Safloriöljyn käyttötavat, hyödyt ja ominaisuudet

Safloriöljyä voidaan käyttää verensokeritasojen hallintaan, LDL-kolesterolin alentamiseen sekä ihon terveyden edistämiseen. Opi lisää tästä mahtavasta öljystä lukemalla tämä artikkeli!
Safloriöljyn käyttötavat, hyödyt ja ominaisuudet

Viimeisin päivitys: 19 lokakuu, 2021

Saflori on öljykasvi, mikä tarkoittaa sitä että sen siemenistä voidaan uuttaa öljyä. Tätä öljyä voidaan käyttää ruuanlaitossa tai teollisessa tarkoituksessa. Tämän päivän artikkelissa esittelemme safloriöljyn käyttötavat, hyödyt ja ominaisuudet.

Vaikka safloria on alunperin viljelty väriaineeksi, mausteeksi tai aniliinin korvaajaksi, 1950-luvulla safloria alettiin kasvattamaan enemmän sen siemenistä saatavan öljyn vuoksi.

Öljyä on sekä syötävässä että eteerisessä muodossa, ja sillä onkin mielenkiintoisia hyötyjä tarjottavanaan. Syötävässä muodossa tämä öljy toimii tyydyttymättömien rasvahappojen lähteenä, kun taas eteerisenä öljynä se voi auttaa iho-ongelmien, kuten aknen tai ekseeman hoidossa.

Safloriöljyn ravitsemukselliset ominaispiirteet

On olemassa kahdenlaista safloriöljyä: kertatyydyttymätöntä ja monityydyttymätöntä öljyä. Molemmat öljyt sisältävät aktiivisia ainesosia, joilla on erityisiä ravitsemuksellisia ominaispiirteitä. Tarkastellaan niitä seuraavaksi lähemmin.

Kertatyydyttymätön safloriöljy

Tässä öljyssä on runsaasti oleiinihappoa, joka on kertatyydyttymätön Omega-9 -rasvahappo, ja se kestää korkeita lämpötiloja menettämättä ravintoaineitaan.

Lisäksi kertatyydyttymättömän safloriöljyn savuamispiste eroaa muiden suosittujen öljyjen, kuten maissin, oliivin ja rypsin savuamispisteestä. Siksi se onkin terveellinen korvike.

Joidenkin mielestä safloriöljy sopii muita öljyjä paremmin ruuanlaittoon, koska se on maultaan, väriltään ja hajultaan neutraali.

Monityydyttymätön safloriöljy

Tässä öljyssä on runsaasti linoleiinihappoa, joka on tärkeä Omega-6 -rasvahappo, joka on Omega-9 -rasvahappoa herkempi. Sen takia sitä ei saa altistaa kuumille lämpötiloille.

Välttyäkseen hapettumiselta öljyä tulisi säilyttää kylmässä paikassa, kuten jääkaapissa, sekä valolta suojassa. Monityydyttymätöntä safloriöljyä myydään usein ravintolisänä. Tämä johtuu siitä, että se sisältää runsaasti linoleiinihappoa.

On myös pidettävä mielessä, että vaikkakin Omega-6 -rasvahappo on tärkeää elimistön toimivuuden kannalta, on sen saanti varmistettava ruuan muodossa. Ihmiskeho ei pysty tuottamaan sitä itse.

Safloriöljyn käyttötavat

Safloriöljyä voi käyttää öljymaalausten tekemiseen, koska sillä voi luoda valkoista ja muita vaaleita sävyjä. Safloriöljyn käyttötavat ovat kuitenkin paljon monimuotoisemmat, ja jotkut niistä liittyvät lääketieteeseen. Jatka lukemista, niin saat tietää lisää tästä öljystä.

Safloriöljyä iholle

Koska safloriöljy tarjoaa erilaisia terveyshyötyjä iholle, löytyy sitä monen kosmetiikkatuotteen ainesosalistasta. Kun haluat käyttää näitä tuotteita, tulee sinun noudattaa tarkkaan niiden ohjeita.

