Sellerimehun hyödyt ja haitat

26 joulukuun, 2019
Lue tästä artikkelista sellerimehun hyödyistä ja haitoista! Koska sellerissä on runsaasti oksalaatteja, ei sitä pitäisi nauttia suuressa määrin, varsinkaan jos kärsit tulehduksesta tai muusta rakko-ongelmasta.

Oletko lisännyt sellerimehun ruokavalioosi? Oletko varma, että tämä on paras tapa tämän kasviksen syömiseen? Tässä artikkelissa kerromme sinulle enemmän sellerimehun ominaisuuksista, hyödyistä ja haitoista.

Sellerin pääominaisuudet

Selleri on apiaceae-sukuun kuuluva kasvi. Sen tieteellinen nimi on apium graveolens. Ihmiset ovat tunteneet tämän kasvin parantavat ominaisuudet jo muinaisilta ajoilta lähtien. Itse asiassa historioitsijat sanovat, että Kaarle Suuri teki kerran käskyn kehottaa ihmisiä korjaamaan tiettyjen yrttien ja kasvien sadon hänen maatilallaan, mukaanlukien sellerin.

Selleri on ihanteellinen kasvi munuaisille, sillä se stimuloi näitä elimiä poistamaan keholle tarpeettomat kuona-aineet. Se auttaa myös hoitamaan nesteen kerääntymistä ja selluliittia.

Selleri pystyy jopa liuottamaan virtsahappoa, joka vaikuttaa niveliin toimien tulehduksen vastaisena aineena. Sitä pidetään siis sopivana ruokana reumatismiin ja kihtiin.

Selleriä kokonaisena ja pilkottuna.

Selleri on äärimmäisen suositeltava ruoka, sillä se sisältää tärkeitä antioksidantteja ja tulehduksen vastaisia rakenneosia.

Sellerimehun hyödyt

1. Se on puhdistava

Koska selleri sisältää kaliumia, voi se stimuloida virtsan tuotantoa ja auttaa ehkäisemään nesteen kerääntymistä. Se auttaa myös poistamaan myrkyt. Sellerimehu on tässä mielessä ihanteellista, varsinkin kun sitä juodaan tyhjään vatsaan.

2. Selleri on luontainen laksatiivi

Se auttaa lievittämään ummetusta luonnollisesti, varsinkin kun se tapahtuu ajallaan hermojen tai stressin johdosta. Tämä johtuu siitä, että se sisältää runsaasti ravintokuituja.

3. Selleri auttaa ruoansulatuksessa

Mineraalipitoisuutensa ansiosta tämä kasvis auttaa neutralisoimaan vatsahappoja auttaen samalla hoitamaan vatsahaavoja ja ruoansulatusongelmia.

Sellerimehun hyödyt vatsalle.

Sellerimehu auttaa neutralisoimaan liiallisia vatsahappoja ja lievittämään ruoansulatuksen tuomaa epämukavaa oloa.

4. Se auttaa poistamaan munuaiskivet ja sappikivet

Tällä kasvilla on kouristuksen vastaisia rakenneosia, jotka auttavat poistamaan myrkyt, jotka saattavat osallistua munuaiskivien muodostumiseen. Sellerimehu auttaa myös poistamaan munuaiskivet lisäämällä virtsan tuotantoa, joka helpottaa kiven poistamisprosessia.

Lue myös: Sellerinsiemenhauduke apuna korkeaan verenpaineeseen

Onko sellerimehun juominen hyvä asia?

Monet ihmiset sanovat, että sellerimehu on todella ihmeellistä. Jotkut näyttelijät, kuten Gwyneth Paltrow, ovat julkaisseet tarinan ”sen tehokkaista parantavista ominaisuuksista”.

Onko se oikeasti niin hyödyllistä?

