Logo image
Logo image

Makeutusaineet ja sydänsairaudet

4 minuuttia
On olemassa tutkimuksia, jotka yhdistävät makeutusaineiden käytön lisääntyneeseen sydänsairauksien riskiin. Miksi näin tapahtuu? Lue tästä artikkelista!
Makeutusaineet ja sydänsairaudet
Viimeisin päivitys: 03 tammikuuta, 2023

Viime vuosina makeutusaineet ovat olleet myrskyn silmässä, sillä ne on yhdistetty kohonneeseen sydänsairauksien riskiin. Nämä aineet antavat ruoalle ja juomille makean maun. Ja vaikka tunnetuin on sokeri eli sakkaroosi, on olemassa keinotekoisia makeutusaineita, joilla on sama tarkoitus.

Haittapuolena on, että niiden säännöllinen kulutus ei ole niin turvallista kuin aiemmin luultiin. Kun puhutaan terveydestä, meidän tulisi rajoittaa niiden käyttöä mahdollisimman paljon. Katsotaanpa, mitä tiede sanoo makeutusaineista ja niiden suhteesta ​​sydämen terveyteen.

Mitä makeutusaineet ovat ja miten ne luokitellaan?

Makeutusaineet ovat aineita, jotka antavat elintarvikkeille makean maun, ottaen vertailustandardiksi sokerin tarjoaman makeuden. Makeutusaineet voivat olla synteettisiä tai luonnollisia, ja lisäksi on ravitsevia ja ei-ravitsevia makeutusaineita. Jälkimmäiset tarjoavat vähän tai ei ollenkaan kaloreita, kun taas ravitsevat makeutusaineet sisältävät kaloreita.

Luonnolliset makeutusaineet

 • Sakkaroosi tai ruokosokeri
 • Hunaja
 • Kookossokeri
 • Fruktoosi
 • Glukoosi
 • Käänteinen sokeri
 • Sorbitoli
 • Maltoosi
 • Stevia
 • Luo Han Guo -hedelmäuutteet

Synteettiset tai keinotekoiset makeutusaineet

 • Aspartaami
 • Sukraloosi
 • Sakariini
 • Neotaami
 • Asesulfaami
 • Advantame

Vaikka tämä luokitus on olemassa, termi “makeutusaineet” viittaavat yleensä keinotekoisiin tuotteisiin. Ja vaikka niiden tarkoituksena on vähentää sokerin tai sakkaroosin liialliseen kulutukseen liittyvien terveysongelmien, kuten liikalihavuuden tai hampaiden reikiintymistä, riskiä, ​​niiden säännöllisen kuluttamisen on havaittu olevan haitallista.

Some figure
Keinotekoisia makeutusaineita käytetään korvaamaan sokeria; uudet tutkimukset kuitenkin yhdistävät niiden kulutuksen sydänsairauksiin.

Lue myös: Makeutusaineet taistossa lihavuutta vastaan: totta vai tarua?

Makeutusaineet ja sydänsairaudet: onko niillä mitään vaikutusta terveyteemme?

Erilaisia ​​makeutusaineita ja niiden vaikutuksia terveyteemme on tutkittu jo useiden vuosien ajan. Food and Drug Administration (FDA) julisti, että useimmat tämäntyyppiset aineet ovat turvallisia.

Itse asiassa useiden tutkimusten jälkeen todettiin, että niiden myrkyllisyys ja erilaisten sairauksien ilmaantuvuus on suhteellisen vähäistä. Siksi niiden käyttäminen ja markkinointi on sallittua.

Uudet tutkimukset kuitenkin kertovat mahdollisesta yhteydestä makeutusaineiden käytön ja sydänsairauksien riskin välillä. Vuonna 2022 BMJ -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että makeutusaineiden säännöllinen kulutus todellakin lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Ranskassa tehdyssä tutkimuksessa, johon osallistui 103 388 vapaaehtoista, joista 79,8 % oli naisia, arvioitiin keinotekoisten makeutusaineiden saantia ruokavaliosta ja sen kulutusta. He ottivat huomioon henkilöiden käyttämät ravintolisät sekä kunkin henkilön kuluttamat teollisuustuotteet.

Keskimääräinen keinotekoisten makeutusaineiden saanti yhdessä ryhmässä oli noin 78 milligrammaa päivässä. Joillakin tutkimusryhmän henkilöillä makeutusaineiden saanti oli alhainen, noin 8 milligrammaa päivässä. Oli myös joukko ihmisiä, jotka eivät käyttäneet ollenkaan makeutusaineita.

