Logo image
Logo image

8 hyvää ruokaa vatsahaavojen hoitoon

3 minuuttia
Vaikka kaikki tietävätkin mitkä ruoat omalla kohdalla parantavat tai pahentavat heidän oloaan, ovat nämä kaikista suositelluimpia ruokia kaikille, jotka kärsivät vatsahaavoista.
8 hyvää ruokaa vatsahaavojen hoitoon
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva

Viimeisin päivitys: 01 lokakuuta, 2022

Vatsahaavat ovat osa sairautta, joka vaikuttaa vatsan limakalvoon tai ohutsuoleen. Tämä sairaus voi vähentää merkittävästi siitä kärsivien ihmisten elämänlaatua.

Useimmissa tapauksissa sen aiheuttaa jonkinlainen bakteeri. On kuitenkin myös muita tärkeitä tekijöitä, joita tähän sairauteen liittyy. Niihin kuuluvat pahat tavat (alkoholi, tupakointi), jotkin lääkkeet, stressi ja negatiiviset tunteet.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle 8 parhaasta ruoasta, joilla ehkäiset ja hoidat vatsahaavoja.

8 ruokaa, jotka auttavat vatsahaavojen hoidossa

1. Ananas

Some figure

Ananaksessa on paljon entsyymejä. Ne auttavat ruoan sulattamisessa, varsinkin proteiinipitoisen ruoan sulattamisessa.

Se myös loistaa tulehduksen vastaisilla ominaisuuksillaan. Ne ovat hyödyllisiä vatsahaavojen ehkäisyssä ja niitä vastaan taistelemisessa.

Voit syödä tuoretta ananasta ennen aterioita tai jälkiruokana. Voit myös lisätä sitä itsetehtyihin mehuihin ja smoothieihin.

2. Kaali

Kaali on erittäin alkalisoiva ruoka. Sillä on myös kyky helpottaa vatsahaavojen paranemista.

Voit syödä sitä raakana jättämällä sen marinoitumaan öljyyn, etikkaan ja suolaan muutaman tunnin ajaksi. Voit myös keittää sen tai lisätä sitä mehuihin.

Suosittelemme sinua vain tarkkailemaan sen kulutusta, mikäli kärsit kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

3. Punaiset paprikat

Some figure

Punaiset paprikat ovat ruokahalua herättävää ruokaa, jotka stimuloivat mahanesteen eritystä.

Voit syödä punaisia paprikoita raakoina mehuissa, salaateissa tai lisukkeena. Ne voidaan myös keittää tai paistaa. Nämä kaksi viimeistä valmistustapaa antavat niille mahtavan maun. Ne sopivat hyvin mihin tahansa ruokaan.

4. Perunat

Perunat ovat mahtavia antasideja. Raaka perunamehu on perinteinen alkalisoiva hoitokeino närästykseen.

Jos haluat valmistaa tämän vanhan hoitokeinon, sinun tulee juoda seuraavaa juomaa aamiaiseksi yhdeksän päivän ajan:

Sekoita yhteen 1,25 dl perunamehua ja 1 tl ekstra-neitsytoliiviöljyä. Tämä mehu tulisi saada perunasta, joka on hyvin pesty, kuorittu ja jossa ei ole ituja.

Sinun tulisi juoda tätä juomaa vähintään puoli tuntia ennen aamiaista.

5. Porkkanat

Some figure

Porkkanat ovat alkalisoivia kasviksia. Ne ovat mainioita mihin tahansa ruoansulatuskanavan ongelmiin. Lisäksi jos juot porkkanamehua raakana, on siitä hyötyä ruoansulatuskanavan limakalvolle.

Porkkana-omenamehu on hyvä kotitekoinen mehu. Voit juoda sitä puoli tuntia ennen aterioita ehkäisevänä hoitokeinona närästykseen.

6. Omenat

Omenat ovat yksiä tavallisimmista ja terveellisimmistä hedelmistä.

Tämä hedelmä toimii luonnollisena ruoansulatuksen säätelijänä. Se on täydellinen eri ongelmien kuten vatsahaavojen, gastriitin, närästyksen, kivun, ummetuksen ja ripulin hoitoon.

Omenat ovat erittäin hyviä ehkäisemään ja parantamaan vatsahaavoja. Se johtuu niiden sisältämistä kuiduista, beetakaroteenista ja C-vitamiinista. Nämä ravintoaineet saavat ruoansulatusjärjestelmäsi kudokset paranemaan helpommin.

