trooppisissa ja subtrooppisissa maissa ympäri maailmaa.

Sen vartta voidaan nauttia kuorittuna tai mehustettuna, ja siinä on joitakin ravintoaineita, jotka tekevät siitä erinomaisen valinnan. Se on kasvi, joka tarjoaa ihmisille tietyn ruokaturvan, koska se on taloudellinen, kannattava, ekologinen ja omavoimainen.

Sokeriruo’on tyypit

Sokeriruokoa on 4 lajiketta:

 1. Cristalina: Sen varret voivat olla jopa 6 metriä korkeita. Siinä on tummat lehdet, joita ympäröi kerros valkoisia karvoja. Se kestää paremmin äärimmäisiä olosuhteita, mutta on kovempi kuin muut lajikkeet.
 2. Veteada: Siinä on raidallinen punaisen, violetin ja keltaisen värinen ulkonäkö. Se on pienempi kuin edellinen ja on noin 3 ja puoli metriä pitkä. Se kestää hyvin kylmää.
 3. Criolla: Tämä on erittäin mehukas ja siinä on yksi korkeimmista sakkaroosipitoisuuksista.
 4. Violetti: Se saa nimensä varsien väristä ja sen lehdet ovat voimakkaan vihreitä. Se kestää hyvin alhaisia lämpötiloja ja on vähemmän mehukas kuin edelliset.
Some figure
Pöytäsokeri on maailman yleisin makeutusaine.

Sokeriruo’on ravintoarvo

Sokeriruo’on kemiallisen koostumuksen arvioi agronomien ryhmä, joka havaitsi, että se sisältää runsaasti hiilihydraatteja, 56 %. Näistä 28 grammaa on liukenematonta ravintokuitua, kuten selluloosaa, hemiselluloosaa ja ligniiniä.

Jäljelle jäävä osa hiilihydraateista on yksinkertaisia sokereita, mikä tekee siitä erinomaisen energianlähteen. Sen proteiiniarvo on kuitenkin alhainen, koska enimmäispitoisuus on 1,4 %.

Toisaalta sokeriruo’osta uutetaan useita sivutuotteita, ja jokaisella niistä on erilainen ravintoarvo. Tarkastelemme sokeriruokomehun, täysruokosokerin ja hyödykkeisiin käytettävän materiaalin komponentteja.

Sokeriruokomehu

Sokeriruokomehu on viskoosimaista, sameaa ja se tummuu uuttamisen jälkeen. Tämä johtuu mehun proteiinien ja sen sokereiden välisestä kemiallisesta reaktiosta.

Tässä prosessissa syntyy ruskeita tai tummanvihreitä yhdisteitä, joita kutsutaan melanoidiineiksi. Mehusta saadaan sakkaroosikiteitä, joista valmistetaan pöytäsokeria.

Sille on ominaista korkea kokonaiskiintoainepitoisuus (15-20 %), josta 80 % on sakkaroosia. Siksi se on erittäin sulavaa ja sitä pidetään lähes 4 kertaa energiapitoisempana kuin vilja.

Toisaalta asiantuntijaryhmä arvioi mehun C-vitamiinipitoisuuden pastöroinnin jälkeen ja havaitsi, että se pysyi 47 milligrammassa per 100 millilitraa sokeriruokomehua. Tätä pidetään tärkeänä C-vitamiinin myönteisten terveysvaikutusten vuoksi.

Täysruokosokeri

Täysruokosokeri eli panela on kiinteä tuote, joka saadaan sokeriruo’on kuivatusta mehusta. Siksi siinä on suuri sakkaroosin osuus, joka on lähellä 80 %. Sisältää myös 15 % fruktoosia.

Tämä tekee siitä erittäin energiapitoisen ja se tarjoaa 350 kaloria 100 grammaa kohden. Määrä on silti pienempi kuin puhdistettu sokeri, jossa vastaava luku on noin 400 kaloria.

Lue tämäkin: Tarvitseeko sokeria syödä?

Hyödykkeiden materiaali

Tämä on sivutuote, joka saadaan sokeriruo’on korsista, eikä sitä sinällään nautita ruokana tai juomana. Tiettyjen komponenttien ja bioaktiivisten aineiden läsnäolo tekee siitä kuitenkin mielenkiintoisen materiaalin erilaisiin tuotteisiin.

Se on esimerkiksi liukenemattoman kuidun, kuten selluloosan, hemiselluloosan ja ligniinin, lähde. Tämän ainesosan osuus koko tuotteesta on 20–45 prosenttia.

Lisäksi mineraaliarvo on 2,5 % sisältäen kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja rautaa. Proteiinien arvo on 2,4%.

