Hiustenlähdön ehkäisy: terve päänahka viidellä vinkillä

Hiustenlähtö on hyvin yleinen ongelma. Hyvä uutinen on se, että sitä voi pyrkiä ehkäisemään. Tässä artikkelissa katsomme joitakin keinoja ehkäistä hiustenlähtöä.
Hiustenlähdön ehkäisy: terve päänahka viidellä vinkillä

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Lähteekö sinulta enemmän hiuksia kuin normaalisti? Jääkö hiusharjaasi hiustukkoja? Tässä tapauksessa kannattaa toimia välittömästi. Alla neuvomme, kuinka hiustenlähdön ehkäisy onnistuu viiden vinkin avulla.

Hiustenlähdön ehkäisy: viisi vinkkiä

Hiustenlähtö ei ole pelkästään esteettinen ongelma. Käy asiantuntijan juttusilla ennen minkään hoidon aloittamista selvittämässä vaivan taustalla oleva syy. Hiustenlähtö voi johtua nimittäin esimerkiksi hormonihäiriöstä, sairaudesta tai jonkin ravintoaineen puutoksesta.

Syystä riippumatta voit alkaa tehdä asialle jotain. Muista silti, että hiustenlähdön ehkäisy ei onnistu yhdessä yössä; nämä hoidot tehoavat ajan myötä vahvistamalla pääosin hiuspohjaa ja hiusjuuria.

1. Paranna ruokavaliotasi

Hiustenlähdön ehkäisy helpottuu terveellisellä ruokavaliolla

Terveellisestä ruoasta saat tarvittavat ravintoaineet hiuksillesi.

Ruokavaliolla on hyvin tärkeä merkitys hiustenhoidossa, ja hiustenlähdön ehkäisy edellyttääkin ravintoaineiden saannin parantamista. Vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että paljon tuoretta, raakaa ravintoa sisältävä ruokavalio saattaa vähentää kaljuuntumisen riskiä miehillä.

Tuloksista on nähtävissä, että esimerkiksi persiljaa, basilikaa ja vihreitä salaatteja vähintään kolme kertaa viikossa syöneillä osallistujilla hiustenlähtö saatiin paremmin kuriin.

Hiusten kannalta hyvä ruokavalio sisältää:

 • Biologiselta arvoltaan korkealaatuista proteiinia, muun muassa vähärasvaista lihaa, kalaa, palkokasveja, kananmunia ja maitotuotteita.
 • Hyviä A-vitamiinin lähteitä, kuten bataattia, paprikaa ja pinaattia.
 • B-, C- ja D-vitamiinin lähteitä, rautaa, seleeniä ja sinkkiä.
 • Runsaasti biotiinia (B7-vitamiinia) sisältäviä ruokia.

2. Käytä mietoa shampoota

Useimpien kaupan shampoiden sisältämät voimakkaat kemikaalit kuivattavat hiuksia ja johtavat niiden katkeiluun. Jotkut shampoot lisäksi muuttavat päänahan pH-arvoa ja saavat aikaan myös muunlaisia ongelmia, kuten hilsettä ja kutinaa.

Tällaisten tuotteiden sijaan kannattaa käyttää mietoja shampoita, mieluiten täysin luonnollisista aineksista valmistettuja kotitekoisia vaihtoehtoja. Pese niillä hiukset päivittäin pitääksesi päänahkasi puhtaana ja terveenä.

Muista valita oikeanlainen shampoo juuri omalle hiustyypillesi; näitä ovat kuiva, rasvainen ja sekatyyppi. Näin vältät haitalliset reaktiot.

3. Anna hiusten kuivua luonnollisesti

Hiustenlähtöä voi ehkäistä tietyillä elintavoilla

Vältä hiustenkuivaajien ja muiden kuumien hiuslaitteiden käyttöä, jos haluat ehkäistä hiustenlähtöä.

Päivittäinen hiustenkuivaajan käyttö saa hiukset katkeilemaan ja johtaa liialliseen hiustenlähtöön. Tästä syystä on tärkeää antaa hiusten kuivua luonnollisesti.

Voit poistaa ylimääräistä kosteutta hiuksista puhtaalla, pehmeällä pyyhkeellä. Tämä auttaa ehkäisemään muun muassa päänahan ärsytystä ja kaksihaaraisia hiuksia.

4. Hiero päänahkaa

Hieronta auttaa vilkastamaan päänahan verenkiertoa ja edistää hiustuppien hapensaantia. Vaikka tästä ei ole paljon tutkimustietoa, joidenkin pienten tutkimusten mukaan sillä voi saada hyviä tuloksia.

Voit täydentää hierontaa eteerisillä öljyillä. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi:

 • Kookosöljy
 • Manteliöljy
 • Oliiviöljy

Hiero hiuspohjaa 35 minuutin ajan, mieluiten illalla ennen nukkumaanmenoa.

5. Hillitse stressiä

Hiustenlähdön ehkäisy on helpompaa välttämällä stressiä

Stressi vaikuttaa terveyteen monin eri tavoin. Myös hiukset reagoivat erittäin herkästi psyykkiseen olotilaan.

Jatkuva stressi on yksi hiustenlähdön mahdollisista syistä. Pyri siis omaksumaan tiettyjä elämäntapoja pitääksesi stressin loitolla ja tunteet hallinnassa. Tässä joitakin hyödyllisiä menetelmiä:

Hiustenlähdön ehkäisy: yhteenveto

Hyvät elintavat ovat avainasia hiustenlähdön ehkäisyn kannalta, sillä ne parantavat huomattavasti paikallisista hoidoista saatuja tuloksia.

Pyri silti löytämään hiustenlähdön taustalla piilevä syy lääkärin avustuksella. Hiustenlähtö voi nimittäin liittyä esimerkiksi ravintoainepuutoksiin tai muihin terveysongelmiin.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Harfmann, K. L., & Bechtel, M. A. (2015). Hair loss in women. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000081
 • Goldberg, L. J., & Lenzy, Y. (2010). Nutrition and hair. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.038
 • Rushton, D. H. (2002). Nutritional factors and hair loss. Clinical and Experimental Dermatology.
 • Stollery, N. (2013). Hair loss. The Practitioner.
 • Koyama, T., Kobayashi, K., Hama, T., Murakami, K., & Ogawa, R. (2016). Standardized Scalp Massage Results in Increased Hair Thickness by Inducing Stretching Forces to Dermal Papilla Cells in the Subcutaneous Tissue. Eplasty.
 • Price, V. H. (2002). Treatment of Hair Loss. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejm199909233411307

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.