Sisarusten tappelu: mitä sille voi tehdä?

Tappelun syystä riippumatta on tärkeää opettaa lapsille molemminpuolisen kunnioituksen merkitys jo pienestä pitäen.
Sisarusten tappelu: mitä sille voi tehdä?

Kirjoittanut Thady Carabaño

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Uuden jäsenen saapuminen perheeseen voi olla haastavaa lapsille jopa niille, joiden toiveena on saada pikkuveli tai -sisko. Kaikki perheen normaalit säännöt ja dynamiikka muuttuvat uuden lapsen tullessa kuvioon. Valitettavasti nämä muutokset voivat joskus tuoda mukanaan riitoja sisarusten välillä. Kuinka sisarusten tappelu on parasta käsitellä?

Hyvin monet eri tilanteet voivat saada riidan puhkeamaan sisarusten välillä, aina vanhempien ajan ja rakkauden jakamisesta lelujen ja huoneen jakamiseen toisen kanssa. Lasten ikäero ei vaikuta asiaan, tappeluita syntyy aina.

Tällöin vanhempien on oltava tilanteessa sekä vanhempia, sovittelijoita että tuomareita. Tämä ei ole helppoa, mutta lapset on saatava ymmärtämään, että sisarus on ihanteellinen ystävänä, ei vihollisena.

Sisarusten tappelu

Sisarusten tappelu on normaalia; onhan se lasten tapa ilmaista persoonallisuuttaan ja osoittaa roolinsa perheessä.

Lapsessa herää vaisto puolustaa eläimen lailla reviiriään, mikä saa hänet huutamaan, loukkaamaan ja olemaan kaikesta eri mieltä sisarensa kanssa. Tämä on hänen tapansa saada huomiota “laumalta” eli perheeltään.

Sisarusten tappelu on yleistä, se vain on niin. Mutta vanhempien tehtävänä on asettaa sille rajat opettaakseen lapsilleen, että kodissa on vallittava rauha. Tämä auttaa lapsia kasvamaan tasapainoisiksi aikuisiksi.

Tämän tekemiseksi pidä mielessä seuraavat suositukset.

1. Ensimmäinen raja on kunnioitus

Sisarusten tappelu on normaalia

Opeta lapsillesi, että kunnioituksesta ei neuvotella. Se on oltava tärkein arvo perheessä ja vielä enemmän sisarusten välillä.

Heidän ei tulisi missään olosuhteissa käyttäytyä epäkunnioittavasti toisiaan kohtaan loukkaamalla toista, toisen piirteitä tai fyysistä ulkomuotoa. Ja luonnollisestikaan heidän ei tulisi ikinä äityä väkivaltaisiksi.

Kun panet pisteen sisarusten tappelulle, tee samalla selväksi miten tärkeää kunnioitus on. Pysy lujana. Lasten on ymmärrettävä, ettei tuota rajaa saa ylittää, olivat he sisarukselleen miten vihaisia tahansa.

2. Kehota heitä miettimään ja pyytämään anteeksi

Kun menet sisarusten tappelun väliin, sinun on saatava heidät ymmärtämään käytöstään. Pane heidät miettimään tekosiaan ja tapahtunutta. Tappelun syystä riippumatta yritä saada heidän välilleen tunneyhteys.

Jos sisarusten tappelu johtuu lelusta, näytä heille miksi jakaminen on tärkeää. Tämän jälkeen lasten tulisi pyytää toisiltaan anteeksi, oli loukkaus ollut miten suuri tahansa. Mikään tappelu ei ole niin merkittävä, etteivätkö sisarukset voisi antaa toisilleen anteeksi.

3. Anna heille mahdollisuus ratkaista ongelma itse

On tärkeää antaa lapsille tarvittavat työkalut konfliktien ratkaisemiseen. Tässä tapauksessa on vielä tärkeämpää opettaa lapsia ratkaisemaan ongelmat keskenään, erityisesti turvautumatta väkivaltaan.

Vuoropuhelu ja neuvottelu ovat parhaat keinot ratkaista erimielisyydet. Jos tilanne ylittää tuon rajan, heidän tulisi pyytää sinulta tai muulta luotettavalta aikuiselta apua, ennen kuin he hyökkäävät toistensa kimppuun.

