8 oiretta joista tunnistaa rasittuneet silmät

Ovatko silmäsi väsyneet ja ärtyneet? Onko näkösi sumea? Sinulla saattaa tällöin olla rasittuneet silmät - jatka lukemista, sillä nyt kerromme aiheesta lisää!
8 oiretta joista tunnistaa rasittuneet silmät

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Jatkuva sähköisten laitteiden näyttöjen tapittaminen, auringon UV-säteet ja ympäristöstä tulevat myrkylliset aineet ovat syitä siihen, että nykyisin on yhä enemmän näkökyvyn rasituksen eli asthenian tapauksia. Rasittuneet silmät ovat ikävä vaiva, jota voi kuitenkin ehkäistä ja hoitaa.

Asheniaan liittyy sekä rasittuneet silmät, myös sumuinen näkö ja vaikeudet silmien keskittämisessä, ja joissakin tapauksissa ilmenee myös ärtymistä.

80 % ihmisistä, jotka työskentelevät tietokoneen ruudun ääressä, kärsivät tästä ongelmasta ainakin kerran elämässään. Lisäksi tämä pulma on tavallinen niillä, jotka rasittavat silmiään sellaisissa tiloissa, joissa on huono valaistus.

Tässä on lisäksi huolesuttavaa se, että moni jättää silmien rasittumisen oireet huomiotta. Huolimatta epämukavasta olostaan he eivät siis hanki hyvää hoitoa ajoissa.

Tämän vuoksi haluammekin tällä kertaa kertoa, kuinka silmien rasitus ilmenee aikaisissa vaiheissa. Sitten kun ongelma on havaittu, tulisi ottaa yhteyttä asiantuntijaan.

Jatka lukemista, jotta voisit päätellä, onko itselläsi tätä pulmaa – mitä oireita näön rasittumisella on?

1. Kuivat ja rasittuneet silmät

rasittuneet silmät

Kuivat silmät ovat epämukava oire, joka hoitamatta jätettynä voi johtaa kipuun ja ongelmiin näkökyvyn kanssa.

Tämä ilmiö johtuu kyynelten erittymisen riittämättömyydestä, ja  silmäkuopassa sijaitsevassa pienessä luussa ei tällöin ole tarpeeksi nestettä. Tämä luu vastaa siitä, että silmät pysyvät suojattuina ja kosteutettuina.

Puutteellinen kyyneleiden erittyminen johtaa ärsyttävään kutinaan ja silmien ärtymiseen, joka muistuttaa tunnetta joka ilmenee silloin, kun silmään joutuu pieniä hiukkasia.

Vaikka tämä onkin tavallinen oire ihmisen ollessa alttiina saastuneille ympäristöille, se voi myös johtua stressistä.

2. Kutisevat ja rasittuneet silmät

Kutisevat silmät, joka tunnetaan myös häiriönä nimeltään eye pruritus, on reaktio, joka kertoo siitä että kyynelten erittymistä ei ole tarpeeksi.

Kutinaa ilmenee ärtymisen ja silmien epämukavan olon kera. Lisäksi sitä tulee yleensä silloin, kun ihminen tekee sellaisia asioita, jotka saavat silmät rasittumaan.

3. Pyörrytys

naista pyörryttää

Silmien rasittuminen on joissakin tapauksissa yhteydessä pyörrytykseen ja koordinaatiokyvyn vähentymiseen. Kun silmiä rasitetaan liikaa, ihmisen energia vähenee ja väsymys lisääntyy.

Tässä tilanteessa kyseisen ilmiön ohella on sekavaa oloa ja voimakkaita päänsärkyjä, kuten myös sairaalloisen kalpea iho ja heikkoutta raajoissa.

4. Kyynelten erittyminen

Vaikka joissakin tapauksissa näkökyvyn rasittuminen aiheuttaa kuivuutta, toisinaan se taas aiheuttaa jatkuvaa kyynelehtimistä siksi, että silmät joutuvat tekemään koko ajan kovaa työtä.

Tämä oire on yleensä seurausta siitä, että silmien pintaan pääsee hiukkasia ja aineita ympäristöstä. Joskus kuitenkin tässä on kyse näkökyvyn ongelman oireesta.

Aina kun tämä tila kehittyy, on tarpeen ottaa yhteyttä asiantuntijaan, jotta voidaan varmistaa, onko syynä stressi, vamma tai silmän sairaus.

