Logo image
Logo image

Rako hampaiden välissä: piirteet ja aiheuttajat

3 minuuttia
Tämänpäiväisessä artikkelissa kerromme kaiken oleellisen hampaiden välisestä raosta ja sen hoidosta.
Rako hampaiden välissä: piirteet ja aiheuttajat
Viimeisin päivitys: 01 helmikuuta, 2022

Rako hampaiden välissä on toiselta nimeltään diasteema. Yläetuhampaiden välissä oleva rako on paitsi yleisin ja näkyvin myös tunnetuin kiitos julkisuuden henkilöiden, jotka esittelevät sitä ylpeästi.

Tässä artikkelissa kerromme, mistä diasteema johtuu ja miten se korjataan, jos sitä ei millään siedä itsellään.

Jatka lukemista, niin saat tietää lisää!

Rako hampaiden välissä

Diasteema on siis kahden tai useamman hampaan välissä oleva suuri rako, ja yleisimmin se on yläetuhampaiden välissä.

Rako voi olla minkä tahansa kahden hampaan välissä sekä maito- että rautahampaissa niin lapsilla kuin aikuisillakin.

Mistä rako hampaiden välissä johtuu?

Eri tekijät voivat johtaa raon muodostumiseen hampaiden väliin, mutta yleisimmät niistä ovat:

 • Ikä: Rako hampaiden välissä on yleinen pienten lasten ensimmäisessä hampaistossa. Se korjautuu yleensä itsestään lapsen kasvaessa ja sulkeutuu pysyvien hampaiden puhjetessa suuhun.
 • Perintötekijät: Piirre kulkee suvussa sukupolvelta toiselle.
 • Luun ja hampaiden koon välillä on epäsuhta: Tämä johtuu erityisen isosta leuasta tai pienistä hampaista, mikä johtaa raon muodostumiseen hampaiden väliin.
 • Hampaan puuttuminen johtaa usein välin muodostumiseen seuraavan hampaan kanssa.
 • Ylimääräinen hammas, mesiodens, on kartion tai kaksoiskartion muotoinen ylilukuinen hammas, joka sijaitsee keskimmäisten etuhampaiden välissä tai takana. Vaikka se pysyisikin luun sisällä, se aiheuttaa raon hampaiden väliin.
 • Iso tai säikeinen huulijänne: Tämä on limakalvoa, joka ulottuu huulen sisäpuolelta ienkudokseen. Se voi olla tavanomaista matalammalla tai korkeammalla ja aiheuttaa raon keskimmäisten etuhampaiden väliin.
 • Hampaiden työntäminen kielellä: Tämä voi aiheuttaa pitkäaikaisen raon hampaiden väliin.
 • Tapaturma: Hoitamatta jäänyt suuhun kohdistunut isku voi johtaa hampaiden siirtymiseen paikoiltaan ja saada aikaan raon.
 • Poikkeava purenta: Esimerkiksi horisontaalinen ylipurenta ja eteenpäin työntyvät hampaat aiheuttavat kaikki rakoja hampaiden väliin.
Some figure
Sekä lapsilla että aikuisilla voi olla rako hampaiden välissä, mutta aiheuttajat ja hoidot ovat heillä erilaiset.

Mitä haittaa hampaiden välisestä raosta voi olla?

Useimmiten rako hampaiden välissä ei ole muuta kuin esteettinen haitta. Joitakin ihmisiä se ei häiritse, mutta toiset häpeilevät sitä. Tästä syystä siitä voi olla haittaa itsetunnolle ja ihmissuhteille.

Diasteemaan voi kylläkin liittyä myös muita seurauksia. Yksi on kohonnut reikiintymisen ja ientulehduksen riski kyseisissä hampaissa, sillä väliin kertyy herkemmin bakteeriplakkia ja ruoantähteitä. Lisäksi näihin ongelmiin voi johtaa puutteellinen suuhygienia.

Diasteema voi johtua virheellisestä purennasta. Lisäksi pää-, korva-, leuka- ja niskakipu ovat mahdollisia.

Yksi mahdollinen diasteeman seuraus on puheentuoton häiriöt. Se voi johtaa nimittäin niiden foneemien virheelliseen ääntämiseen, joiden muodostumiseen osallistuvat etuhampaat.

Lue myös: Hammassilta: tyypit, edut ja haitat

Vaihtoehtoja hammasraon korjaamiseen

Ennen hammasraon korjaamista tulee selvittää sen syy. Hoito suunnitellaan sitten tämän perusteella. Hammaslääkäri osaa opastaa potilasta parhaimmista hoitovaihtoehdoista kussakin tapauksessa.

