Hunaja vai sokeri: kumpi on parempi vaihtoehto?

Kumpi on parempi vaihtoehto: hunaja vai sokeri? Ja mitä muita makeutusaineita on saatavilla? Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin.
Hunaja vai sokeri: kumpi on parempi vaihtoehto?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 tammikuuta, 2023

Haudukkeen tai jälkiruoan voi makeuttaa monella tavalla, ja olet varmastikin miettinyt, kumpi on terveellisempi (tai ainakin vähemmän haitallinen) vaihtoehto: hunaja vai sokeri?

Juot kenties yrttiteetä, haluat pudottaa painoasi tai kavahdat valkoisessa sokerissa olevien kemikaalien määrää. Vertailemme tässä artikkelissa näiden kahden makeutusaineen välisiä eroja: kumpi voittaa? 

Luonnollinen hunaja vs. teollinen hunaja

Ennen kuin kerromme hunajan ja sokerin välisistä eroavaisuuksista, on tärkeää selventää, että hunajaa on kahdenlaista: luonnollista hunajaa ja teollista hunajaa. Luonnollista hunajaa ei ole käsitelty mitenkään, eli se on luontaisessa muodossaan. Se tunnetaan myös raakahunajana.

Teollinen hunaja puolestaan on läpikäynyt useita lämpökäsittelyjä sen säilyvyyden lisäämiseksi. Ideana on varmistaa, että se pysyy hyvänä hyllyssä tietyn ajan laadun heikkenemättä.

Asiantuntijoiden mukaan kaikentyyppisessä hunajassa on korkea sokeripitoisuus sekä alhainen neste- ja happopitoisuus. Suurin ero kahden edellä mainitun hunajan välillä on se, että lämpökäsittelyt voivat vaikuttaa hunajan koostumukseen tuhoten siitä joitakin mineraaleja, entsyymejä ja antioksidantteja. Tässä mielessä on aina viisainta valita kaikkein luonnollisin tuote.

Onko hunaja terveellisempää kuin sokeri?

Vaikka ravitsemusasiantuntijoiden mukaan tee kannattaa nauttia aina mieluummin ilman makeutusaineita, moni haluaa lisätä juomaansa jotakin makeutta antamaan. Tässä kohtaa kannattaa olla tietoinen siitä, kumpi on parempi vaihtoehto: hunaja vai sokeri.

Hunajan (kunhan se on luomua) osalta on syytä mainita, että se makeuttaa enemmän kuin valkaistu sokeri. Siitä saa myös antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Rotilla vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan kaikki nämä ravintoaineet voivat auttaa torjumaan vilustumista, kurkkukipua ja flunssaa.

Ei pidä myöskään unohtaa, että valkoisesta sokerista saa vain tyhjiä kaloreita. Toisin sanoen siinä ei ole ravintoaineita, vitamiineja eikä kivennäisaineita.

Koska hunaja taas on tuotettu kukkien nektarista, siitä saa runsaasti nestettä ja joitakin ravintoaineita.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: 7 merkkiä siitä, että syöt liikaa sokeria

Hunaja vai sokeri: erot ja yhtäläisyydet

Kumpi on parempi: hunaja vai sokeri?
Yksinkertaisia sokereita sisältävät elintarvikkeet eivät saa aikaan kylläisyyden tunnetta ja voivat keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä vaikuttaa haitallisesti terveyteemme.

Suurin ero näiden kahden makeutusaineen välillä on niistä saatava sokerityyppi.

Ensinnäkin puhdistettu eli valkoinen sokeri sisältää lähes puhdasta sakkaroosia. Hunaja puolestaan sisältää fruktoosia ja glukoosia, joskin edellistä on jälkimmäistä enemmän. Fruktoosin glykeeminen indeksi on kuitenkin alhaisempi kuin glukoosilla ja sakkaroosilla.

Makuero on selvä, jos on maistanut molempia tuotteita. Sokeri on makeampaa sisältämänsä sakkaroosin vuoksi, mutta hunajissa on erilaisia makuvivahteita sen mukaan, mistä kukista ne on tuotettu.

Sokerin käyttöä ruoanlaitossa taas puoltaa se, että sitä voidaan karamellisoida ja käyttää kakkujen koristelemiseen. Lisäksi se sopii koostumuksensa ansiosta erinomaisesti tiettyihin valmisteisiin ja ruokalajeihin. Pidä kuitenkin mielessä, että hunaja ei jää kauas taakse: sitä voidaan käyttää myslipatukoiden tiivistämiseen ja aromien lisäämiseen eri resepteihin.

Saat lisätietoa hunajan ja sokerin välisistä eroista ja yhtäläisyyksistä seuraavasta lyhyestä asiantuntijoiden koosteesta, jossa on lueteltu niiden ravintoaineet sataa grammaa kohti:

  • Glykeeminen indeksi: hunaja (58), sokeri (60)
  • Vesi: hunaja (17 grammaa), sokeri (0,03 grammaa)
  • Sokerit: hunaja (80 grammaa), sokeri (99,99 grammaa)
  • Kalorit: hunaja (300), sokeri (387)
  • Kalsium: hunaja (6 milligrammaa), sokeri (1 milligramma)
  • Magnesium: hunaja (2 milligrammaa), sokeri (0 milligrammaa)
  • Fosfori: hunaja (4 milligrammaa), sokeri (0 milligrammaa)
  • Kalium: hunaja (52 milligrammaa), sokeri (2 milligrammaa)

Myyttejä hunajasta

Hunajassa on ravintoaineita.
Kuten kauran kohdalla, todisteet tukevat hunajan suotuisia ihovaikutuksia. Se voi jopa toimia oheishoitona tietyissä iho-ongelmissa.