Puhtaassa ja syötävässä muodossaan safloriöljyä voi lisätä suoraan iholle sellaisenaan. Jos kyse on kuitenkin eteerisestä öljystä, tulee sitä ennen käyttöä laimentaa. Laimentaminen onnistuu lisäämällä safloriöljyyn muutama tippa jotain muuta öljyä, kuten jojoba- tai rypäleensiemenöljyä. Niistä on apua rasvaisen ihon hoidossa.

Safloriöljy on turvallinen öljy, joten sitä voi käyttää päivittäin. Muistathan, että eteeriset öljyt ovat paljon voimakkaampia, joten eteerisenä öljyä sitä tulisi käyttää lyhyempiä aikoja.

Safloriöljyn käyttötavat keittiössä

Olet saanut jo tietää muutamista safloriöljyn hyödyistä, ja nyt kerromme lisää tieteellisesti todistettuja hyötyjä.

1. Rasvahappojen lähde

Safloriöljy sisältää rasvahappoja (niin kerta- kuin monityydyttymättömiäkin), joilla on tärkeä rooli elimistön toiminnassa.

Nämä hyvät rasvat ovat mukana hormonaalisessa säätelyssä, muistiprosesseissa sekä A-, D-, E- ja K-vitamiinien imetymisessä. Lisäksi ne auttavat sinua pysymään kylläisenä pidempään.

Safloriöljyssä on lisäksi tyydyttynyttä rasvaa, jota usein pidetään epäterveellisenä tai pahana. Se kuitenkin sisältää tyydyttynyttä rasvaa paljon vähemmän kuin monet muut suositut öljyt, kuten oliivi-, avokado- tai auringonkukkaöljy. 

On hyvä tietää, että runsaasti hyviä rasvoja ja vähän huonoja rasvoja sisältävä ruokavalio on avain moneet terveyshyötyyn, kuten vähentyneeseen tulehtuneisuuteen ja parempaan sydämen terveyteen.

2. Tasapainottaa verensokeria

PLosS Medicine– julkaisussa esitetty tutkimus kertoo, että runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävä ruokavalio auttaa pitämään veren glukoositasot hallinnassa.

Tutkimuksen mukaan tyydyttymättömien rasvojen korvaaminen tyydyttymättömillä ravoilla (etenkin monityydyttymättömillä rasvoilla) auttaa merkittävästi parantamaan veren sokeritasoja, eritystä ja insuliiniresistenssiä. 

Clinical Nutrition -julkaisussa esitetyn tutkimuksen mukaan kahdeksan grammaa safloriöljyä päivittäin neljän kuukauden ajan voi vähentää tulehdustiloja. Lisäksi se on auttanut parantamaan kakkostyypin diabesta sairastavien potilaiden glukoositasoja. 

Tutkijat tulivat siihen tulokseen, että yhdistämällä runsaasti hyviä rasvoja sisältävän ruokavalion diabeteksen hoitomenetelmiin voidaan tehokkaasti vähentää tähän sairauteen liittyviä komplikaatioita.

3. Auttaa alentamaan kolesterolitasoja ja edistämään sydämen terveyttä

Clinical Nutrinion tutkimuksessa saatiin myös selville, että safloriöljyn käyttö neljän kuukauden ajan auttoi alentamaan kolesterolitasoja. Tämä osoittaa, että tyydyttymättömät rasvat voivat auttaa alentamaan LDL- eli huonoa kolesterolia.

Tämä ei ole kuitenkaan ainoa tapa, jolla safloriöljy voi tukea sydämen terveyttä. Lisäksi safloriöljyn tyydyttymättömät rasvahapot voivat estää verihiutaleiden kasautumista, mikä ehkäisee veritulppien syntymistä. Tämä alentaa sydänkohtauksen tai halvauksen riskiä.

4. Luonnonmukainen anti-inflammatorinen lääke

Krooninen tulehdus voi aiheuttaa sydän- ja autoimmuunisairauksia tai jopa syöpää. On kuitenkin onneksi olemassa tieteellistä näyttöä sille, että safloriöljyllä on anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Nämä ominaisuudet auttavat vähentämään tärkeitä markkereita, jotka liittyvät hyperaktiivisiin solureaktioihin.