5. Migreenit

rasittuneet silmät ja päänsärky

Lisäksi voimakkaat päänsäryt, kuten migreenit, voivat olla selkeä merkki silmien rasittumisesta ja uupumuksesta.

Tämä reaktio aiheutuu sitä, että kehittyy jännitettä ja verenkierron ongelmia, jotka syntyvät liiallisesta työskentelystä. Ne saattavat usein jäädä huomioimatta.

Näissä tapauksissa on elintärkeää, että kartoitetaan muiden oireiden läsnäolo. Tämä on tärkeää siksi, että kyseinen tila voi kehittyä monista muistakin syistä johtuen.

6. Yliherkkyys valolle

Ihmiset, jotka viettävät liian monta tuntia tietokoneen ääressä, kokevat toistuvia jaksoja, jolloin heillä on yliherkkyyttä valolle.

Tämä johtuu siitä rasitteesta, jonka silmät joutuvat kokemaan silloin, kun sähköiset näytöt välittävät niitä kohden valoa. Tämä sitten puolestaan vaikuttaa verenkiertoon ja silmien kykyyn tuottaa kosteutta.

Lisäksi tämä on yhteydessä häiriöön, joka tunnetaan nimellä fotofobia eli valonarkuus, ja joka stressin lisäksi voi aiheuttaa vamman sarveiskalvoon.

7. Sidekalvontulehdus

Jos vietät pitkiä aikoja sähköisten laitteiden näyttöjen edessä, lisäät riskiäsi saada sidekalvontulehdus. Tämä häiriö syntyy siitä, että sidekalvo tulehtuu liiallisen silmiin kohdistuvan rasitteen vuoksi.

Tulisi kuitenkin muistaa, että useimmissa tapauksissa tämän ongelman aiheuttavat virukset, bakteerit ja ympäristöstä peräisin olevat myrkylliset aineet.

8. Sumentunut näkö

Näkökyvyn sumentuminen ja vaikeudet pienten yksityiskohtien näkemisessä ovat huolestuttavia merkkejä silmien rasittumisesta, kuten myös taittumista koskevista ja sokeutumiseen johtavista sairauksista.

Jos sinulla on tätä oiretta, on siis tärkeää ottaa yhteyttä asiantuntijaan. Tämä johtuu siitä, että kyseessä on alkuvaiheen merkki silmien sairaudesta, joka vaatii erityistä hoitoa.

Suurimman osan ajasta tähän oireeseen liittyvät myös migreeni, väsymys ja muut oireet.

Muutama suositus, joilla estää rasittuneet silmät tai hoitaa niitä

  • Jotta voisit estää kaikkia silmien rasittumisen oireita, on elintärkeää pitää taukoja päivän mittaan.
  • Jos vain mahdollista, tee silmilläsi harjoituksia useamman kerran päivässä.
  • Me suosittelemme myös hyvää unensaantia, sillä lepo on elintärkeä asia silmien terveyden pitämiseksi hyvänä.
  • Ihanteellista olisi myös se, että kävisit säännöllisesti silmätutkimuksissa. Lisäksi on hyvä muistaa, että näiden oireiden toistuminen saattaa joskus olla merkki siitä, että elimistössä on jokin muukin häiriö.

Tunnistatko itselläsi näitä kahdeksaa näön rasittumisesta kertovaa oiretta?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Elsy Navarrete-Rodríguez, Juan José Luis Sienra-Monge, Roberto Ureña-Ortiza. Alergia ocular.
  • Coles-Brennan, C., Sulley, A., & Young, G. (2019, January 1). Management of digital eye strain. Clinical and Experimental Optometry. Blackwell Publishing Ltd.
  • Fernández Pérez, S., Dios Lorente, J. A. de, Peña Sisto, L., García Espinosa, S., & León Leal, M. (2009). Causas más frecuentes de consulta oftalmológica. Medisan.
  • Rosenfield, M., & Mcoptom, M. R. (2016). Computer vision syndrome (a.k.a. digital eye strain). Optometry in Practice17(February), 1–10.
  • Sheppard, A. L., & Wolffsohn, J. S. (2018, April 1). Digital eye strain: Prevalence, measurement and amelioration. BMJ Open Ophthalmology. BMJ Publishing Group.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.