Kävi ilmi, että keinotekoisten makeutusaineiden kokonaissaanti liittyi kohonneeseen sydän- ja verisuonisairauksien riskiin, sillä tapahtumia oli yhteensä 1 502. Itse asiassa ne liittyivät enemmän aivoverisuonitauteihin, joita oli 777 tapahtumaa.

Aspartaamin nauttimiseen liittyi lisääntynyt aivoverisuonitapahtumien riski. Lisäksi asesulfaamikalium ja sukraloosi vastasivat lisääntynyttä sepelvaltimotaudin riskiä.

Tutkimus oli havainnollinen, joten syy-seuraussuhdetta ei voitu määrittää. Tutkijat ottivat kuitenkin huomioon myös muita tekijöitä, kuten henkilön elämäntavat, jotka voivat lisätä sydänsairauksien kuolleisuutta.

Tästä näkökulmasta he väittävät, että – jopa näillä muutoksilla – oli edelleen merkki makeutusaineiden käytön lisääntymisestä. Muilla tutkijoilla, jotka ovat analysoineet samaa ilmiötä, on omat hypoteesinsa tästä.

Mahdolliset syyt

Toisessa makeutusaineiden kulutuksen riskejä analysoivassa tutkimuksessa todetaan, että sen mahdollinen yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin johtuu siitä, että makeutusaineita sisältävät ruoat aiheuttavat painonnousua. Siten ylipainosta ja lihavuudesta tulee laukaisevia tekijöitä.

Tämä tutkimus tehtiin kuitenkin vain juomilla, joihin oli lisätty makeutusaineita.

Analyysissa todettiin myös, että makeutusaineiden liiallisella käytöllä on yhteys aivohalvauksen lisääntymiseen, mutta vain ylipainoisilla henkilöillä. Siitä huolimatta yleiskuolleisuuden havaittiin nousevan myös normaalipainoisten kuluttajien keskuudessa.

Edellä mainitun lisäksi hypoteesi, että keinotekoisten makeutusaineiden käyttö aiheuttaa himoa ja sokeririippuvuutta, pitää edelleen paikkansa. Se puolestaan ​​vaikuttaa ruokahalun stimulaatioon ja painonnousuun, jolla on läheinen yhteys sydänsairauksiin.

Kuinka rajoittaa keinotekoisten makeutusaineiden kulutusta

Keinotekoisia makeutusaineita käytetään laajalti elintarviketeollisuudessa. Niitä ei käytetä vain sokerin korvaamiseen, vaan koska jotkut ovat makeampia kuin sakkaroosi. Sitä sisältävät prosessoidut elintarvikkeet ovat seuraavat:

 • Virvoitusjuomat
 • Jauhemaiset juomasekoitukset
 • Makeiset
 • Säilykkeet
 • Hillot ja hyytelöt
 • Maitotuotteet
 • Jälkiruoat, leivonnaiset ja makeiset

Keinotekoisten makeutusaineiden kulutuksen rajoittamiseksi on elintarvikkeiden pakkausmerkinnät luettava huolellisesti. Kolmen erityistä huolta aiheuttavan makeutusaineen: asesulfaamikaliumin, sukraloosin ja aspartaamin käyttöä olisi säänneltävä. Vuodesta 2018 lähtien FDA on kuitenkin ilmoittanut näiden kolmen makeutusaineen kulutussuosituksen.

 • Asesulfaami: Rajoitettu 15 milligrammaan
 • Sukraloosi: 5 milligrammaa
 • Aspartaami: 50 milligrammaa

Uusien tutkimusten valossa niiden kulutusta tulisi seurata.

Some figure
Makeutusaineiden kulutuksen ja sydänsairauksien välisen yhteyden vuoksi on parasta vähentää keinotekoisten makeutusaineiden käyttöä ruokavaliossasi niin paljon kuin mahdollista.

Lue myös: Tarvitseeko sokeria syödä?

Muut makeutusaineet

On olemassa muita luonnollisia makeutusaineita, jotka ovat turvallisia terveydelle – esimerkiksi Luo Han Guo -hedelmäuutteet, hunaja, stevia ja kookossokeri. FDA:lla ei ole vielä rajaa Luo Han Guo -hedelmäuutteiden kulutukselle. Stevian turvallinen saanti on 4 milligrammaa.

Valmistustyypistä riippuen monien ruokien luonnollista makeutta voidaan käyttää myös makeutusaineiden ja sokerin käytön välttämiseen. Vaikka tutkimukset ovat vielä kesken, nämä havainnot ovat riittävä syy pyrkiä rajoittamaan makeutusaineiden kulutusta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.