Rintamaidon lahjoittaminen: mitä tulee tietää

Maailman terveysjärjestön mukaan lahjoitettu rintamaito pelastaa vuosittain 800 000 ihmisen hengen. Sen lahjoittaminen on hyvä teko, jolla on monia etuja. Lisätietoja aiheesta löydät tästä artikkelista!
Rintamaidon lahjoittaminen: mitä tulee tietää

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Imettäminen ei ole mahdollista kaikille naisille. Nykyään on kuitenkin monia käyttökelpoisia vaihtoehtoja vauvan ruokintaan, kuten rintamaidon lahjoittaminen.

Rintamaito sisältää kaikki alle 6 kuukauden ikäisen vauvan tarvitsemat ravintoaineet, joten lääkärit suosittelevat sitä ainoana ruokana tässä kehitysvaiheessa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että äidinmaito estää infektioita ja allergioita sekä kattaa kaikki ravitsemukselliset tarpeet kehityksen ja kasvun edistämiseksi.

Jos haluat tietää lisää äidinmaidon luovuttamisesta, lue tämä artikkeli. Kaikki artikkelissa esitetty tieto pohjautuu tieteellisiin tutkimuksiin ja ammattilaisten suosituksiin.

Miksi rintamaidon lahjoittaminen on tärkeää?

Rintamaidon lahjoittaminen on tärkeää, koska se pelastaa ihmishenkiä. Kuten aiemmin mainitsimme, on olemassa erilaisia ​​tilanteita, joissa naiset eivät pysty imettämään.

19. toukokuuta vietetään virallista maailman rintamaidon luovutuspäivää. Tämä päivä on perustettu lisäämään tietoisuutta rintamaidon luovuttamisen tärkeydestä. Rintamaidon luovuttaminen auttaa pelastamaan keskosena syntyneiden vauvojen henkiä ja parantamaan vauvojen terveydenhoitoa maailmanlaajuisesti.

Pan-Amerikan terveysjärjestön ja Maailman terveysjärjestön (PAHO ja WHO) mukaan rintamaitoa pidetään elintärkeänä vauvojen kasvulle ja kehitykselle.

Hyvä uutinen on, että maailmanlaajuisesti on olemassa jo yli 500 rintamaitopankkia 37 eri maassa. Rintamaidon lahjoittaminen on hyvä teko. Prosessi on yksinkertainen ja tavoitteena on rakentaa enemmän rintamaitopankkeja tämän käytännön laajentamiseksi.

Imetys on olennainen tekijä vauvan kasvun ja kehityksen kannalta. Kun äiti ei pysty imettämään, hän voi kääntyä rintamaitopankin puoleen.

Mitä rintamaitopankit ovat ja miten ne toimivat?

Espanjan ihmismaitopankkien liitto (AEBLH) määrittelee tämäntyyppiset organisaatiot erityisiksi rintaruokinnan edistämiskeskuksiksi, joissa valittujen äitien lahjoittama rintamaito vastaanotetaan, käsitellään, analysoidaan, varastoidaan ja jaetaan.

Rintamaitopankkien perustamisen ja käytön keskeytymisen jälkeen 1980-luvulla ne ovat jälleen nousussa. Nämä pelastavat monien vastasyntyneiden hengen. Usko tai älä, nämä tapaukset ovat melko yleisiä.

Kuinka rintamaitopankit toimivat?

Alla on selitetty tavanomainen menettely:

 • Valinta: Pankki valitsee äidinmaidon luovuttajat ja heidän on käytävä läpi haastattelu organisaation vastuuhenkilöiden kanssa. On tärkeää tietää etukäteen, kärsivätkö naiset tarttuvasta taudista, käyttävätkö he tiettyjä lääkkeitä tai onko heillä epäterveellisiä tapoja.
 • Keräyslaitteet: Monissa tapauksissa valituille luovuttajille annetaan keräysvälineet, astiat ja tunnistetarrat sekä koulutus maidon keräämisestä.
 • Käsittely: Samassa vaiheessa tapahtuu myös varastointi. Tämä on steriili ympäristö, jossa mikrobiologiset testit tehdään sen varmistamiseksi, ettei vaarallisia bakteereita ole. Rintamaitoa säilytetään pakastimessa ilmoitettuun toimitusaikaan saakka.
 • Annostus: On tärkeää mainita, että ainoa tapa saada äidinmaitoa vauvalle on lääkemääräys.

