Logo image
Logo image

Rintojen kipu plastiikkakirurgian jälkeen

2 minuuttia
Rintojen kipu plastiikkakirurgian jälkeen on yleistä ja normaalia, koska kudosten on mukauduttava uudelleen ja parannuttava leikkauksesta. Mitä sille voi tehdä? Kerromme tässä artikkelissa.
Rintojen kipu plastiikkakirurgian jälkeen
Viimeisin päivitys: 28 marraskuuta, 2020

Rintojen kipu plastiikkakirurgian jälkeen on hyvin yleinen huolenaihe. Millä tahansa leikkauksella on tietenkin omat riskinsä, etunsa ja haittavaikutuksensa. Ne ovat kajoavia toimenpiteitä, joihin yleensä liittyy kipua. Sama koskee myös rintaleikkauksia.

Viime vuosina rintaleikkauksista on tullut yksi yleisimmistä plastiikkakirurgisista operaatioista. Emme kuitenkaan puhu vain rintojen suurennusleikkauksista, vaan myös niiden pienentämisestä, epäsymmetrian korjaamisesta ja jopa nännien muodon parantamisesta.

Arviolta yhdellä 400 naisesta on rintaimplantit. Tämä on erittäin suuri lukema, mikä kertoo myös siitä, että monilla naisilla on oltava kysymyksiä tällaisesta toimenpiteestä. Tämän vuoksi puhumme tässä artikkelissa rintojen kivusta plastiikkakirurgian jälkeen.

Mistä rintojen kipu plastiikkakirurgian jälkeen johtuu?

Some figure
Rintojen alue on täynnä herkkiä hermopäätteitä. Tästä syystä rintojen kipu plastiikkakirurgian jälkeen on useimmiten normaalia.

Luonnollisestikin rintojen kipu riippuu siitä nimenomaisesta leikkauksesta, joka henkilölle on tehty. Kivun syntymisen ymmärtämiseksi käytämme esimerkkinä rintojen suurennusleikkausta. Kyseessä on toimenpide, joka tehdään nukutuksessa ja joka tyypillisesti kestää noin kaksi tuntia.

Suurennusleikkauksessa tehdään kaksi leikkausviiltoa rintojen alleViimeisimpien tekniikoiden ansiosta kirurgit voivat kuitenkin leikata myös nännin reunaa tai kainaloa pitkin. Kaikki nämä alueet pitävät sisällään hyvin herkkiä hermopäätteitä.

Implanttien asettamiseksi kirurgin on tehtävä tilaa maitorauhasen alle – eräänlainen tasku. Tämä tehdään leikkaamalla kaikki edellä mainittu kudos. Useimmiten implantti asetetaan rintalihaksen alle. Tämä on jossain määrin aggressiivinen toimenpide, mutta se ei estä imetystä myöhemmin.

Kuten jo mainittiin, alue on täynnä hermoja. Leikkausviillot voivat muuttaa herkkyyttä aistivia hermopäätteitä. Näin ollen on normaalia, että rintojen herkkyys muuttuu operaation jälkeen.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Rintojen kiinteyttäminen 5 liikkeen avulla

Rintojen kipu plastiikkakirurgian jälkeen

Toimenpiteen jälkeisinä viikkoina henkilö voi huomata muutoksia rintojen herkkyydessä. Useimpien kohdalla normaali herkkyys kuitenkin palaa ennalleen ajan myötä, sillä hermot uudistuvat helposti.

Tästäkin huolimatta rintojen kipu plastiikkakirurgian jälkeen on tavallista, kuten ovat myös krampit ja pistely. Lisäksi tulee pitää mielessä, että ihon täytyy venyä mukautuakseen implantin muotoon. Lihasten ja kudosten on palauduttava, minkä vuoksi kipu kuuluu asiaan.

Monet naiset kertovat, että rintaimplanttien laittamisen jälkeen heidän on vaikeaa suoriutua tavanomaisista toimista, esimerkiksi pukeutumisesta tai hiustenlaitosta, erityisesti jos implantit on asetettu lihaksen alle. Toiset taas sanovat, että kipu on siedettävää.

