Ryömimisen merkitys vauvan kehitykselle

Ryömimisen merkitys vauvasi kehitykselle johtuu hänen kehittämänsä motorisista ja neurologisista taidoista. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja!
Ryömimisen merkitys vauvan kehitykselle

Kirjoittanut Ana Núñez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ryömiminen, kuten kaikki lasten motoriset toiminnot, etenevät rinnakkain vauvan kehityksen kanssa. Tämä on lapsesi ensimmäinen itsenäinen teko. Tämän päivän artikkelissa keskustelemme ryömimisen tärkeydestä vauvasi kehityksessä.

Isoin muutos tapahtuu vauvan aivoissa. Vauvasi alkaa tunnistaa asuinpaikkansa ja alkaa tutkia ympärillään olevia tiloja, mikä vahvistaa hänen näkökykyään. Hän on kiinnostunuta asioista, liikkuu niitä kohti ja alkaa olla vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa.

Siksi sinun on varmistettava, että hän on turvassa, kun hän alkaa liikkua ympäriinsä ja olla aktiivinen. Vanhempien on tarkistettava huoneet, joissa heidän vauvansa liikkuu. Etsi sähkökaapeleita ja teräviä reunoja. Lisäksi sinun tulee poistaa tai peittää kaikki maassa tai vauvan ulottuvilla olevat pienet esineet. Ryömivä vauvasi on utelias ja menee kohti kaikkea, mikä kiinnittää hänen huomionsa yllättävällä ja nopealla tahdilla.

Ryömimisen merkitys vauvan kehitykselle

Ryömimisen avulla vauva alkaa ymmärtämään ympärillään olevaa tilaa. Hän voi liikkua ja tutkia. Kaikki, mikä on käden ulottuvilla, voi kiinnittää hänen huomionsa. Siksi sinun on varmistettava, että tila on turvallinen vauvaasi varten.

Lapsesi käden ja silmän koordinaatio antaa heille mahdollisuuden valita ja tarttua esineisiin. Lisäksi se auttaa häntä liikuttamaan käsiä ja jalkoja rytmissä. Ryömiminen vahvistaa lapsen tuki- sekä liikuntaelimistön vakautta hartioissa, käsivarsissa ja kämmenissä. Se myös auttaa neuromotorisen aktiivisuuden kehittämisessä.

Ryömimisen tärkeys liittyy myös lapsesi näkökykyyn. Kun vauvasi ryömii, hän kehittää visuaalista kykyään.

Huomioon otettavat varotoimet

Onnettomuuksien välttämiseksi vanhempien on tarkistettava kaikki kodin huoneet, joissa vauva liikkuu. Sinun tulee rajoittaa alueita ja paikkoja, joihin hän voi tutustua. Muista sitten sulkea alueet, jotka eivät ole hänelle turvallisia.

Kun ryömiminen alkaa, sinun tulee vahtia häntä herkeämättä. Sinun tulee myös olla tietoinen mahdollisista vaaroista tai riskeistä.

Ryömiminen ja leikkiminen.

Kaatumiset

On tärkeää muistaa, että ryömiminen on vauvan tapa tutustua ympäröivään maailmaan ja tehdä itsenäisiä päätöksiä. Hän haluaa pysyä liikkeessä, eikä ole huolissaan mahdollisista vaaroista. Jos hän istuu sängyllä tai hoitopöydällä, hän saattaa yrittää päästä alas itsenäisesti. Se voi johtaa mahdolliseen kaatumiseen tai putoamiseen.

Myös kylpyammeen kanssa kannattaa olla erittäin varovainen. Suosittelemme hankkimaan luistamattoman maton, joka pitää sekä sinut että vauvasi turvassa.

Korkean riskin tilat

Kodissa on paikkoja, joissa riski on suurempi kuin toisissa. Esimerkiksi keittiö, kylpyhuone, portaat, kuumavesisäiliöt, kemiallisten tuotteiden säilytyspaikat, pesutupa ja uima-allas. Tietenkin mikä tahansa tila talossa voi olla vaarallinen vauvallesi. Hän tutkii jatkuvasti, koskettaa ja poimii asioita suuhunsa.

Sinun tulee sulkea kaikki riskialueet, jotta vauva ei voi liikkua näissä tiloissa.

Epätasaiset pinnat

Epätasaiset lattiat ovat erittäin koristeellisia, mutta ne ovat myös suuri riski ryömivälle vauvalle. Uutena vanhempana tulet yllättymään siitä, kuinka monia haasteita vauvasi ryömiminen voi aiheuttaa. Siksi on aina parasta tehdä kaikki mahdollinen vaarojen välttämiseksi.

Sinun kannattaa hankkia liukumattomien mattojen käyttöä kylpyhuoneessa, kun lapsesi vielä tottuu tilaan. Älä huoli, hän tottuu siihen hyvin nopeasti.

