Koliini: välttämätön ravintoaine, josta on paljon hyötyä
Koliini on yksi niistä vitamiineista ja mineraaleista, jota tarvitsemme päivittäin. Sitä pidetään osana B-vitamiiniryhmää. Vaikka se ei olekaan yhtä hyvin tunnettu kuin muut mineraalit ja vitamiinit, on sen sisällyttäminen ruokavalioon tärkeää, sillä kyseessä on välttämätön ravintoaine.
Jatka lukemista oppiaksesi lisää tästä vitamiinista ja sen monista hyödyistä!
Mitä koliini on?
Kuten mainitsimme aikaisemmin, tätä vitamiinia pidetään osana B-vitamiiniryhmää (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ja B12). Sekä aivot että hermosto tarvitsevat sitä muun muassa auttaakseen muistia toimimaan, säädelläkseen mielialaa ja hallitakseen lihaksia.
Sitä tarvitaan myös kehon soluja ympäröivän kalvon muodostamiseen. Vaikka maksa voikin tuottaa sitä pienen määrän, saamme sitä pääosin syömästämme ruoasta.
Koliinin hyödyt
Tämä vitamiini auttaa lihaksia ja hermostoa toimimaan kunnolla.
Sillä on D-vitamiinin tavoin merkittävä rooli kalsiumin imeytymisessä, sillä se auttaa Omega-3 -rasvahappoja sekä B-vitamiiniryhmää toimimaan oikealla tavalla.
Koliini tarjoaa monia hyötyjä, jotka olemme listanneet tähän:
1. Koliini edistää urheilusuoritusta
Aivojen täytyy pystyä kommunikoimaan hyvin lihasten kanssa, oli kyseessä mikä tahansa aktiviteetti. Jos sinulla ei ole liikuntaa harrastaessa tarpeeksi koliinia, voi se viivyttää aivoilta lihaksille kulkeutuvaa viestiä.
Tämä voi johtaa siihen, että keho väsyy nopeammin.
2. Se auttaa maksan terveydessä
Koliini auttaa siirtämään rasvoja maksan ulkopuolelle auttaen siten ehkäisemään maksasairauksia. Se myös auttaa maksaa suoriutumaan perustehtävistään, kuten suodattamisesta, puhdistamisesta ja ruoan muuttamisesta energiaksi.
3. Se saattaa ehkäistä aivojen ennenaikaista ikääntymistä
Uudet tieteelliset tutkimukset keskittyvät siihen vaikutukseen, joka koliinilla voi olla kognitiiviseen heikentymiseen ihmisten vanhetessa. Tutkijat ovat sitä mieltä, että koliini saattaa auttaa ehkäisemään aivojen ennenaikaista ikääntymistä.
Lue myös: Nämä asiat vaikuttavat kilpirauhasen terveyteen huomaamattasi
Runsaasti koliinia sisältävät ruoat
Koska kyseessä on välttämätön ravintoaine, on tärkeää tietää mitkä ruoat sisältävät tätä vitamiinia ja lisätä joitakin niistä päivittäiseen ruokavalioon.
- Kananmunan keltuaiset
- Maksa
- Naudanliha
- Oluthiiva
- Kaura
- Pähkinät
- Palkokasvit/pavut
Koliini ja Alzheimerin tauti
Lääketieteelliset tutkimukset tutkivat tällä hetkellä koliinin vaikutusta kognitiivisten sairauksien, kuten Alzheimerin taudin, hoitoon ja ehkäisyyn.
Yhdysvaltojen Arizonan osavaltion yliopiston tekemä uusi tutkimus tarkastelee turvallisen ja yksinkertaisen hoidon vaikutusta yhteen tuhoisimmista sairauksista: Alzheimerin tautiin.
Tutkijat tutkivat yhdessä neurodegeneratiivisten sairauksien tutkimuskeskuksen (NDRC) kanssa koliinin vaikutuksista kognitiivisiin toimintoihin. He huomasivat, että se osoittautui lupaavaksi hoitokeinoksi muistisairauksia, kuten Alzheimerin tautia vastaan taistelemisessa.
Tutkimuksen pääosassa ovat hiiret, jotka ovat kasvaneet samankaltaisten oireiden kanssa kuin Alzheimerin tauti. Tulokset osoittavat, että kun jyrsijät saavat suuren määrän koliinia ruokavaliosta, on niiden jälkeläisillä parempi erityismuisti verrattuna hiiriin, jotka syntyivät normaalin koliiniannostuksen ruokavaliosta saaneille emoille.
Näin ollen tämän vitamiinin hyödylliset vaikutukset näyttävät ylittävän sukupolven. Vaikutukset eivät tunnu hyödyntävän vain koliinia kohdussa ja imetyksen kautta saaneita, vaan myös heidän jälkeläisiään.
Suosittelemme myös lukemaan: MIND-ruokavalio: vähennä Alzheimerin riskiä syömällä
Koliini raskauden ja imetyksen aikana
Tämän ravintoaineen saanti raskauden aikana auttaa varmistamaan sikiön terveen kognitiivisen kehityksen.
Useat ruoka- ja ravintoainelaitokset sekä tutkimuskeskukset ovat vahvistaneet, että koliini on välttämätön synnytystä edeltävä lisäaine. Äidin raskauden aikana saama koliinimäärä vaikuttaa vauvan aivojen ja muistin kehitykseen.
Raskaana olevien tai imettävien naisten pitäisi varmistaa, että he saavat suositellun määrän koliinia päivittäin. Lisäravinteita ei yleensä tarvita, mikäli ihmisen ruokavalio on terveellinen ja tasapainoinen.
Sivuvaikutukset
Liiallinen määrä koliinia saattaa johtaa kalamaisiin kehon hajuihin, liialliseen hikoiluun tai liman eritykseen, alhaiseen verenpaineeseen sekä maksavammoille tai -sairauksille altistumiseen. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että liiallinen määrä koliinia voi myös lisätä sydänsairauksien riskiä.
Pidä mielessä, että tällaisia sivuvaikutuksia syntyy, mikäli saat liikaa koliinia. Muista, että koliini on keholle välttämätön ravintoaine, josta on hyötyä vain silloin, kun sitä saadaan terveellisissä määrin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sherriff JL., O’Sullivan TA., Properzi C., Oddo JL., et al., Choline, its potential role in nonalcoholic fatty liver disease, and the case for human and bacterial genes. Adv Nutr, 2016. 7 (1): 5-13.
- Blusztajn JK., Slack BE., Mellott TJ., Neuroprotective actions of dietary choline. Nutrients, 2017.
- Velazquez R., Ferreira E., Dave N., et al., Maternal choline supplementation ameliorates Alzheimer’s disease pathology by reducing brain homocysteine levels across multiple generations. Molecular Psychiatry, 2019.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.