Logo image
Logo image

Kuinka päästä eroon kaksihaaraisista hiuksia leikkaamatta?

3 minuuttia
Jos tavoitteenasi on pitkän tukan kasvattaminen ja edellisestä kampaamokäynnistä on kulunut jo tovi, on hyvin mahdollista, että hiusten latvoihin on ilmestynyt näitä kasvua hidastavia kiusankappaleita.
Kuinka päästä eroon kaksihaaraisista hiuksia leikkaamatta?
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kaksihaaraisten ehkäisemiseen ja hoitoon terveen ja hyvinvoivan tukan saavuttamiseksi on olemassa lukematon määrä monimutkaisia keinoja ja ohjeita, joiden noudattaminen ja yhdistely tuntuu toisinaan vain pahentavan ongelmaa. Moni päätyykin kysymään mielessään, voiko kaksihaaraisista päästä eroon hiuksia leikkaamatta.

Kaksihaaraiset latvat ovat valitettavasti lähes väistämättömiä, sillä hiuksen kasvaessa sen rakenne heikkenee, jolloin hius altistuu herkemmin sitä vahingoittaville ulkoisille tekijöille. Onneksi et tarvitse välttämättä kampaajan apua kaksihaaraisten poistoon, sillä esittelemme seuraavaksi muutamia varsin yksinkertaisia mutta tehokkaita vinkkejä siihen, miten onnistut pääsemään eroon kaksihaaraisista hiuksia leikkaamatta.

Mitä ovat kaksihaaraiset ja mistä ne johtuvat?

Some figure

Kaksihaarainen hius ilmestyy usein kuivaan, käsiteltyyn tai muutoin kaltoinkohdeltuun tukkaan. Hiuksen päällimmäinen suomukerros heikkenee helposti erityisesti pitkässä tukassa, jolloin aivan hiuksen latvaan ilmestyy halkeama, joka taas johtaa hiuksen haaroittumiseen.

Kaksihaaraiset ovat valtava päänvaiva erityisesti pitkästä ja upeasta tukasta haaveileville, sillä pahimmillaan kampaamokäynti lyhentääkin yllättäen tukkaa kahden senttimetrin sijasta kymmenen. Toisinaan leikkaus voi kuitenkin olla ainoa vaihtoehto, erityisesti jos kaksihaaraiset ovat saaneet hiuksen erittäin huonoon kuntoon.

Kaksihaaraisten syntyminen voi johtua yhdestä tai useammasta syystä:

 • Hiusten kuivuus
 • Nestehukka
 • Huomattavat lämpötilan muutokset
 • Kemikaalit
 • Merivesi
 • Kloori
 • Liiallinen shampoon käyttö
 • Hiusten liian voimakas harjaaminen

Lisäksi hiuksen rakennetta voi heikentää sen lämpökäsittely, hiustenkuivaajan käyttö, värjääminen sekä haastavat olosuhteet, kuten rantalomat ja uima-altaassa uiminen.

Sinun ei onneksi tarvitse luopua kaikista edellä mainituista hiuskäsittelyistä ja rantalomien hauskanpidosta kaksihaaraisten ehkäisemiseksi, jos noudatat huolellisesti ja säännöllisesti hiuksen hyvinvointia edistäviä hoitoja. 

Muista lisäksi aina hiusta käsiteltäessä kohtuus kaikessa, sillä muun muassa liiallinen värjäys ja lämpökäsittely voivat alkaa haurastaa hiusta todenteolla.

Tutustu aiheeseen lisää: 5 kotitekoista hiusnaamiota vahvistamaan hiuksia

Voiko kaksihaaraisista päästä eroon hiuksia leikkaamatta?

Vastaus on kyllä! Ennen kaikkea sinun tulee kuitenkin ensimmäiseksi kiinnittää enemmän huomiota tapaan, jolla käsittelet hiuksiasi päivittäin ja karsia mahdolliset hiusta vahingoittavat huonot tottumukset. Kun nämä huonot tottumukset on poistettu hiustenhoidon päivärutiinista, voit keskittyä noudattamaan alla olevia vinkkejä, jolloin myös mahdollisten kaksihaaraisten ehkäiseminen ja hoitaminen helpottuu huomattavasti.