Sokeriruo’on ominaisuudet

Sokeriruo’on ominaisuudet riippuvat sen ravintoarvosta ja tiettyjen aktiivisten komponenttien läsnäolosta, jotka mainitaan alla.

Se on antioksidanttien lähde

Sekä sokeriruokomehu että hyödykkeisiin käytettävä sokeriruo’on sivutuote tarjoavat erilaisia bioaktiivisia aineita, jotka toimivat antioksidantteina ja pystyvät estämään tai viivästyttämään hapettumista kehossa estämällä vapaita radikaaleja.

Materiaali sisältää antosyaaneja, flavonoideja ja polyfenoleja, joiden antioksidanttista vaikutusta on tutkittu. Ne toimivat mutageenisinä ja mahdollisesti syöpää ehkäisevinä aineina.

Sokeriruokomehu sen sijaan sisältää runsaasti C-vitamiinia, flavonoideja ja kanelihappoja. Yksi lasillinen sokeriruokomehua sisältää 40 mg fenoliyhdisteitä, jotka ovat tärkeä antioksidanttien lähde.

Ryhmä tutkijoita mittasi polyfenoleja eri sokeriruokomehulajikkeista ja osoitti, että kaikki pystyivät suojaamaan auringon säteilyn aiheuttamilta DNA-vaurioilta. Tutkimus paljasti myös mehun kyvyn poistaa vapaita radikaaleja ja estää lipidien peroksidaatiota.

Lisäksi C-vitamiini auttaa kollageenin ylläpitämisessä, maksan vieroitushoidossa ja joidenkin syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.

Sokeriruoko tarjoaa riittävästi ravintokuitua

Sokeriruokosokerista peräisin olevan ravintokuidun sisällyttämistä uuselintarvikkeiden valmistukseen on tutkittu. Jotkut teknologiset prosessit ovat mahdollistaneet sen toiminnallisten ominaisuuksien parantamisen. Tiedämme, että selluloosa ja hemiselluloosa voivat hallita verensokeria ja sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä.

Se voi parantaa urheilusuoritusta

Sokeriruokomehu on luonnollinen juoma, joka joidenkin tutkimusten mukaan voi nostaa verensokeria paremmin harjoituksen aikana ja sen jälkeen, verrattuna pelkkään veteen ja urheilujuomaan.

Lisäksi sokeriruokomehun ja muiden juomien välillä ei ollut eroja harjoitusajan, sykkeen ja plasman tilavuuden suhteen. Siksi voit käyttää sitä minkä tahansa fyysisen toiminnan yhteydessä.

Some figure
Urheilijat voivat käyttää sokeriruokopohjaisia juomia, jos he harjoittavat intensiivistä liikuntaa.

Sokeriruo’on pureskelulla voi olla hyvä vaikutus hampaisiin

Ruokavalio on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka voivat edistää tai ehkäistä hampaiden reikiintymistä. Terveellinen ruokavalio liittyy läheisesti suun terveyden ylläpitoon.

On havaittu, että joukko lapsia, jotka asuvat sokeriruo’on viljelyalueilla ja jotka pureskelevat sokeriruokoa säännöllisesti, kärsivät lähes 50 % harvemmin hampaiden reikiintymisestä. Lapsilla, joilla ei ole tätä tapaa, esiintyi suurempia suun terveysongelmia.

Sokeriruo’on mahdolliset antibakteeriset ja viruksenvastaiset profylaktiset vaikutukset

Jotkut tutkimukset raportoivat, että sokeriruokomehulla on ennaltaehkäisevä vaikutus bakteeri- ja virusinfektioita vastaan.

Tutkimuksessa ryhmä hiiriä sai sokeriruokomehua ja ne altistettiin vesikauhuvirukselle. Kontrolliryhmä sai vain tislattua vettä. Ne, jotka saivat sokeriruokomehua, selvisivät, kun taas muut hiiret kuolivat.

Siten tutkijat päättelivät, että sokeriruokomehulla on ennaltaehkäisevä vaikutus ja se estää taudinaiheuttajia lisääntymästä.

Näitä tuloksia ei kuitenkaan esiintynyt ihmisillä.

Kuinka sokeriruokoa nautitaan?

Epäilemättä paras tapa kuluttaa sokeriruokoa on sen mehu. Saadaksesi 250 millilitran lasillisen sinun on kuorittava noin 6 palaa sokeriruokoa poistamalla kovin ulkoinen osa. Sitten palat jauhetaan ja mehustetaan mehustimessa.