Selkeiden rajojen asettaminen auttaa lapsia harjoittamaan konfliktinratkaisukykyjään ja käyttämään niitä muilla elämänsä osa-alueilla. Näin he pystyvät luomaan parempia suhteita ystäviin, opettajiin ja sukulaisiin.

4. Opeta heitä tuntemaan myötätuntoa

Sisarukset hyvissä väleissä

Kun lapset miettivät tekosiaan, on tärkeää opettaa heille myötätuntoa eli “itsensä asettamista toisen ihmisen saappaisiin”. Heidän on opittava asettumaan sisaruksensa asemaan ja ymmärrettävä, mitä tämä tunsi ja mikä loukkasi häntä. Tämä on paras keino ehkäistä tappeluita jatkossa.

Avainkysymys lapsille on seuraava: “Miltä sinusta tuntuisi, jos sisaruksesi olisi tehnyt sinulle niin?” Tällä harjoituksella on positiivinen vaikutus lasten elämään sen monilla osa-alueilla tulevaisuudessa.

5. Luo perheen yhteinen tila

Yksi hyödyllinen työkalu sisarusten tappelun käsittelemiseksi on luoda tila, jonne perhe voi kokoontua yhdessä viettämään vapaa-aikaa. Näin lapset voivat rentoutua, kokoontua yhteen ja viettää aikaa vanhempiensa ja toistensa kanssa.

Tämä voi tosin aiheuttaa vastarintaa ja riitoja aluksi. Jos näin käy, juttele jokaiselle lapselle erikseen, kunnes he taas rauhoittuvat.

6. Kärsivällisyys on kaiken A ja O

Jotta elämä sujuisi lasten kanssa hyvin, muista pysyä itse rauhallisena ja kärsivällisenä riitatilanteissa. Tulee varmasti hetkiä, jolloin tunnet itsesi väsyneeksi, kyseenalaistat itsesi vanhempana ja tunnet jopa masennusta.

Älä menetä hermojasi missään tapauksessa. Kaikki menee lopulta ohi ja sujuu hyvin. Kun kärsivällisyys tuntuu olevan lopussa, kaiva sitä itsestäsi vielä vähän lisää. Pystyt siihen kyllä.

Jos riidat alkavat olla sinulle liikaa, älä epäröi hakea apua ammattipsykologilta.

Vanhemmat ovat avain

Sisarukset sovussa

Lapsien ja vanhempien välinen terve suhde edellyttää sitä, että vanhemmat antavat rakkautta, huomiota ja aikaa jokaiselle lapselle yhtä paljon. On hyvin tärkeää kohdella heitä kaikkia tasavertaisesti.

Jos vanhemmat alkavat valita suosikkejaan, perheen sisäiset suhteet alkavat hajota. Tämä johtaa kilpailuhenkiseen ja vihamieliseen suhteeseen sisarusten välillä, mikä voi jatkua jopa aikuisikään asti.

Kaikkia lapsia yhdistää yksi asia: äiti ja isä ovat heidän maailmansa keskipiste. Sinun on ymmärrettävä tämä vanhempana. Et voi ajatella, että koska toinen lapsista on toista vanhempi, hän ei voi odottaa enää niin paljon rakkautta ja huomiota kuin nuorempana.

Lopuksi

Sisarusten tappelu on normaalia tiettyyn pisteeseen asti, sillä:

  1. Se on mekanismi, jolla lapset merkkaavat paikkansa perheessä.
  2. Se kehittää lapsien persoonallisuutta.
  3. Se auttaa lapsia tunnistamaan ja hallitsemaan tunteitaan.
  4. Se vahvistaa heidän itsetuntoaan.

Näin on siinä tapauksessa, että vanhemmat rajoittavat tappelua asianmukaisesti.

Voiko se olla uuvuttavaa? Kyllä. Ajoissa annettu opastus auttaa kuitenkin lapsia löytämään parhaan tavan ratkaista konfliktit. Kaikki joilla on sisaruksia tietävät, kuinka tärkeää tämä on. Saatamme vielä aikuisinakin muistaa joitakin omien sisarustemme kanssa käytyjä tappeluita ja nauraa niille.

Nyt on sinun vuorosi opettaa lapsiasi arvostamaan sitä siunausta, joka omat sisarukset ovat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.