Logo image
Logo image

Seljanmarjasiirappi: terveysedut, varotoimet ja valmistus

4 minuuttia
Seljanmarjasiirappi on luontaistuote, joka sisältää komponentteja, jotka auttavat hoitamaan vilustumisen oireita. Mitä muita etuja se tarjoaa, ja miten sitä valmistetaan? Jatka lukemista, niin kerromme!
Seljanmarjasiirappi: terveysedut, varotoimet ja valmistus
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Seljanmarjasiirappi on valmiste, joka on valmistettu samannimisen kasvin marjoista. Seljanmarja (sambucus nigra) on noin 4-5 metriä korkea puu. Sen lehdet ovat ruskehtavat ja kukissa on kellertävän vihreä sävy. Puusta saatava marja on väriltään hyvin tumma purppura, oikeastaan lähes musta.

Sen lehtiä, kukkia ja marjoja käytetään moniin erilaisiin lääketieteellisiin tarkoituksiin perinteisessä kasvitieteessä. Erityisesti seljanmarjasiirappia on käytetty hengitysteiden sairauksien hoitoon.

Seljanmarjasiirapin terveysedut

Seljanmarjapuun kemiallista koostumusta, sen kukkia ja marjoja ei ole määritetty kokonaisuudessaan. Joitakin sen sisältämistä erilaisista ravintoaineista (hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja, kivennäisaineita ja vitamiineja) ja yhdisteitä on kuitenkin pystytty tunnistamaan:

 • Alkaloidit
 • Sitruunahappo
 • Flavonoidit
 • Polyfenolit
 • Syanogeeninen glykosidi (syanidigeneraattori)

Yleensä seljanmarjasiirappia käytetään apukeinona erilaisten hengitysteihin liittyvien oireiden torjumiseksi. Tällaisia oireita voivat olla esimerkiksi limakalvojen erittymisen lisääntyminen, tukkeutunut nenä, astmakohtaukset, kurkkukipu ja nielutulehdus sekä yskä.

Useissa tutkimuksissa on pyritty tutkimaan tämän valmisteen tehokkuutta erilaisten sairauksien hoidossa. Ja todellakin näissä tutkimuksissa on havaittu, että influenssan oireita sairastavat potilaat, jotka nauttivat päivittäin seljanmarjaa sisältäviä valmisteita, osoittivat paranemisen oireita, jopa ilman toisen lääkityksen tukea.

Toiset tutkimukset puolestaan viittaavat siihen, että tätä siirappia voidaan käyttää apuvälineenä myös tavallista flunssaa vastaan. Ihmiset, jotka tekivät mannerten välisiä lentomatkoja ja nauttivat seljanmarjasta valmistettua uutetta, osoittivat keskimääräisesti pienempää taipumusta kärsiä vilustumisen merkeistä. Samalla tapaa oireiden kesto sekä oireiden voimakkuus olivat näennäisesti lyhyempiä.

Ikään kuin tämä ei olisi vielä tarpeeksi, viimeaikaiset tutkimukset ovat löytäneet seljanmarjasta antibakteerisia, antiviraalisia, kasvaimia ehkäiseviä, antilipidisia ja jopa masennusta ehkäiseviä vaikutuksia.

Siksi onkin odotettavissa, että tällä kasvilla ja sen marjalla on potentiaalia täydentää diabeteksen, liikalihavuuden, erilaisten aineenvaihduntahäiriöiden ja jopa virtsavaivojen hoitoa.

Some figure
Perinteisessä lääketieteessä seljanmarjasiirappia käytetään hengitystieoireiden hoitoon.

Sinua voi myös kiinnostaa: Näin selätät flunssan kotona ilman lääkitystä

Seljanmarjasiirapin kulutusta koskevat varotoimet

Sen lisäksi, että seljanmarjasiirapin on todettu tarjoavan monenlaisia terveysetuja, sen käyttö on myös turvallista ja jopa kannattavaa eri sairauksien hoidossa. Koska kaikkia näitä havaintoja ei vielä ole vahvistettu merkittävillä tieteellisillä tutkimuksilla, seljanmarjasiirapin käytön riskejä ja mahdollisia sivuvaikutuksia on myös pidettävä silmällä.

Tässä mielessä sinun on oltava varovainen, kun käytät seljanmarjasiirappia, sillä suositeltua annosta ei saa ylittää. Liian suurilla annoksilla voi olla merkittäviä sivuvaikutuksia, sillä seljanmarja on myös vahva laksatiivi sekä voimakas diureetti. Niinpä sitä ei voida yhdistää muihin tuotteisiin tai lääkkeisiin, joilla on samanlaisia vaikutuksia.

Samalla tapaa kypsentämättömien marjojen tai kukkien nauttiminen voi aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja jopa vakavan myrkytystilan. Sekä kuori että siemenet ja raa’at marjat sisältävät myrkyllistä lektiiniä, jonka tiedetään aiheuttavan vatsaongelmia.

Ei myöskään pidä unohtaa, että seljanmarjan oksat, lehdet, juuret ja siemenet ovat mahdollisesti myrkyllisiä, sillä ne sisältävät jo aikaisemmin mainittuja syanogeneenisiä glykosideja. Allergisilla ihmisillä seljanmarjaa sisältävien tuotteiden nauttiminen voi aiheuttaa ihottumaa tai hengitysvaikeuksia. Myös kosketuksiin joutuminen tämän kasvin kanssa voi johtaa samankaltaisiin allergisiin oireisiin.

