Logo image
Logo image

Sipulishampoo: kaikki mitä tulee tietää

2 minuuttia
Sipulishampoo on tuote, jossa on paljon hiuksille hyödyllisiä ravintoaineita. Uskomusten mukaan se voi stimuloida hiusten kasvua, vähentää hiustenlähtöä ja tuoda eloa kuiviin hiuksiin. Haluaisitko kokeilla?
Sipulishampoo: kaikki mitä tulee tietää
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Sipulishampoo on tällä hetkellä suosittu hiustenhoitotuote, jonka koostumus sopii ihanteellisesti hoitamaan muun muassa runsasta hiustenlähtöä sekä hiusten kuivuutta ja katkeilua. Mutta onko sipulishampoo todistetusti tehokas?

Ei liene yllättävää, että sipuleissa on monia terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia, ja tämä koskee myös hiuspohjaa. Ne sisältävät flavonoideja, vitamiineja, kivennäisaineita ja fytokemikaaleja, minkä vuoksi ne ovat loistava luonnollinen tuote kauneudenhoitorutiiniin. Tässä artikkelissa kerromme kaiken oleellisen sipulishampoosta. Jatka siis lukemista!

Sipulishampoon hyödyt

Hiuspohjan ja hiusten terveyden kohentamiseen ei ole mitään 100-prosenttisen tehokasta tuotetta. Niiden terveys riippuu monista tekijöistä, joita ovat esimerkiksi ravitsemus, yleinen terveydentila ja lääkkeiden käyttö. Pidä siis mielessä, että sipulishampoo ei tee ihmeitä.

Sen vaikutuksista on tällä hetkellä vain vähän näyttöä, ja niiden varmistamiseksi tarvitaan lisää tutkimuksia. Ihmisten kokemuksiin perustuvat tiedot ja pienet tutkimukset antavat kuitenkin viitteitä siitä, että sipulishampoo saattaa tehota alopeciaan, hilseeseen ja hiusten kuivuuteenKatsotaan tätä lähemmin.

Some figure
Hiustenlähtöön on useita erilaisia kotikonsteja ja niihin kuuluu myös sipuli, mutta se ei ole mikään ihmeitä tekevä raaka-aine.

Lue myös: Kuivashampoon käyttö ja hyödyt

Hiustenkasvu

Journal of Drug Delivery and Therapeutics -lehdessä raportoidussa tutkimuksessa selvisi, että sipulit edistävät hiusten tervettä kasvua. Sipuliuutteen lisääminen kookos-, risiini- ja eukalyptusshampooseen tarjosi seuraavat hyödyt:

 • Stimuloi hiusten kasvua
 • Ravitsi hiustuppeja
 • Kosteutti hiuksia ja päänahkaa

Kosteutus ja elvytys

Sipuleiden sisältämät ravintoaineet voivat palauttaa kuivien ja hauraiden hiusten kunnon. Kuten Life Science -lehdessä todetaan, ne sisältävät flavonoideja kuten kamferolia ja kversetiiniä, joilla on antioksidanttisia ja tulehduksen vastaisia ominaisuuksia.

Nämä yhdisteet paitsi minimoivat vapaiden radikaalien haittavaikutuksia hiuksissa, myös vilkastavat verenkiertoa ja ravintoaineiden kulkeutumista. Tuloksena on kosteutetut ja silkinsileät hiukset.

Runsaan hiustenlähdön vähentäminen

Hiusten kasvun stimuloinnin lisäksi sipulishampoo näyttäisi auttavan runsaaseen hiustenlähtöön. The Journal of Dermatology -lehden pienessä tutkimuksessa tultiin siihen johtopäätökseen, että sipulimehu on potentiaalinen hoito alopeciaan. Enemmän tutkimuksia tarvitaan kuitenkin vielä.

Hilse kuriin

Sipulipohjaiset luontaishoidot ovat yleisesti käytetty apu hilseen torjuntaan. Syynä lienee se, että sipuleihin on liitetty sieniä ja bakteereja tappavia ominaisuuksia.

Fitoterapia -lehden tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että sipuleilla on lupaavalta vaikuttava teho sieniperäisiä tauteja ja erityisesti Malassezia furfuria eli hilseen aiheuttajaa vastaan.

Valmista sipulishampoo meidän ohjeellamme

Markkinoilla on runsaasti erilaisia sipulishampoita, mutta voit valmistaa sellaisen helposti itsekin noudattamalla alla olevia ohjeita.

Ainekset

 • 1 keskikokoinen punasipuli
 • 350 millilitraa omavalintaista shampoota

Ohjeet

 • Valitse mielellään tuoksushampoo, joka peittää alleen sipulin hajun.
 • Pilko sipuli pieniksi palasiksi ja laita palaset shampoopulloon.
 • Sulje pullo, ravista hetki ja anna olla viileässä paikassa valolta suojattuna 10–15 päivää.
 • Tämän jälkeen siivilöi shampoo ja käytä sitä hiustenpesuun.

Käyttöohje

 • Levitä loraus shampoota hiuksiin sekä päänahkaan ja hiero 5–8 minuuttia.
 • Toista kaksi tai kolme kertaa viikossa noin kolmen kuukauden ajan.
 • Pidä kuukauden tauko ja toista hoito.
Some figure
Hiusammattilaiset suosittelevat käyttämään sipulishampoota hiustenpesuun kolme kuukautta ja pitämään kuukauden tauon ennen hoidon toistamista.

Lue myös: Miten estää hiustenlähtöä? 7 sopivaa ruokaa

Suosituksia sipulishampoon käyttöön

Sipulishampoo saattaa ärsyttää herkkää ihoa, joten tee testi pienelle alueelle ennen käyttöä. Jos haittavaikutuksia ei ilmene, voit käyttää shampoota hiustenpesuun. Muussa tapauksessa älä käytä sitä.

Älä käytä sipulishampoota myöskään siinä tapauksessa, että sinulla on jokin hiuspohjan sairaus. Kysy ihotautilääkäriltä, millaisia tuotteita sinun on turvallista käyttää. Lääkäri osaa arvioida, kannattaako sinun käyttää sipulishampoota.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sharquie, K. E., & Al-Obaidi, H. K. (2002). Onion Juice (Allium cepa L.), A New Topical Treatment for Alopecia Areata. The Journal of Dermatology, 29(6), 343–346. https://doi.org/10.1111/j.1346-8138.2002.tb00277.x
 • Patel, N.R., Mohite, S., & Shaha, R.R. (2018). FORMULATION AND EVALUATION OF ONION HAIR NOURISHING SHAMPOO. Journal of Drug Delivery and Therapeutics, 8, 335-337.
 • Shafiq, S., Shakir, M., & Ali, Q. (2017). Medicinal uses of Onion (Allium cepa L.): An Overview. Life Science Journal14(6), 100–107. Retrieved from http://www.lifesciencesite.comOnline

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.