Kosteuta hiuksia 15 päivän välein

Yksi kaksihaaraisia aiheuttavista pääsyistä on hiusten kuivuus, joten aloita taistelu kaksihaaraisia vastaan riittävällä hiusten kosteuttamisella.

Juo enemmän vettä

Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, että runsas vedenjuonti on elimistön toiminnan kannalta elintärkeää ja riittämätön vedenjuonti voi näkyä myös hiusten kunnossa.

Älä sido tukkaasi liian kireillä hiuspannoilla tai kuminauhoilla

Some figure

Tukan solmiminen liian kireälle poninhännälle voi rikkoa hiuksen hentoa rakennetta. Vältä siis eritoten metalliosia sisältäviä kuminauhoja ja hiuspantoja sekä mitä tahansa muita liian kireitä ja hiusta vaurioittavia hiustarvikkeita.

 • Vaurioituneen hiuksen latva haarautuu lähes välittömästi, joten älä sido hiuksia liian tiukalle poninhännälle.
 • Älä myöskään kiristä poninhäntää päivän mittaan uudestaan, sillä liian kireän kuminauhan irrottaminen voi vaurioittaa tai jopa katkaista hiuksia. 

Lue lisää: Yrttejä ja mausteita hiusten kasvun edistämiseksi

Käytä eteerisiä öljyjä hiuksiin joka yö

Ota käyttöön päivittäinen öljyhoito hiuksen kunnon parantamiseen aina ennen nukkumaanmenoa. Siinä missä käyt vessassa tai harjaat hampaasi, omista myös hiustenhoidolle muutamakin minuutti päivässä. 

 • Harjaa hiuksesi kevyesti.
 • Lisää sitten hiusten latvaan tilkka valitsemaasi eteeristä öljyä (esimerkiksi manteli-, oliivi- tai kookosöljy).
 • Pidä huoli, että öljyä ei pääse muualle hiukseen, ettei lopputuloksesta tule lässähtänyt ja rasvainen.

Leikkaa hiuksesi kolmen kuukauden välein

Tämä voi kuulostaa järjettömältä, mutta kyllä, toisinaan kaksihaaraisista eroon pääseminen ilman hiustenleikkausta voi vaatia hiustenleikkausta! Hius kasvaa keskinmäärin yhdestä puoleentoista senttiä kuussa, joten kolmen kuukauden välein tehtävä muutaman millin hiustenleikkuu ei onneksi tule romuttamaan unelmaa pitkästä ja upeasta tukasta.

 • Aloita heti hiustenleikkuun jälkeen kosteuttavien hiusnaamioiden käyttö.
 • Ennen kaikkea pidä mielessä, että kaksihaaraisten ehkäisemisen tärkeimpänä ideana on, että hiusta aletaan hoitaa ennen kuin kaksihaaraisia ehtii edes syntyä. 

Kiinnittämällä enemmän huomiota hiustenhoitoon ja seuraamalla askel askeleelta yllä olevia neuvoja, tulet huomaamaan hiljalleen, kuinka kaksihaaraiset alkavat katoamaan ja hiukset kasvavat terveempinä ja vahvempina.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Suro RJÁ, Gutiérrez FLM, Ruiz ÁJ, et al. El pelo. Generalidades y funciones. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2007;5(4):218-223. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=55952.
 • Molero Palancar C, Aguado Cabellos E, Arranz Sanz MJ y Molero Palancar A. “Procesos de Peluquería; volumen II”. Editorial Síntesis. Madrid.1997.
 • Encarnación María Pérez Ruiz (2010). Cuidados estéticos para el embellecimiento capilar. WEB de la Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía – Trajano, 1, 7º – Sevilla. https://www.feandalucia.ccoo.es/indcontei.aspx?d=5342&s=5&ind=233.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.