5. Parantaa ihon terveyttä

Safloriöljy auttaa kosteuttamaan ihoa sekä lievittämään ihon kutinaa, ja auttaa myös muihin kuivan ihon oireisiin, joten se on suosittu ainesosa monissa ihonhoitotuotteissa.

Sillä on anti-inflammatorisia ominaisuuksia sekä E-vitamiinia. Indian Dermatology Online Journal– julkaisussa esitetyssä tutkimuksessa todetaan, että tämä ravintoaine voi auttaa hoitamaan ihosairauksia, kuten aknea, psoriaasia ja ekseemaa, sekä helpottaa haavojen parantumista.

Safloriöljyn sivuvaikutukset

Safloriöljyn käyttö on turvallista, kunhan ei ylitä suositeltua annoskokoa. Aikuisille suositellaan:

  • 19-30 -vuotiaille naisille: kuusi teelusikallista
  • yli 30 -vuotiaille naisille: viisi teelusikallista
  • 19-30 -vuotiaille miehille: seitsemän teelusikallista
  • yli 30 -vuotiaille miehille: kuusi teelusikallista

Verenvuotosairaudesta kärsivien tai leikkaukseen menevien henkilöiden tulee välttää safloriöljyn käyttöä. Se voi nimittäin vaikuttaa veren hyytymiseen ja lisätä verenvuotoriskiä.

Mitä öljyn pinnalliseen käyttöön tulee, suosittelemme kokeilemaan sitä aluksi pienellä alueella nähdäksesi, onko ihosi sille herkkä. Laita öljyä pieni määrä kyynärvarrelle ja odota 24-48 tuntia. Jos iholla ei ilmene minkäänlaista ihottumaa tai ärsytystä, voit jatkaa safloriöljyn käyttöä.

Safloriöljy on tärkeä tyydyttymättömien rasvojen lähde

Alunperin safloria viljeltiin, jotta sitä voitiin käyttää väriaineena. Nykypäivänä kiinnitetään kuitenkin enemmän huomiota kasvin siemeniin, joissa tämä haluttu öljy sijaitsee. 

Safloriöljy sisältää runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja, joita löytyy kahdessa muodossa: kertatyydyttymättöminä rasvahappoina (jotka kestävät korkeita lämpötiloja menettämättä ravintoaineitaan) sekä monityydyttymättöminä rasvahappoina (jotka sisältävät runsaasti linoleiiniä).

Muiden yhdisteiden kanssa nämä tyydyttymättömät rasvahapot auttavat kontrolloimaan verensokeritasoja, alentamaan LDL-kolesterolia sekä parantamaan ihon terveyttä. 

Mitä tämän öljyn haittavaikutuksiin tulee, on sen käyttö turvallista, kunhan sitä kulutetaan suositusten rajoissa. On myös tärkeää tehdä allergiatesti ennen sen käyttöönottoa. Leikkaukseen menevät ja verenvuoto-ongelmista kärsivien henkilöiden ei tule käyttää safloriöljyä. 

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Copaiba-öljy: käyttötavat, hyödyt ja käytön esteet
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Copaiba-öljy: käyttötavat, hyödyt ja käytön esteet

Copaiba-öljyä saadaan samannimisten puiden pihkasta. Tässä artikkelissa kerromme, mihin kaikkeen copaiba-öljy voi auttaa.



  • Imamura, F., Micha, R., Wu, J. H., de Oliveira Otto, M. C., Otite, F. O., Abioye, A. I., & Mozaffarian, D. (2016). Effects of Saturated Fat, Polyunsaturated Fat, Monounsaturated Fat, and Carbohydrate on Glucose-Insulin Homeostasis: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomised Controlled Feeding Trials. PLoS medicine, 13(7), e1002087. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002087
  • Asp, M. L., Collene, A. L., Norris, L. E., Cole, R. M., Stout, M. B., Tang, S. Y., Hsu, J. C., & Belury, M. A. (2011). Time-dependent effects of safflower oil to improve glycemia, inflammation and blood lipids in obese, post-menopausal women with type 2 diabetes: a randomized, double-masked, crossover study. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 30(4), 443–449. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2011.01.001
  • Keen, M. A., & Hassan, I. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian dermatology online journal, 7(4), 311–315. https://doi.org/10.4103/2229-5178.185494