Logo image
Logo image

Resepti: herkullinen seesaminsiemenleipä

2 minuuttia
Seesaminsiemenleipä on paitsi herkullinen myös ravitseva. Se sopii loistavasti ruokavalion ajoittaiseen vaihteluun. Tässä artikkelissa kerromme sinulle lisää seesaminsiementen eduista ja kuinka voit valmistaa herkullista seesaminsiemenleipää!
Resepti: herkullinen seesaminsiemenleipä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Seesaminsiemenleipä ei ole yleinen valinta, mutta sillä on enemmän terveyshyötyjä kuin perinteisellä valkoisella leivällä. Se voi tarjota tärkeitä ravintoaineita urheilijoiden, lasten ja teini-ikäisten ruokavalioon. On kuitenkin hyvä muistaa, että se ei korvaa lämmintä ateriaa.

Seesaminsiemenillä on korkea ravintoainetiheys. Yhä useammat ihmiset syövät niitä erityisesti niiden lipidiprofiilin vuoksi. Lisäksi niiden välttämättömät mikroravinteet tukevat kehon toimintaa. Haluaisitko valmistaa seesaminsiemenleipää kotona?

Seesaminsiemenleivän terveyshyödyt

Aloitetaan puhumalla seesaminsiemenleivän terveyshyödyistä. Suosittelemme syömään tätä leipää osana tasapainoista ruokavaliota.

Auttaa pitämään huolta terveydestäsi

Seesaminsiemenleipä sisältää suuren määrän antioksidantteja. Erityisesti E-vitamiini erottuu edukseen. Tämä on elementti, joka pystyy osaltaan ehkäisemään kroonisia sairauksia, kuten International Journal of Molecular Sciences -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin.

Se neutraloi vapaita radikaaleja. Vapaiden radikaalien kerääntyminen kudoksiin voi aiheuttaa haitallisia tulehduksia kehossa ja lisätä mutaatioiden riskiä geneettisen materiaalin siirtymisessä.

Some figure
Seesaminsiemenet sisältävät antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan kehoa vapailta radikaaleilta.

Paranna lipidiprofiiliasi

Seesaminsiemenet erottuvat tyydyttymättömistä rasvahapoistaan. Näistä huomionarvoisimpia ovat Omega-3 -rasvahapot, joilla on positiivinen vaikutus kehon lipidiprofiiliin.

Kuten International Journal of Molecular Sciences -lehdessä julkaistu tutkimus selittää, ne suojaavat myös sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiseltä.

Tarjoaa energiaa

Älä unohda, että tämä leipä sisältää runsaasti hiilihydraatteja. Tämä ravintoaine tarjoaa matalan tason energiaa, jota kehosi tarvitsee korkean intensiteetin tai voimapohjaisen toiminnan suorittamiseen.

Lisäksi se voi edistää palautumista ponnistelun jälkeen, sillä asiantuntijat ovat havainneet, että sen nauttiminen voi auttaa syntetisoimaan uudelleen lihasten ja maksan glykogeenia harjoituksen päätyttyä.

Seesaminsiemenleipä: resepti

Seesaminsiemenleipä on ravitseva vaihtoehto, jonka avulla voit lisätä ruokavalioosi monipuolisuutta. Pharmacognosy Reviews -lehdessä julkaistujen tietojen mukaan se on proteiinin, B1-vitamiinin ja ravintokuidun lähde. Sen lisäksi se tarjoaa mineraaleja, kuten fosforia, rautaa, magnesiumia, kalsiumia ja sinkkiä. Jatka lukemista saadaksesi selville, kuinka voit valmistaa tätä leipää kotona!

Ainesosat

 • 3 dl kädenlämpöistä vettä
 • Puolikas tuorehiiva
 • 4 dl jauhoja
 • Ruokalusikallinen ekstra-neitsytoliiviöljyä
 • Suolaa
 • Seesaminsiemeniä

Valmistusohjeet

 • Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
 • Lisää joukkoon jauhot (siivilöi ne ensin), öljy ja yksi tai kaksi teelusikallista suolaa. Vaivaa taikinaa, kunnes saat joustavan, hyvin sekoittuneen, tasaisen tuloksen.
 • Noin 10 tai 15 minuutin vaivaamisen jälkeen peitä kulho liinalla ja aseta se lämpimään paikkaan, jotta se kohoaa. Pidä sitä siellä vähintään 1 tunti, mutta voit jättää sen pidemmäksikin aikaa, jotta se kohoaa enemmän.
 • Tämän ajan kuluttua laita taikina uunipellille, voitele taikinan pinta vedellä ja peitä leipä seesaminsiemenillä.
 • Laita taikina uuniin 30 minuutiksi 200 asteeseen. Varmista, että esilämmität uunin!
 • Kun tämä aika on kulunut, leivän pinnan tulee olla rapea ja kauniin värinen, ja sisustan pehmeä. Se on nyt valmis syötäväksi!
Some figure
Vaikka seesaminsiemenleipä on terveellistä, sinun ei tulisi syödä sitä liikaa. Se sisältää paljon hiilihydraatteja.

Leivo oma seesaminsiemenleipä

Kuten näet, seesaminsiemenleivän valmistaminen ei ole ollenkaan vaikeaa. Sinulla on kuitenkin oltava tarpeeksi aikaa, koska taikinan on annettava kohota kunnolla.

On tärkeää tehdä tämä rauhallisesti, sillä kiirehtiminen voi vaikuttaa negatiivisesti lopputulokseen. Itse asiassa, mitä enemmän rakkautta laitat siihen, sitä parempi leivän rakenteesta tulee.

Sisällytä leipä osaksi terveellistä ruokavaliota. Se ei kuitenkaan korvaa lämmintä ateriaa, koska sillä on korkea hiilihydraattipitoisuus. Se voi vaikuttaa myös verensokeritasoosi.

Suosittelemme syömään leipää aikaisin ja ennen harjoittelua tai sen jälkeen. Tällä tavalla hyödynnät sen ravintoarvoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Lloret A, Esteve D, Monllor P, Cervera-Ferri A, Lloret A. The Effectiveness of Vitamin E Treatment in Alzheimer’s Disease. Int J Mol Sci. 2019 Feb 18;20(4):879. doi: 10.3390/ijms20040879. PMID: 30781638; PMCID: PMC6412423.
 • Pathak N, Rai AK, Kumari R, Bhat KV. Value addition in sesame: A perspective on bioactive components for enhancing utility and profitability. Pharmacogn Rev. 2014;8(16):147-155. doi:10.4103/0973-7847.134249
 • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020 Feb 18;21(4):1362. doi: 10.3390/ijms21041362. PMID: 32085487; PMCID: PMC7072971.
 • Alghannam AF, Gonzalez JT, Betts JA. Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients. 2018 Feb 23;10(2):253. doi: 10.3390/nu10020253. PMID: 29473893; PMCID: PMC5852829.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.