Älä unohda, että vaikka sokeriruokomehulla on uskomattomia etuja, sokerin ja kalorien määrää ei voi jättää huomioimatta. Älä siis nauti enempää kuin 2 lasillista päivässä, varsinkin jos yrität noudattaa vähäkalorista ruokavaliota painon ylläpitämiseksi tai pudottamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Aguilar-Rivera, N. (2012). Paradigma de la diversificación de la agroindustria azucarera de México. Convergencia, 19(59), 187-213. Disponible en: http://ref.scielo.org/nb2zv4
 • Lagos-Burbano, Elizabeth; Castro-Rincón, Edwin Caña de azúcar y subproductos de la agroindustria azucarera en la alimentación de rumiantes. Agronomía Mesoamericana, vol. 30, núm. 3, 2019 Universidad de Costa Rica, Costa Rica Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=43760145020 DOI: https://doi.org/10.15517/am.v30i3.34668
 • Solís-Fuentes, J., Calleja-Zurita, K., Durán-de-Bazúa, M. (2010). Desarrollo de jarabes fructosados de caña de azúcar a partir del guarapo. Tecnol. Ciencia Ed. (IMIQ), 25, 1, 53-62. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/482/48215094007.pdf
 • Karmakar, Richa & Ghosh, Amit & Gangopadhyay, Hiranmoy. (2010). Asian Journal of Food and Agro-Industry Study on the nutritional and microbiological changes of sugarcane juice and determination of optimum conditions during pasteurization. Asian Journal of Food and Agro-Industry. 3. 453-461. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/297567783_Asian_Journal_of_Food_and_Agro-Industry_Study_on_the_nutritional_and_microbiological_changes_of_sugarcane_juice_and_determination_of_optimum_conditions_during_pasteurization/citation/download
 • PAULINA OBANDO. UNIVERSIDAD TÉCNICA DEL NORTE FACULTAD CIENCIAS DE LA SALUD TECNOLOGÍA EN GASTRONOMÍA. La panela, valor nutricional y su importancia en la gastronomía. 2010. Disponible en: http://repositorio.utn.edu.ec/bitstream/123456789/2247/2/ARTICULO%20CIENTIFICO%20PANELA.pdf
 • Cardona, C., Quintero, J. y Paz, I. (2010). Production of bioethanol from sugarcane bagasse: Status and perspectives. Bioresource Technology, 101, 4754-4766. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960852409015089
 • Instituto de Información Científica y Tecnológica, Cuba. Hombre, Ciencia y Tecnología. Caracterización nutricional de los residuos orgánicos en la caña de azúcar del cantón La Troncal. vol. 25, núm. 2, 2021. [email protected]
 • Luna-Guevara, M. y Delgado-Alvarado, A. (2014). Importancia, contribución y estabilidad de antioxidantes en frutos y productos de tomate (Solanum lycopersicum L). Avances en Investigación Agropecuaria, 18, 1, 51-66. Disponible en: http://ww.ucol.mx/revaia/portal/pdf/2014/enero/5.pdf
 • Kadam, U., Ghosh, S., De, S., Suprasanna, P., Devasagayam, T. y Bapat, V. (2008). Antioxidant activity in sugarcane juice and its protective role against radiation induced DNA damage. Food Chemistry, 106, 3, 1154-1160. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814607007479
 • Martínez-Bustos, F., Viveros-Contreras, R., Galicia-García, T., Nabeshima, E. y VerdaletGuzmán, I. (2011). Some functional characteristics of extruded blends of fiber from sugarcane bagasse, whey protein concentrate, and corn starch. Ciênc. Tecnol. Aliment. Campinas, 31, 4, 870- 878. Disponible en: https://www.scielo.br/j/cta/a/hK6X78XMm4tnwh8hbycsXqg/?format=pdf&lang=en
 • Kalpana, K., Rishi, P., Lakshmi, D. y Lal, G. (2013). The effects of ingestion of sugarcane juice and commercial sports drinks on cycling performance of athletes in comparison to plain water. Asian J Sports Med, 4, 3, 181-189. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3880661/#:~:text=Results,blood%20lactate%20and%20plasma%20volume.
 • Singh, A., Grover, H. and Bhatia, H. (2013). The study of cariogenicity of raw sugarcane in 12- year-old children in Punjab, India. J Oral Health Comm Dent, 7, 1, 37-43. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/334512423_The_Study_of_Cariogenicity_of_Raw_Sugarcane_in_12-year-old_Children_in_Punjab_India
 • Koge, K., Saska, M. y Chi, C. (2005). Chapter 18 E1. Antioxidants and other functional extracts from sugarcane. En Asian Functional Foods. John Shi, Fereidoon Shahidi, Chi-Tang Ho. pp 672. Disponible en: https://books.google.co.ve/books/about/Asian_Functional_Foods.html?id=vErMBQAAQBAJ&redir_esc=y

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.