Seljanmarjaa ei suositella lapsille ja nuorille, raskaana oleville tai imettäville naisille. Vaikka meillä ei olekaan tällä hetkellä käsillämme tutkimustietoa sen varmistamiseksi, että seljanmarjan nauttiminen olisi näiden henkilöiden tapauksessa vaarallista, ei meillä  myöskään ole tieteellistä näyttöä siitä, että seljanmarjan kulutus oli täysin turvallista. Näin ollen, jos olet raskaana tai imetät, pyri välttämään seljanmarjaa sisältäviä tuotteita.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Luonnollinen siirappi torjuu flunssaa

Seljanmarjasiirapin valmistus

Seljanmarjasiirappia voit ostaa valmiina, mutta sen valmistaminen onnistuu helposti myös kotona. Pidä kuitenkin tiukasti mielessä jo edellä mainitut sivuvaikutukset ja raakojen marjojen nauttimisesta koituvat riskitekijät ja noudata huolellisesti siirapin valmistusohjeita.

Tärkein ainesosa tämän siirapin valmistamisessa ovat tietysti seljanmarjat. Niitä voidaan käyttää sekä tuoreina että kuivattuina. Kuivattuja seljanmarjoja voit löytää sekä hyvin varustelluista ruokakaupoista että luontaistuotekaupoista. Toisaalta tuoreita marjoja on mahdollista kerätä myös suoraan luonnosta, kunhan tiedät, miten tunnistaa kasvin ja kypsät marjat. Jos aiot poimia marjat itse, kiinnitä erityistä huomiota oikean kasvin tunnistamiseen, sillä on olemassa joitakin seljanmarjaa suuresti muistuttavia kasveja, jotka ovat myrkyllisiä.

Some figure
Vaikka seljanmarjasiirappia voi ostaa valmiiksi, sen valmistaminen onnistuu myös kotona.

Ainesosat

 • 2 kupillista marjoja joko tuoreena tai kuivattuina (kuivattuna n. 400 g)
 • 1 l vettä
 • 2,5 dl hunajaa
 • Inkiväärinjuurta esimerkiksi jauhettuna (20 g)
 • Kanelia, vaniljaa tai kardemummaa oman maun mukaan
 • Vaihtoehtoisesti voit lisätä siirappiin myös alkoholijuomaa, kuten vodkaa – luonnollisesti tätä siirappia et voi enää alkoholin lisäämisen jälkeen tarjoilla lapsille

Valmistus

 • Lisää marjat, inkivääri ja kaneli (ja halutessasi vanilja tai kardemumma) veteen ja kuumenna.
 • Kun vesi kiehuu, laske lämpöä ja keitä seosta matalalla lämmöllä noin 45 minuutin ajan.
 • Poista kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä.
 • Siivilöi seljanmarjasiirappi puhtaaksi kankaan avulla. Jäljelle jäänyt neste sekoitetaan hunajan kanssa. Jos haluat lisätä siirappiin alkoholia, lisää se seokseen tässä vaiheessa.
 • Säilö lopuksi seljanmarjasiirappi steriloituun lasipulloon tai vastaavaan säiliöön. Kun seljanmarjasiirappi on valmis, sitä tule säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa.

Nauti seljanmarjasiirappia maltillisesti

Joitakin luontaistuotteita ja reseptejä kulutetaan monissa kotitalouksissa pikemminkin perinteen kuin tieteellisen näytön perusteella. Näin ei kuitenkaan ole seljanmarjasiirapin kohdalla, jonka osalta on jo tehty tutkimusta, joka tunnustaa sen terveysedut ja ominaisuudet.

Joka tapauksessa kyseessä on tuote, jota tulisi käyttää kohtuudella, koska sillä voi olla haitallisia sivuvaikutuksia. Lisäksi sen tulisi olla vain täydennys erilaisten sairauksien oireiden hoidossa, sillä seljanmarjaa ei voida ainakaan nykyisen tieteellisen näytön pohjalta pitää sairauksien ensisijaisena hoitona.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Perkins-Veazie P, Thomas AL, Byers PL, Finn CE. Fruit Composition of Elderberry (Sambucus spp.) Genotypes Grown in Oregon and Missouri, USA. Acta Hortic. 2015;1061:219-224. doi:10.17660/ActaHortic.2015.1061.24
 • Clapé O, Castillo A. Caracterización fármaco-toxicológica de la planta medicinal Sambucus nigra subsp. canadensis. Revista Cubana de Farmacia. 2011; 45(4):586-596.
 • Hawkins J, Baker C, Cherry L, Dunne E. Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complement Ther Med. 2019 Feb;42:361-365. doi: 10.1016/j.ctim.2018.12.004. Epub 2018 Dec 18. PMID: 30670267.
 • Grajales B, Botero M, Ramírez J. Características, manejo, usos y beneficios del saúco (Sambucus nigra L.) con énfasis en su implementación en sistemas silvopastoriles del Trópico Alto. Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 2015; 6(1): 155-168.
 • Muñoz O, Montes M, Wilkomirsky T. Plantas medicinales de uso en Chile: química y farmacología. Santiago: Universidad de Chile, 2004.
 • Dellagreca, M., Fiorentino, A., Monaco, P., Previtera, L., & Simonet, A. M. (2000). Cyanogenic Glycosides from Sambucus Nigra. Natural Product Letters, 14(3), 175–182. https://doi.org/10.1080/10575630008041228
 • Ulbricht C, Basch E, Cheung L, Goldberg H, Hammerness P, Isaac R, Khalsa KP, Romm A, Rychlik I, Varghese M, Weissner W, Windsor RC, Wortley J. An evidence-based systematic review of elderberry and elderflower (Sambucus nigra) by the Natural Standard Research Collaboration. J Diet Suppl. 2014 Mar;11(1):80-120. doi: 10.3109/19390211.2013.859852. Epub 2014 Jan 10. PMID: 24409980.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.