Tässä on muutamia hoitovaihtoehtoja:

 • Raon annetaan olla. Jos rako hampaiden välissä ei haittaa henkilöä itseään, se ei vaadi hoitoa. Etenkään jos se ei vaikuta suun toimintaan, eikä liitännäissairauksien riskiä ole.
 • Raon sulkeminen hampaiden oikomishoidollaPotilas saattaa tarvita perinteisiä, näkymättömiä tai linguaalisia rautoja.
 • Hampaat voidaan muotoilla uudelleen resiinipohjaisella materiaalilla raon sulkemiseksi.
 • Yksi ratkaisu voi olla posliinilaminaatit, kun ne kiinnitetään hampaiden ulkopuolelle. Tämän tarkoituksena on pääasiassa tehdä hampaista isomman näköiset ja näin sulkea rako.
 • Kruunut antavat hampaalle uuden muodon ja koon ja sulkevat näin ison välin. Hammasteknikko joutuu muotoilemaan sen paikalleen ja kiinnittämään sen sementillä raon peittämiseksi täysin.
 • Kun hampaiden välinen rako johtuu kielijänteestä, jänteen sijaintia voidaan muuttaa frenektomiassa eli kirurgisella toimenpiteelläJos syynä on mesiodens, se tulisi poistaa leikkauksella. Lapsilla rako saattaa sulkeutua itsestään näillä toimenpiteillä. Nuoret ja aikuiset tarvitsevat kuitenkin tämän lisäksi oikomishoitoa, jotta hammasväli sulkeutuu kokonaan.
 • Tapaturman aiheuttama hammasrako vaatii välittömiä toimia. Hammaslääkärin tulee puuduttaa hammas ja asettaa se uudelleen oikealle paikalleen. Se kiinnitetään luultavasti kojeilla joksikin ajaksi.
Some figure

Käy lukemassa myös: Yleisimmät hampaisiin liittyvät ongelmat lapsilla

Hymyile vapautuneesti

Rako hampaiden välissä voi haitata joidenkin äänteiden muodostamista tai aiheuttaa häpeilyä hymyillessä. Käänny siis hammaslääkärin puoleen, joka voi selvittää syyn hampaiden väliseen rakoon ja määrätä parhaan käytettävissä olevan hoidon.

Joitakin ihmisiä hampaiden välinen rako ei haittaa, vaan he näkevät sen erityispiirteenä ja hymyilevät ylpeästi.

Oli tilanne mikä hyvänsä, on tärkeää tuntea olonsa hyväksi omissa nahoissaan. Turvaudu hammaslääkärin apuun sinua askarruttavissa asioissa. Itsevarman hymyn tiellä ei pitäisi olla mitään esteitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • de Medeiros, Mikaelly Fernanda, et al. “Tratamento de frenectomia labial com indicação ortodôntica: relato de caso.” ARCHIVES OF HEALTH INVESTIGATION 7 (2018).
 • Bejar Cherres, Verónica Raquel. Frenectomía labial superior en pacientes de 25 años de edad. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
 • Pérez Balladares, Jennifer Antonella. Manejo ortodóntico del diastema causado por frenillo en pacientes adultos. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2018.
 • Chacón-Moscoso, Alicia, Rocío Baños-Lara, and Renata De La Hoz Perafán. “Frenillo labial en el tratamiento de ortodoncia.¿ Su eliminación, antes o después del tratamiento?.” Oral 17.55 (2018): 1398-1403.
 • Mateu, F., and Ignacio Cañameras Autrán. “Cierre de diastemas. Clasificación y técnicas con composite.” Gaceta Dental: Industria y Profesiones (2011).
 • Romero, Mario F., et al. “A multidisciplinary approach to the management of a maxillary midline diastema: A clinical report.” The Journal of prosthetic dentistry 119.4 (2018): 502-505.
 • Gil, Alain Manuel Chaple, et al. “Cierre de diastema con resinas compuestas híbridas.” Rev Cubana Estomatol 53.1 (2015): 56-62.
 • Dehghani, Mahboobe, and Farzin Heravi. “Orthodontic-restorative treatment of maxillary midline diastema.” Dental Hypotheses 5.3 (2014): 124.
 • Arocha, Boris Abel González, Kirenia Pieri Silva, and Bárbara Ledesma Cañellas. “Cierre de diastema central superior. Presentación de un caso clínico con enfoque multidisciplinario.” Revista de Enfermedades no Transmisibles Finlay 5.4 (2015): 275-283.
 • Kabbach, William, Camila S. Sampaio, and Ronaldo Hirata. “Diastema closures: A novel technique to ensure dental proportion.” Journal of Esthetic and Restorative Dentistry 30.4 (2018): 275-280.
 • Villa Molina, Jorge Andrés. “El diastema maxilar de linea media: Una revisión para tratar pensando en la estabilidad.” (2021).
 • Guzmán, Leonardo Tirado, Beatriz Gurrola Martínez, and Adán Casasa Araujo. “Cierre ortódoncico de diastemas en paciente adulto.” Leonardo (2020).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.