Mitä pitäisi ottaa huomioon ennen rintamaidon luovuttamista?

Yksi yleisimmin kysytyistä kysymyksistä ennen rintamaidon lahjoittamista liittyy naisen omaan maidontuotantoon sekä maidon riittävyyteen omalle vauvalle. Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla huolissasi tästä aiheesta.

Voit olla varma, että pienokaisesi saa edelleen tarvitsemansa määrän optimaaliseen kehitykseen. Itse asiassa hyvä uutinen on, että rintamaidon ahkera luovuttaminen lisää sen tuotantoa ja pystyt vastaamaan myös oman vauvasi ensimmäisen kuuden kuukauden tarpeisiin.

Verikokeet

Et voi lahjoittaa, jos sinulla on tarttuvia sairauksia tai infektioita, kuten HIV, kuppa, C-hepatiitti tai B-hepatiitti. Tämän vuoksi suoritetaan verikoe ja suljetaan pois kaikki nämä terveysongelmat.

Altruistinen työ

Yksi mielenkiintoinen tosiasia on, että rintamaidon luovuttajalle ei makseta taloudellista palkkiota. Se sopii niille naisille, jotka haluavat auttaa muita vauvoja sekä naisia, jotka eivät voi tarjota ruokaa vauvoilleen.

Suurimman ilon tuottaa mahdollisuus auttaa apua tarvitsevia lapsia. Jokainen terve äiti, jolla on hyvät elämäntavat, voi luovuttaa rintamaitoa!

Terveelliset elintavat

On tärkeää noudattaa terveellisiä elämäntapoja. Tasapainoisen ruokavalion ylläpitäminen, liikunta ja yleinen terveys ovat tärkeitä tekijöitä. Sinulla on oltava halu tehdä yhteistyötä, koska on monia vauvoja, jotka tarvitsevat rintamaitoa selviytyäkseen.

Jos sinulla on muita kysymyksiä, ota yhteyttä lähimpään rintamaitopankin asiakaspalveluun.

Se ei ole tuskallista

Elleivät nännisi ole kipeät, rintamaidon pumppaaminen ei ole tuskallista. Esimerkiksi on olemassa sähköisiä rintapumppuja, joissa voit säätää nopeutta, kunnes saavutat mukavan nopeuden.

Useissa äitiysblogeissa naisia kehotetaan käyttämään öljyä tai voiteluaineita tällä alueelle. Näin voit ylläpitää ihon terveyttä ja välttää mahdollisia haavaumia.

Kuinka tulla rintamaidon luovuttajaksi?

Rintamaidon luovuttajaksi tuleminen on suhteellisen yksinkertainen prosessi. Haastattelu rintamaitopankin henkilökunnan kanssa voi tapahtua jopa puhelimitse.

Ammattilaiset kysyvät sinulta sairaushistoriastasi ja muita kysymyksiä selvittääkseen, otatko esimerkiksi jotain lääkitystä. Yleensä yleislääkärin tulisi hyväksyä kokeet ja antaa positiivinen raportti.

Jos tiedät jo lähelläsi olevasta äidinmaitopankista, voit ottaa yhteyttä heihin puhelimitse ja varata ajan haastatteluun. Seuraavaksi tulee pumppausprosessi; pankki itse lähettää sinulle kaikki tarvittavat tarvikkeet, jotta voit pumpata maitoa kotona. Tarvikkeiden mukana tulee yksityiskohtaiset ohjeet.

