Koliini: välttämätön ravintoaine, josta on paljon hyötyä

Koliini on välttämätön ravintoaine ja se on elintärkeä hermoston kehityksen kannalta. Monien muiden etujen lisäksi koliini auttaa myös parantamaan kognitiivisia toimintoja.
Koliini: välttämätön ravintoaine, josta on paljon hyötyä
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Koliini on yksi niistä vitamiineista ja mineraaleista, jota tarvitsemme päivittäin. Sitä pidetään osana B-vitamiiniryhmää. Vaikka se ei olekaan yhtä hyvin tunnettu kuin muut mineraalit ja vitamiinit, on sen sisällyttäminen ruokavalioon tärkeää, sillä kyseessä on välttämätön ravintoaine.

Jatka lukemista oppiaksesi lisää tästä vitamiinista ja sen monista hyödyistä!

Mitä koliini on?

koliini auttaa hermostoon

Kuten mainitsimme aikaisemmin, tätä vitamiinia pidetään osana B-vitamiiniryhmää (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ja B12). Sekä aivot että hermosto tarvitsevat sitä muun muassa auttaakseen muistia toimimaan, säädelläkseen mielialaa ja hallitakseen lihaksia.

Sitä tarvitaan myös kehon soluja ympäröivän kalvon muodostamiseen. Vaikka maksa voikin tuottaa sitä pienen määrän, saamme sitä pääosin syömästämme ruoasta.

Koliinin hyödyt

juoksulenkillä

Tämä vitamiini auttaa lihaksia ja hermostoa toimimaan kunnolla.

Sillä on D-vitamiinin tavoin merkittävä rooli kalsiumin imeytymisessä, sillä se auttaa Omega-3 -rasvahappoja sekä B-vitamiiniryhmää toimimaan oikealla tavalla.

Koliini tarjoaa monia hyötyjä, jotka olemme listanneet tähän:

1. Koliini edistää urheilusuoritusta

Aivojen täytyy pystyä kommunikoimaan hyvin lihasten kanssa, oli kyseessä mikä tahansa aktiviteetti. Jos sinulla ei ole liikuntaa harrastaessa tarpeeksi koliinia, voi se viivyttää aivoilta lihaksille kulkeutuvaa viestiä.

Tämä voi johtaa siihen, että keho väsyy nopeammin.

2. Se auttaa maksan terveydessä

Koliini auttaa siirtämään rasvoja maksan ulkopuolelle auttaen siten ehkäisemään maksasairauksia. Se myös auttaa maksaa suoriutumaan perustehtävistään, kuten suodattamisesta, puhdistamisesta ja ruoan muuttamisesta energiaksi.

3. Se saattaa ehkäistä aivojen ennenaikaista ikääntymistä

Uudet tieteelliset tutkimukset keskittyvät siihen vaikutukseen, joka koliinilla voi olla kognitiiviseen heikentymiseen ihmisten vanhetessa. Tutkijat ovat sitä mieltä, että koliini saattaa auttaa ehkäisemään aivojen ennenaikaista ikääntymistä.

Runsaasti koliinia sisältävät ruoat

Koska kyseessä on välttämätön ravintoaine, on tärkeää tietää mitkä ruoat sisältävät tätä vitamiinia ja lisätä joitakin niistä päivittäiseen ruokavalioon.

  • Kananmunan keltuaiset
  • Maksa
  • Naudanliha
  • Oluthiiva
  • Kaura
  • Pähkinät
  • Palkokasvit/pavut

Koliini ja Alzheimerin tauti

mummo ei muista

Lääketieteelliset tutkimukset tutkivat tällä hetkellä koliinin vaikutusta kognitiivisten sairauksien, kuten Alzheimerin taudin, hoitoon ja ehkäisyyn.

Yhdysvaltojen Arizonan osavaltion yliopiston tekemä uusi tutkimus tarkastelee turvallisen ja yksinkertaisen hoidon vaikutusta yhteen tuhoisimmista sairauksista: Alzheimerin tautiin.

Tutkijat tutkivat yhdessä neurodegeneratiivisten sairauksien tutkimuskeskuksen (NDRC) kanssa koliinin vaikutuksista kognitiivisiin toimintoihin. He huomasivat, että se osoittautui lupaavaksi hoitokeinoksi muistisairauksia, kuten Alzheimerin tautia vastaan taistelemisessa.

Tutkimuksen pääosassa ovat hiiret, jotka ovat kasvaneet samankaltaisten oireiden kanssa kuin Alzheimerin tauti. Tulokset osoittavat, että kun jyrsijät saavat suuren määrän koliinia ruokavaliosta, on niiden jälkeläisillä parempi erityismuisti verrattuna hiiriin, jotka syntyivät normaalin koliiniannostuksen ruokavaliosta saaneille emoille.

Näin ollen tämän vitamiinin hyödylliset vaikutukset näyttävät ylittävän sukupolven. Vaikutukset eivät tunnu hyödyntävän vain koliinia kohdussa ja imetyksen kautta saaneita, vaan myös heidän jälkeläisiään.

Koliini raskauden ja imetyksen aikana

koliini on välttämätön raskaana oleville naisille

Tämän ravintoaineen saanti raskauden aikana auttaa varmistamaan sikiön terveen kognitiivisen kehityksen.

Useat ruoka- ja ravintoainelaitokset sekä tutkimuskeskukset ovat vahvistaneet, että koliini on välttämätön synnytystä edeltävä lisäaine. Äidin raskauden aikana saama koliinimäärä vaikuttaa vauvan aivojen ja muistin kehitykseen.

Raskaana olevien tai imettävien naisten pitäisi varmistaa, että he saavat suositellun määrän koliinia päivittäin. Lisäravinteita ei yleensä tarvita, mikäli ihmisen ruokavalio on terveellinen ja tasapainoinen.

Sivuvaikutukset

Liiallinen määrä koliinia saattaa johtaa kalamaisiin kehon hajuihin, liialliseen hikoiluun tai liman eritykseen, alhaiseen verenpaineeseen sekä maksavammoille tai -sairauksille altistumiseen. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että liiallinen määrä koliinia voi myös lisätä sydänsairauksien riskiä.

Pidä mielessä, että tällaisia sivuvaikutuksia syntyy, mikäli saat liikaa koliinia. Muista, että koliini on keholle välttämätön ravintoaine, josta on hyötyä vain silloin, kun sitä saadaan terveellisissä määrin.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kuinka huomata Alzheimerin tauti ajoissa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kuinka huomata Alzheimerin tauti ajoissa

Me kerromme sinulle minkä oireiden ja merkkien avulla huomata Alzheimerin tauti ajoissa ja mahdollisuuden kärsiä tästä sairaudesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sherriff JL., O’Sullivan TA., Properzi C., Oddo JL., et al., Choline, its potential role in nonalcoholic fatty liver disease, and the case for human and bacterial genes. Adv Nutr, 2016. 7 (1): 5-13.
  •  Blusztajn JK., Slack BE., Mellott TJ., Neuroprotective actions of dietary choline. Nutrients, 2017.
  • Velazquez R., Ferreira E., Dave N., et al., Maternal choline supplementation ameliorates Alzheimer’s disease pathology by reducing brain homocysteine levels across multiple generations. Molecular Psychiatry, 2019.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.