Hammassilta: tyypit, edut ja haitat

Hammassilta on kiinteä proteesi, joka tarjoaa ratkaisun niille ihmisille joilta puuttuu hammas tai hampaita. Kuinka se asennetaan? Mitkä ovat sen edut? Tässä artikkelissa kerromme sinulle aiheesta.
Hammassilta: tyypit, edut ja haitat

Viimeisin päivitys: 11 kesäkuuta, 2021

Kun henkilön suusta puuttuu hampaita, ortodontti voi ehdottaa hammassillan asentamista. Hampaansa menettäneille henkilöille hammassilta tarjoaa mahdollisuuden palauttaa suun toiminnot sekä parantaa suun esteettistä ulkonäköä.

Mistä materiaalista hammassilta valmistetaan? Mitkä ovat sen edut ja haitat?

Hammasiltoihin liittyy monia kysymyksiä. Tässä artikkelissa kerromme, minkälaisia hammassasiltoja on saatavilla sekä kerromme niiden tarjoamista eduista.

Jatka lukemista!

Mikä on hammassilta?

Hammassilta on eräänlainen kiinteä proteesi, jota käytetään korvaamaan yhtä tai useampaa puuttuvaa hammasta. Hammassilta peittää puuttuvan hampaan jättämän paikan. Hammassilta kiinnitetään henkilön jäljellä oleviin terveisiin hampaisiin keinotekoisilla kruunuilla.

Jotta hammassilta voitaisiin kiinnittää viereisiin hampaisiin, niitä tulisi muokata etukäteen. Näin ollen hampaita on viilattava, jotta niiden rakenne voidaan muokata sopivaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että potilas ei voi poistaa proteesia koska se on kiinnitetty suuhun.

Tämäntyyppisen hoidon avulla potilas pystyy saamaan takaisin toiminnot, jotka hän ovat mahdollisesti menettänyt hampaiden putoamisen myötä. Hammassillan etuihin kuuluu suun estetiikan paraneminen,  pureskelukyvyn palautuminen, kasvojen muodon korjaantuminen, puheen ja ääntämisen muuttuminen selkeämmiksi.

Hammassillat voidaan valmistaa seuraavista materiaaleista:

  • Metalli
  • Hartsi
  • Keraamiikka
  • Posliini
  • Keromeerit (keromeerilla optimoitu hartsi)
Hammassilta muokataan yksiköllisesti.
Hammassilta on kiinteä proteesi, jota käytetään korvaamaan pudonneita hampaita.

Kuinka hammassillat valmistetaan?

Kun oikomishoitaja on suorittanut diagnoosin ja yhdessä potilaan kanssa valinnut hammassillan, jolla korvataan potilaan omia puuttuvia hampaita, edetään hoidossa seuraavanlaisesti:

  • Jäljellä olevien terveiden hampaiden hiominen: Ortodontti viilaa vierekkäiset hammaskappaleet sopivalla työkalulla. Näitä hampaita kutsutaan siis pylväiksi, koska ne tukevat hammassiltaa. Potilas nukutetaan tätä toimenpidettä varten.
  • Muotin ottaminen: Oikomishoitoihin erikoistunut lääkäri tekee muotin potilaan suusta ja lähettää sen sitten hammaslaboratorioon, jossa asiantuntijat tekevät sillan.
  • Väliaikainen hartsi: Diagnostiikkamallista riippuen väliaikaiset kruunut tehdään sopimaan viilattujen pylväiden väliin, siksi ajaksi kun varsinaista siltaa valmistetaan. Näin säilytetään hampaiden esteettisyys ja terveys.
  • Metallitesti: Tässä testataan sillan metallirakennetta; ortodontti varmistaa että hammasilta on sopiva ja lähettää sen takaisin laboratorioon, jos siinä on korjattavaa.
  • Väritestit: Ortodontti ottaa potilaan värin ja lähettää sen uudelleen laboratorioon.
  • Siltatesti: Ortodontti testaa siltaa kokonaisuudessaan ja tekee tarvittavia säätöjä. Sitten hän lähettää laboratorioon, jossa hammassilta viimeistellään ja kiillotetaan.
  • Sillan kiinnittäminen: Ortodontti peittää viilatut pylväät erityiseen sementtiin ja kiinnittää sen sitten suuhun.
  • Seuraavat tarkastukset: Ortodontti järjestää uuden käyntiajan tarkistaakseen, että kaikki on kunnossa.

Millaisia ​​hammassiltoja on olemassa?

Hammassiltoja on montaa erilaista mallia. Yleisimpiä ovat perinteiset, ulokehammassilta, Maryland sekä implanttien tukemat hammassillat. Hammassillan valinta riippuu täysin potilaan yksilöllisistä tarpeista. Ortodontti auttaa potilasta valitsemaan hammassillan, joka sopii juuri hänen tarpeisiinsa.

Perinteinen hammassilta

Perinteistä hammassiltaa käytetään silloin, kun tyhjän tilan kummallakin puolella on luonnollisia, terveitä hampaita. Tyhjä tila on täytetty yhdellä tai useammalla tekohampaalla, jotka pitävät kruunuja. Kruunu on asetettu molemmille puolille hammaspylväitä.

Pylväät molemmilla puolilla takaavat riittävän tuen ja kestävät pureskelun luoman paineen. Tästä syystä tämänkaltaisia hammassiltoja käytetään yleensä suun takaosassa.