Olemme tähän saakka objektiivisesti kertoneet, mitä kumpikin makeutusaine tarjoaa, jotta voit tehdä omat johtopäätöksesi. Ravitsemusasiantuntija ja lääkäri Gabe Mirkin selittää, miksi hunajan ja sokerin käytössä ei ole suuria eroja.

Kun sokeri pääsee elimistöön (olipa se peräisin omenasta, kakusta tai hunajalla makeutetusta teestä), se käsitellään aina samalla tavalla. Ero piilee siinä, mitä “muita asioita” kyseisestä elintarvikkeesta saa, kun makeus on imeytynyt.

Moni uskoo, että hunaja on vähemmän lihottavaa kuin sokeri, ja tämä on yleinen hunajan ympärillä pyörivä myytti. Toisaalta kuulee usein sanottavan, että se on nopeampi energialähde, mikä myöskin on virheellinen väittämä.

Jos analysoimme lusikallista sokeria ja lusikallista hunajaa, ensimmäisessä on 64 kaloria ja toisessa 46 (plus vesi). Ero ei kuitenkaan ole niin merkittävä.

Miksi? Koska saadaksesi yhtä “makean” lopputuloksen tarvitset yhden lusikallisen sokeria tai puolitoista lusikallista hunajaa. Näin ollen saat kaloreita saman verran.

Hunajaa on käytetty jo vuosia allergioiden hoidossa ilman minkäänlaista tutkimusnäyttöä sen tehosta. Vuonna 2021 julkaistu tutkimus kuitenkin osoitti, että se kykenee vähentämään tulehdussolujen värväystä tällaisissa sairauksissa.

Toisaalta mainittu tutkimus myös osoitti, että hunaja lievittää joillakin potilailla allergiaoireita. Lisää tutkimuksia tarvitaan kuitenkin vielä tähän liittyvien vaikutusmekanismien selvittämiseksi.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Kolme hunajahoitoa flunssan lievittämiseksi

Eli hunaja vai sokeri?

Hunaja ja sokeri ovat ravintoarvoiltaan erilaiset.
Ruokien ja juomien makeuttamiseen on monia vaihtoehtoja, ja niissä kaikissa on hyvät ja huonot puolensa.

Kaikki riippuu oikeastaan yksilöllisistä mieltymyksistämme. Voimme valita hunajan sen luonnollisuuden vuoksi tai sokerin siksi, että sitä tarvitaan määrällisesti vähemmän teen, kahvin tai jälkiruoan makeuttamiseen.

Ruoat ja juomat voi makeuttaa eri tavoin. Ei ole mitään syytä olla niin ehdoton ja taipua vain yhteen vaihtoehtoon.

Monet ostamamme elintarvikkeet sisältävät todellisuudessa “tyhjiä” sokereita tai makeutusaineita. Näin ollen hunaja voi olla kannattava vaihtoehto esimerkiksi haudukkeen tai kotitekoisen kakun makeuttamiseen. Hyvä uutinen on se, että hunajan ja sokerin lisäksi on olemassa monia muitakin vaihtoehtoisia makeuttajia:

  • Stevia
  • Taatelit
  • Kookossokeri
  • Agavesiirappi

Älä myöskään unohda muscovado sokeria (joka sisältää hunajaa) ja riisin-, maissin- ja ohranjyvistä valmistettua melassia.

Kuten näet, hunajan ja sokerin hyödyt aterioiden makeuttamisessa eivät eroa toisistaan niin paljon kuin ehkä voisi luulla. Kummastakin saa lähes saman määrän kaloreita, ja hunajan ravitsemukselliset lisähyödyt ovat pienet, kun sitä kulutetaan kohtuudella. Sinun onkin otettava huomioon sokerin ja hunajan erityishyödyt ja valittava se, kumman katsot parhaaksi itsellesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Al-Waili NS. Natural honey lowers plasma glucose, C-reactive protein, homocysteine, and blood lipids in healthy, diabetic, and hyperlipidemic subjects: comparison with dextrose and sucrose. J Med Food. 2004 Spring;7(1):100-7.
  • Bobiş O, Dezmirean DS, Moise AR. Honey and Diabetes: The Importance of Natural Simple Sugars in Diet for Preventing and Treating Different Type of Diabetes. Oxid Med Cell Longev. 2018 Feb 4;2018:4757893.
  • Busserolles J, Gueux E, Rock E, Mazur A, Rayssiguier Y. Substituting honey for refined carbohydrates protects rats from hypertriglyceridemic and prooxidative effects of fructose. J Nutr. 2002 Nov;132(11):3379-82.
  • Erejuwa OO, Sulaiman SA, Wahab MS, Sirajudeen KN, Salleh MS, Gurtu S. Glibenclamide or metformin combined with honey improves glycemic control in streptozotocin-induced diabetic rats. Int J Biol Sci. 2011 Mar 14;7(2):244-52.
  • Mohapatra DP, Thakur V, Brar SK. Antibacterial efficacy of raw and processed honey. Biotechnol Res Int. 2011;2011:917505.
  • Sadeghi F, Salehi S, Kohanmoo A, Akhlaghi M. Effect of Natural Honey on Glycemic Control and Anthropometric Measures of Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Crossover Trial. Int J Prev Med. 2019 Jan 15;10:3.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.