7. Aloe vera

Some figure

Aloe vera on kasvi, joka erottuu sen fantastisten parantavien kykyjen avulla. Se toimii myös antioksidanttisena, antibakteerisena ja tulehduksen vastaisena lääkkeenä. Kun on kyse vatsahaavoista, aloe vera on erittäin tehokas monista syistä:

 • Sen antibakteeriset ominaisuudet ehkäisevät Helicobacter Pyloria muodostumasta. Tämä bakteeri yhdistetään yleensä vatsahaavoihin.
 • Vatsavaahavat liittyvät koko ruoansulatuskanavasi tulehdukseen ja aloe veralla on tulehduksen vastainen ominaisuus.
 • Sen antrakinoniset ainesosat tekevät siitä hyödyllisen ruoansulatusjärjestelmäsi limakalvoille.

8. Suolavesi

Suolavettä voi nykyään löytää valmiina juotavaksi joistakin supermarketeista ja terveysruokakaupoista. Ihmiset ovat tajunneet sen olevan hyvä mineraalien ja hivenaineiden lähde.

Se on myös mahtava emäksinen juoma, joka auttaa monissa terveysongelmissa.

Muita neuvoja

Vatsahaavoja vastaan taistelemiseksi voit myös seurata seuraavia neuvoja:

 • Syö yksinkertaisia aterioita yhdistelemättä useita eri ruokia kerralla.
 • Pureskele hyvin, äläkä syö kiireessä.
 • Juo vettä samalla kun syöt. Juo enemmän aamiaisen, lounaan ja illallisen aikana.
 • Vältä tupakointia ja alkoholin käyttöä.
 • Taistele stressiä vastaan luontaishoidoilla ja rentoutumisterapioilla. Ne voivat olla hierontoja, joogaa, tai chi’ta ja niin edelleen.
 • Välttele paistettuja ja prosessoituja ruokia, valkoista sokeria sekä mausteisia tai ärsyttäviä aineita. Tällaisia ovat muun muassa kahvi, sooda, paprikat, kaneli, neilikka, inkivääri ja niin edelleen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Aditi A, Graham D. Vitamina C, gastritis and gastric disease: a historical review and update. Digestive Disease Science. Diciembre 2013.
 • American College of Gastroenterology. Peptic Ulcer Disease. Abril 2021.
 • Asdaq S. M, Swathi E, et al. Role of Daucus carota in enhancing anti ulcer profile of pantoprazole in experimental animals. Molecules. Noviembre 2020. 25 (22): 5287.
 • Caballé, F. F. (2008). Epidemiología, factores pronósticos y causas de hemorragia digestiva alta no varicosa. Gastroenterologia y Hepatologia Continuada.
 • Canadian Society of Intestinal Research. Stomach Ulcer Diet.
 • Cheney G. Rapid healing of peptic ulcers in patients receiving fresh cabbage juice. Western Journal of Medicine. Enero 1949. 70 (1): 10-15.
 • Guimarães, L. L., Ventura, A. L., Capellari, L. R., Souza, V. V. de, & Toma, W. (2017). Análise fitoquímica de plantas medicinais indicadas popularmente na forma de garrafadas para o tratamento da úlcera gástrica. Unisanta Health Science.
 • Jain S, Rathod N, et al. Antibacterial effect of Aloe Vera gel against oral pathogens: an in-vitro study. Journal of Clinical & Diagnostic Research. Noviembre 2016. 10 (11): ZC41-ZC44.
 • Kong F, Singh R. P. Solid loss of carrots during simulated gastric digestion. Food Biophysics. 2011. 6 (1): 84-93.
 • Koutsos A, Tuohy K. M, Lovegrove J. A. Apples and cardiovascular health – is the gut microbiota a core consideration? Nutrients. Junio 2015. 7 (6): 3959-3998.
 • Lucas L, Russel A, et al. Molecular mechanisms of inflammation. Anti-inflammatory benefits of virgin olive oil ad the phenolic compound oleocanthal. Current Pharmaceutical Design. 2011. 17 (8): 754-68.
 • Marotta R. B, Floch M. H. Diet and nutrition in ulcer disease. The Medical Clinics of North America. Julio 1991. 75 (4): 967-979.
 • Pavan R, Jain S, et al. Properties and therapeutics application of bromelain: a review. Biotechnological Research International. Diciembre 2012. 976203.
 • Ramírez A, Pacheco de Delahaye E. Propiedades funcionales de harinas altas en fibra dietética obtenidas de piña, guayaba y guanábana. Interciencia. Abril 2009.
 • Reddivari L, Wang T, et al. Potato: an anti-inflamatory food. American Journal of Potato Research. Diciembre 2018. 96 (2).
 • Ruggiero P. Use of probiotics in the fight against Helicobacter pylori. World Journal of Gastrointestinal Pathophysiology. Noviembre 2014. 5 (4): 384-391.
 • Srinivasan K. Biological activities of pepper alkaloids. Natural Products. Mayo 2013. 1397-1437.
 • Valdivia Roldán, Mario. “Gastritis y gastropatías.” Revista de Gastroenterología del Perú 31.1 (2011): 38-48.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.