Lue lisää: Rintojen kipu ja kuukautiskierto

Mitä kivulle voi tehdä?

Some figure
Joissakin tapauksissa kirurgi saattaa ehdottaa särkylääkkeitä rintakivun lievittämiseen plastiikkakirurgian jälkeen.

Tässä on hyvä korostaa, että rintojen kipu plastiikkakirurgian jälkeen on fysiologista ja luonnollista kudoksen uudelleenmukautumisen aikana. Myös leikkaushaavojen on parannuttava oikeinKuten voit arvata, tämä vie aikaa.

Jos rintojen kipu kuitenkin jatkuu pitkän aikaa, tulisi mennä lääkäriin. Operaation aikana on kenties voinut ilmetä komplikaatioita. Oli tilanne mikä tahansa, plastiikkakirurgit yleensä suosittelevat kontrollikäyntejä leikkaustoimenpiteiden jälkeen.

Toipumisprosessin tehostamiseksi potilas voi tehdä tiettyjä toimia. Ensimmäinen on levätä niin paljon kuin lääkäri suosittelee. Yleensä tulisi välttää kaikenlaista ponnistelua sekä intensiivistä urheilua. Lääkärit itse asiassa varoittavat tekemästä mitään yläkropan treeniä ainakaan kuukauteen leikkauksen jälkeen.

Öisin kannattaa nukkua selällään ja välttää painoa rinnan alueella. Rintoja ei tulisi hieroa eikä edes painaa. Lisäksi tulisi käyttää erityisiä liivejä antamaan oikeanlaista tukea.

Joissakin tapauksissa, erityisesti heti leikkauksen jälkeen, on usein kannattavaa syödä särkylääkettä rintojen kipuun. Askarruttavissa asioissa tulisi kuitenkin aina kääntyä kirurgin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Calderón, J. M., & Carriquiry, C. (2016). Actualidad en mamoplastía de aumento. Horizonte Médico (Lima), 16(2), 54–62. https://doi.org/10.24265/horizmed.2016.v16n2.10
  • Problemas a largo plazo tras una cirugía de aumento de pecho | AECEP. (n.d.). Retrieved May 20, 2020, from https://aecep.es/2016/11/16/problemas-a-corto-plazo-tras-una-intervencion-de-aumento-de-pecho-ii/
  • Ramachandran K. Breast augmentation. Indian J Plast Surg. 2008;41(Suppl):S41-S47.
  • Takayanagi S. Augmentation mammaplasty using implants: a review. Arch Plast Surg. 2012;39(5):448-451. doi:10.5999/aps.2012.39.5.448
  • Broyles JM, Tuffaha SH, Williams EH, Glickman L, George TA, Lee Dellon A. Pain after breast surgery: Etiology, diagnosis, and definitive management. Microsurgery. 2016;36(7):535-538. doi:10.1002/micr.30055
  • Spivey TL, Gutowski ED, Zinboonyahgoon N, et al. Chronic Pain After Breast Surgery: A Prospective, Observational Study. Ann Surg Oncol. 2018;25(10):2917-2924. doi:10.1245/s10434-018-6644-x
  • Vadivelu N, Schreck M, Lopez J, Kodumudi G, Narayan D. Pain after mastectomy and breast reconstruction. Am Surg. 2008;74(4):285-296.
  • Urits I, Lavin C, Patel M, et al. Chronic Pain Following Cosmetic Breast Surgery: A Comprehensive Review. Pain Ther. 2020;9(1):71-82. doi:10.1007/s40122-020-00150-y
  • Ducic, I., Zakaria, H. M., Felder, J. M., & Fantus, S. (2014). Nerve Injuries in Aesthetic Breast Surgery: Systematic Review and Treatment Options. Aesthetic Surgery Journal, 34(6), 841–856. https://doi.org/10.1177/1090820×14536726

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.