Logo image
Logo image

Sarveiskalvon kasvaimet: pinguekula ja pterygium

3 minuuttia
Silmiin kohdistuvat häiriöt ovat yleisempiä kuin miltä ne vaikuttavat ja monissa tapauksissa ne voivat myös jäädä huomaamatta. Rutiininomaiset silmätutkimukset voivat helpottaa poikkeavien muutosten varhaista diagnosointia, näistä esimerkkeinä ovat pinguekula ja pterygium.
Sarveiskalvon kasvaimet: pinguekula ja pterygium
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Silmät muodostavat yhden aisteistamme: näköelimen. Siksi meidän tulisi kiinnittää huomiota kaikkiin silmiin kohdistuviin poikkeavuuksiin. Tässä mielessä sarveiskalvon kasvaimet, kuten pinguekula eli sidekalvokyhmy ja pterygium eli siipikalvo, ovat varsin yleisiä silmiin kohdistuvia poikkeavaisuuksia, joihin syvennymme tarkemmin tässä artikkelissa.

Molemmat yllä mainituista kasvaimista ovat seurausta sidekalvon rappeutumisesta. Pinguekulaa esiintyy pienenä linssinä tai nappina silmän valkoisella alueella (kovakalvo), ja se voi olla joskus huomaamaton. Toisaalta taas pterygium on seurausta sidekalvon epänormaalista kasvusta tulehduksellisen prosessin takia.

Vaikka pinguekulan koko on yleensä merkityksetön, se voi kasvaa ajan myötä. Useimmissa tapauksissa sen koko ei suoraan vaikuta näkökykyyn. Itse asiassa joillakin ihmisillä voi esiintyä silmässä useampiakin sidekalvokyhmyjä täysin tietämättään.

Lue alta lisää, mitkä ovat pinguekulan yleisimmät syyt, sen oireet ja hoito sekä miten se eroaa pterygiumista.

Mitkä ovat pinguekulan yleisimmät syyt?

Kalifornialaisen silmätautioppiin erikoistuneen American Academy of Ophthalmology -akatemian asiantuntijoiden mukaan pinguekulaan johtavia syitä voivat olla seuraavat:

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 8 oiretta joista tunnistaa rasittuneet silmät

Pinguekulan oireet

  • Silmän kutina tai silmämunan punoitus, etenkin sarveiskalvon, pupillin ja iiriksen lähellä
  • Silmien kuivuminen
  • Ärsytys vaurioituneella alueella
  • Jatkuva turvotus
  • Roskan tunne silmässä
Some figure

Miten pinguekulaa hoidetaan?

Tämä tila ei yleensä vaadi hoitoa. Silmälääkäri voi suositella kosteuttavien silmätippojen käyttöä, jos pinguekula aiheuttaa silmää ärsyttäviä oireita.

Vaikeammissa tapauksissa, joissa tämä vaurio vaikuttaa suoraan näkökykyyn tai aiheuttaa oireita, jotka eivät katoa kosteuttavien silmätippojen avulla, voidaan käyttää kirurgista hoitoa.

Näihin tapauksiin silmän sidekalvossa havaitaan erittäin vaikea tulehdus, joka johtaa jatkuvaan punoitukseen ja kutinaan.

On huomattava, että näissä tapauksissa leikkaus ei vaadi sairaalahoitoa ja operaatio hoidetaan paikallispuudutuksen avulla, eikä se vie paljon aikaa. Jokaiseen kirurgiseen interventioon liittyy kuitenkin tiettyjä riskejä, joten leikkauksen tulisi aina olla viimeinen vaihtoehto.

Leikkauksen jälkeen potilaan tulee käyttää maksimaalista suojaa tarjoavaa silmälappua kahden päivän ajan, ellei silmälääkäri anna tilanteessa muuta suositusta.

Some figure

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Silmien punoitus; syyt ja hoitokeinot

Miten pinguekula eroaa pterygiumista?

Vaikka molemmat, pinguekula ja pterygium, ovat seurausta sidekalvon epänormaaleista toiminnoista, puhumme kahdesta eri tilasta.

Pterygium koostuu silmän poikkeavuudesta ja se ilmenee silmään muodostuvasta paksuuntumasta, joka muistuttaa ihon väriä eroten pinguekulasta, joka taas muistuttaa enemmän kellertävää väriä.

Pinguekula ja pterygium eivät myöskään sijaitse samassa paikkaa silmää. Pterygium kehittyy yleensä sidekalvon toisesta päästä kohti sarveiskalvoa, kun taas pinguekulaa esiintyy yleensä suoraan silmän kovakalvossa ja se vaikuttaa vain harvoin sarveiskalvoon.

Pterygiumin tapauksessa huomattavan koon saavuttanut kasvain voi muuttaa silmän pintaa ja johtaa ongelmiin näkökyvyssä.

Some figure

Pinguekulan ja pterygiumin samankaltaisuudet

Ensimmäinen samankaltaisuus pinguekulan ja prerygiumin välillä, kuten aikaisemmin jo mainitsimme on se, että molemmat tilat ovat seurausta silmän sidekalvon poikkeavuudesta, ohuesta sidekudoksen kerroksesta, joka peittää silmämunan.

Molemmat sairaudet aiheuttavat aluksi samanlaisia ​​oireita, joten sekaannus näiden kahden kasvaimen välillä ei ole harvinaista.

Näissä olosuhteissa asiantuntijat suosittelevat ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, etenkin välttämällä kaikkein selkeintä aiheuttajaa, eli altistumista ultraviolettisäteilylle. Tämän saavuttamalla meidän tulisi varmistaa, että aurinkolaseista löytyy asianmukainen UV-suoja auringon ultaviolettisäteilyä vastaan.

Toinen tärkeä tekijä, joka voi laukaista pinguekulan ja pterygiumin, on ikä. Itse asiassa molempia kasvaimia esiintyy paljon useammin yli 40 vuoden iässä. Tämän vuoksi rutiininomaiset silmätarkastukset mahdollistavat sekä edellä mainittujen että monien muiden vakavampien silmäongelmien havaitsemisen ajoissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.