Ei ole yllättävää, että mikä vain monia seuraajia omaavan vaikutusvaltaisen ihmisen mainitsema asia saa huomiota. Sellerillä on kuitenkin varmoja terveyshyötyjä. Tämä kasvis sisältää hyödyllisiä flavonoideja, jotka saattavat vähentää aivojen tulehdusta tai ikään liittyvää muistin heikkenemistä. Tämä kasvis sisältää myös paljon kuituja, C- ja K-vitamiinia sekä kaliumia. Lisäksi se on erittäin vähäkalorinen välipala. 12 cm pitkä varsi sisältää vain kolme kaloria. 2,5 dl selleriä sisältää vain 20 kaloria.

Tämä saattaa kuitenkin muuttua, jos teet siitä mehua.

Kun teet tiivistettä kasviksesta tai hedelmästä, lisääntyy sen sokeri-, hiilihydraatti- ja kaloripitoisuudet. 2,5 dl sellerimehua sisältää 42 kaloria. Siitä syystä on paljon parempi syödä selleriä välipalana. Se on rapeaa, vähäkalorista ja pitää sinut kylläisenä. Itse asiassa sitä suositellaan yleisesti ottaen ihmisille, jotka yrittävät pudottaa painoa.

Sellerismoothiet.

Vaikka se tarjoaakin tärkeitä hyvinvointia edistäviä ravintoaineita, ei sellerimehu ole ihmejuoma.

Sellerimehun suhteen mielessä pidettäviä asioita

Vaikka sellerimehun juominen voikin olla hyödyllistä terveydelle, ei se luultavasti ole ihmeparannus. Suosittelemme sellerin käyttöä osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota. Sinun tulee kuitenkin olla tarkkana julkkisten puoltamien ruokatrendien suhteen.

Koska julkkis markkinoi ruokaa tai juomaa tietystä syystä, ei se tarkoita sitä, että se on tieteen puoltamaa. Sinun pitäisi tietää, että mikään taikaruoka tai -juoma ei voi täysin muuttaa terveyttä tai parantaa sairautta.

Sellerimehun haitat

  • Koska sellerissä on runsaasti oksalaatteja, ei sitä pitäisi nauttia suurissa määrin, varsinkaan, jos kärsit tulehduksesta tai muusta rakko-ongelmasta. Lisäksi sinun tulee muistaa, että tämä ainesosa ehkäisee kalsiumin imeytymistä.
  • Ottaen myös huomioon sen, että kyseessä on emmenagoga ja se sisältää apiinia (kemiallista ainesta, jota on myös valkosipulissa ja persiljassa), ei sitä suositella raskaana oleville naisille, sillä se voi johtaa keskenmenoon suurina määrinä nautittuna.
  • Jos käytät sitä diureettina, suosittelemme lisäämään kaliumin kulutusta (banaani, vihannekset ja niin edelleen), sillä diureetit voivat vähentää tämän mineraalin määrää kehossa.

Lue myös: Herkullinen salaatti vihreästä omenasta ja selleristä

Yhteenvetona voimme todeta, että sellerin terveyttä hyödyntävistä ominaisuuksista ei ole epäilystäkään. Sinun ei kuitenkaan pitäisi ajatella sellerimehun olevan taikajuoma, joka auttaa sinua karistamaan ylimääräiset kilot noin vain.

  • Fundación Española de la Nutrición. El apio – Verduras y hortalizas. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/apio.pdf
  • Caballero-Gutiérrez Lidia, Gonzáles Gustavo F. Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta méd. peruana  [Internet]. 2016  Enero;  33( 1 ): 50-64. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172016000100009&lng=es.
  • Yuan, Linhong, Liu, Jinmeng, Zhen, Jie, Xu, Yao, Chen, Shuying, Halm-Lutterodt, Nicholas Van, & Xiao, Rong. (2017). Vegetable and fruit juice enhances antioxidant capacity and regulates antioxidant gene expression in rat liver, brain and colon. Genetics and Molecular Biology, 40(1), 134-141. Epub March 20, 2017.https://dx.doi.org/10.1590/1678-4685-gmb-2016-0159
  • Al-Asmari AK, Athar MT, Kadasah SG. An Updated Phytopharmacological Review on Medicinal Plant of Arab Region: Apium graveolens Linn. Pharmacogn Rev. 2017;11(21):13–18. doi:10.4103/phrev.phrev_35_16