Askeleet

Kun olet antanut maidon, sinun on tyhjennettävä se astioihin, jotka on merkitty tarroilla, jotka sisältävät yksilöllisen lahjoittajanumerosi. Nämä ovat pakastimessa 2 kuukautta, mutta aika voi vaihdella sen mukaan, mitä pankki pitää parhaana.

Rintamaidon kuljetus on asia, jonka joko pankki tai luovuttaja voivat hoitaa. Sulamisen ehkäisemiseksi sinun tulisi lisätä jäätä kuljetuslaatikkoon. Näin voidaan varmistaa rintamaidon turvallinen saapuminen rintamaitopankkiin.

Kuten näet, luovuttajaksi tuleminen on yksinkertainen prosessi, jonka voit suorittaa kotoa käsin. Älä huoli, sillä on paljon paikkoja, joista voit saada lisää tietoa aiheesta!

Jos sinulla on pienintäkään epäilystä, voit ottaa yhteyttä maitopankin henkilökuntaan, he ovat aina valmiita auttamaan sinua prosessin aikana. Mikä on parasta rintamaidon luovuttamisessa? Autat pelastamaan monien vauvojen henkiä!

Keskoset, jotka painavat alle 1500 grammaa, saattavat tarvita lahjoitettua rintamaitoa.

Kuka saa maitoa näistä pankeista?

Maitoa pankeista saavat pienikokoiset vauvat, erityisesti alle 1 500 gramman painoiset. Mutta ruoansulatuskanavan ja tartuntatautien vaarassa olevat vauvat tarvitsevat sitä myös. Useimmissa näistä tapauksista tavoitteena on vähentää vastasyntyneiden kuoleman mahdollisuutta.

Sinun pitäisi tietää, että saadakseen maitoa näiltä organisaatioilta vauvalla on oltava lääkemääräys. Tämä voi johtua terveyteen liittyvistä syistä tai siitä, että äiti ei kykene ruokkimaan vauvaa. Joissakin tapauksissa tämä maito on tarkoitettu myös ruoansulatuskanavan leikkauksen läpikäyneille vauvoille.

Rintamaidon lahjoittaminen muuttaa maailmaa

Rintamaito on myös lääke. Taloudellisen korvauksen puutteesta huolimatta monet äidit haluavat auttaa pelastamaan vauvojen henkiä. Itse asiassa pumppaus merkitsee joissakin tapauksissa kivunlievitystä naisille, joiden maidontuotanto on runsasta.

On hyvä pitää mielessä, että vaikka luovuttaisitkin rintamaitoa organisaatiolle, sinulla on kyllä riittävästi maitoa myös oman lapsesi ruokkimiseen. Samalla autat muita pieniä vauvoja saamaan paremman elämän sairaalassa tai sen ulkopuolella.

Jos sinulla on kysyttävää, kysy neuvoa lähimmän rintamaitopankin henkilökunnalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lactancia Materna [Internet]. OPS Organización Panamericana de la Salud. 2020 [citado 16 enero 2021]. Disponible en: https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_docman&view=list&slug=lactancia-materna-1331&Itemid=270&lang=es
  • Bertino, Enrico, et al. “Benefits of donor human milk for preterm infants: current evidence.” Early human development 85.10 (2009): S9-S10.
  • Importancia de los bancos de leche [Internet]. Vygon, Value Life. 2020 [citado 16 enero 2021]. Disponible en: https://campusvygon.com/dia-mundial-de-la-donacion-de-leche-materna/
  • Bertino, Enrico, et al. “Benefits of donor human milk for preterm infants: current evidence.” Early human development 85.10 (2009): S9-S10.
  • Heiman, Howard, and Richard J. Schanler. “Benefits of maternal and donor human milk for premature infants.” Early human development 82.12 (2006): 781-787.
  • Williams, Thomas, et al. “Use of donor human milk and maternal breastfeeding rates: a systematic review.” Journal of Human Lactation 32.2 (2016): 212-220.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.