Pistokkeet, kaapelit ja pistorasiat

Vauvojen luonnollinen uteliaisuus saa heidät laittamaan sormensa kaikkialle. Pistorasiat herättävät heidän kiinnostuksensa, joten on tärkeää peittää ne. On monia kauppoja, jotka myyvät pistorasioiden peittämiseen tarkoitettuja tuotteita.

Sinun tulee kuitenkin peittää ne, vaikka sinulla ei olisi varsinaisia ​​pistokkeita. Yritä käyttää teippiä tai peittää alue jollain muulla tavoin. Tämä on erityisen tärkeää, jos sinulla on pistorasia, jota et käytä kovin usein.

Huonekalut

Suurin osa kodeissamme olevista huonekaluista on turvallisia vanhemmille lapsille tai aikuisille, mutta ei vauvoille. Esimerkiksi kirjahylly voi pudota vauvan päälle. Kun vauva yrittää nousta sen päälle, hän vetää itsensä ylös huonekalujen jalkojen tai reunusten avulla.

Siksi sinun on varmistettava, että ainakin kevyemmät huonekalut on kiinnitetty lattiaan tai seinään. Jos mahdollista, sinun tulee poistaa vaaralliset huonekalut tiloista, joissa vauva ryömii.

Lisäksi vanhemmat voivat laittaa vaahtomuovireunat huonekalujen teräviin kulmiin. Aina on kuitenkin parasta siivota kaikki vaaralliset asiat pois niistä huoneista, joissa vauva viettää aikaa tutkien ja ryömien.

Kuinka rohkaista vauvaa ryömimään?

Ensimmäinen asia, joka sinun tulee tehdä, on valmistella ryömimisalue. Tämä riippuu vauvasi tarpeista. Vanhempien on ymmärrettävä, että tässä elämänvaiheessa, 6–10 kuukauden iässä, motorinen ja neurologinen kehitys on välttämätöntä. Sinun ei pitäisi yrittää saada vauvaasi seisomaan ja kävelemään. Muista ryömimisen merkitys vauvasi kehitykselle. Kaikki tapahtuu aikanaan.

Vauvan ei tulisi viettää liikaa aikaa leikkikehässä. Sinun tulisi laittaa vauvan ryömimisalueelle ärsykkeitä, kuten leluja. Se rohkaisee häntä liikkumaan. Jos esimerkiksi käytät palloa, vauvasi huomaa kuinka se liikkuu, kun vauva koskettaa sitä. Se kehittää myös hänen lähinäköään.

Kun vauva on noin neljän kuukauden ikäinen, sinun tulisi asettaa hänet makaamaan mahalleen aina kun hän on hereillä. Näin innostat häntä nousemaan ylös. Noustessaan ylös hän harjoittaa käsiään ja käsivarsiaan, joita hän tarvitsee ryömimiseen. Hän alkaa todennäköisesti ryömimään 6-10 kuukauden kuluttua siitä, kun hän on oppinut istumaan. Huomaa, että jokainen lapsi tekee sen omalla ainutlaatuisella tavallaan, koska ei ole yhtä ainoaa tapaa ryömiä.

Voit rohkaista häntä asettamalla hänet alaspäin kädet eteenpäin ja jalat sammakkoasentoon. Voit myös laittaa lieriömäisen tyynyn hänen vatsalleen. Lisäksi voit auttaa tarttumalla hänen lantioonsa niin, että hänen painonsa putoaa käsivarsiin ja käsiin. Paras tapa rohkaista häntä on kuitenkin puhua iloisella äänellä, kun hän makaa mahallaan lattialla.

Voit myös kokeilla hauskaa temppua. Kääri pieni viltti ja laita se vauvan alle. Nosta vilttiä hieman ja liikuta sitä edestakaisin. Tämä auttaa sinua tukemaan vauvaasi, kun hänen kätensä ovat lattialla.

Ryömiminen ja vauvan kehitys.

Ryömimisen tärkeys

Jotkut vanhemmat haluavat maata lattialla vauvan kanssa ja kannustaa häntä. Usein vauvat pitävät siitä, kun vanhemmat leikkivät jahtaavansa heitä tai tekevät ruumiistaan ​​esteitä. Voit tehdä ryömimisestä hauskempaa vauvallesi. Voit esimerkiksi asettaa itsesi vauvasi suosikkilelun eteen. Silloin hänen täytyy kiivetä ylitsesi päästäkseen siihen käsiksi. Tämä voi olla loistava tapa ylläpitää vanhemman ja lapsen välistä emotionaalista suhdetta.

Ryömimisen aloittamiseen vauvasi tarvitsee vain aikaa ja tilaa. Sinun tulee ymmärtää ryömimisen tärkeys, älä pakotta häntä kävelemään tai seisomaan liian aikaisin.

Tämä kehitysvaihe on lyhyt ja tulet kaipaamaan sitä, kun vauvasi kasvaa. Sinun on kuitenkin muistettava ryhtyä tarvittaviin varotoimiin suojellaksesi vauvaasi mahdollisilta kodin vaaranpaikoilta. Vaarojen poistamisen lisäksi sinun tulee myös puhdistaa ja desinfioida vauvan ryömimisalue.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.