Ulokehammassilta

Ulokehammassilta muistuttaa perinteistä hammassiltaa, sillä erolla että siinä on vain yksi tukipilari.

Näin ollen toimenpide vaatii vain yhden luonnollisen terveen hampaan, joka sijaitsee pudonneiden hampaiden vieressä.

Ortodonti viilaa valitun hampaan pylvääksi. Sitten hän kiinnittää hammaskruunun yhdessä sillan kanssa pylvääseen, mikä myöhemmin sallii keinotekoisen hampaan/hampaiden täyttää tyhjää tilan. Yksi tukipilari aiheuttaa vähemmän vastusta.

Joissakin tapauksissa liiallisen pureskelun seurauksena hammassilta voi murtua tai irrota kokonaan sen vipumaisen rakenteen vuoksi.

Maryland-hammassilta

Myös Maryland-hammassilloissa hyödynnetään kahta luonnollista hammasta, tyhjän tilan kummallakin puolella. Ero perinteisiin hammassiltoihin verrattuna on, että kiinnittämiseen ei käytetä hammaskruunuja. Sen sijaan Maryland-hammassillan kiinnittämisessä käytetään metallista tai posliinista valmistettuja reunuksia, jotka kiinnitetään naapurihampaiden takapintaan.

Tätä varten on välttämätöntä, että puuttuvien hampaiden luoman tilan molemmilla puolilla on luonnollinen elementti. Tässä tapauksessa ortodontin ei tarvitse viilata hampaita niin paljon, joten tämä on konservatiivisin vaihtoehto.

Kummassakin tapauksessa tällainen silta on tarkoitettu vain alueille, joille ei ole juurikaan oklusaalista kuormitusta, koska Maryland-hammassilta ei kestä iskuja.

Implantilla tuettu hammassilta

Kuten nimestä voi päätellä, tämän hammassillan kiinnittämiseen ja tukemiseen käytetään implantteja. Potilaan on kuitenkin tehtävä leikkaus, jotta hammassiltaa tukevat implantit saadaan asennettua.

Yleensä tähän prosessiin liittyy kaksi erillistä leikkausta: yksi implanttien asentamiseen ja toinen varsinaisen hammassillan asentamiseen. Tämän prosessin loppuun saattaminen voi kestää kuukausia.

Implanttien määrä ja sijainti vaihtelevat tapauskohtaisesti. Esimerkiksi hammaslääkäri voi asentaa implantin tyhjän tilan keskelle, antaa yhden puuttuvaa hammasta kohti tai asentaa yhden implantin aukon kumpaankin päähän.

Tämäntyyppinen hammassilta on vakain ja antaa parhaan tuen. Tämä vaihtoehto on potilaalle mukavin, ja ainoa joka estää sen että luukudosta imeytyy takaisin kehoon.

Hammassiltojen edut

Hammassillalla on yhtä paljon esteettisiä kuin terveydellisiä etuja.

Kun prosessi on valmis, henkilö voi palata syömään ja pureskelemaan normaalisti. Lisäksi heidän ääntämisensä paranee, koska purennassa ei ole enää rakoja, jotka voivat aiheuttaa tahattomia ääniä, tavuja tai muita kielellisiä vikoja.

Esteettisestä näkökulmasta ehjä hammasrivistö voi auttaa nostamaan potilaan itsetuntoa; se ehkäisee kiusaamistilanteita ja parantaa fyysistä ulkonäköä ylläpitämällä kasvojen muotoa. Täyttämällä pudonneiden hampaiden jättämä tyhjän tilan, muut hampaat eivät pääse liikkumaan tai muuttamaan asentoa.

Hammassillan hinta on yksi sen huomattavimmista eduista. Implantteihin verrattuna ne ovat paljon kestävämmät ja siten myös taloudellisesti kannattava valinta.

Hammassillan asentaminen auttaa palauttamaan hampaiden putoamisen myötä hävinneet toiminnot. Se parantaa myös kasvojen ulkonäköä.

Hammassiltojen haitat

Ennen kuin päätät asennuttaa hammassillan, on sinun syytä tutustua joihinkin tämän menetelmän huonoihin puoliin.

Alle olemme listanneet muutamia hammassiltojen aiheuttamia haittoja:

  • Hammaspylväiden kuluminen: Tämäntyyppisen proteesin suurin haittapuoli on se, että terveiden hampaiden täyttäminen on välttämätöntä. Näiden hampaiden kuluminen lisää riskiä saada muita vahinkoja prosessissa, ja joissakin tapauksissa potilaalla on oltava juurikanava. Toisaalta näiden kappaleiden muodonmuutoksen vuoksi ne on aina peitettävä kruunulla.
  • Esteettisyys: Tämän prosessin tekeminen metallilla voi aiheuttaa tahroja hampaan.
  • Vuotoriski: Pylvään ja kruunun välinen tila voi joskus aiheuttaa onteloita kruunun alapuolella.
  • Liikkumisvaara: Pylväät voivat liikkua, varsinkin jos niihin kohdistuu raskasta kuormitusta pureskelun aikana. Asiantuntijat eivät suosittele hammassiltoja potilaille, joilla on haitallisia tapoja, kuten bruksismi (hampaiden narskuttelu) tai esineiden ja kynsien pureskelu.
  • Luukudoksen imeytyminen: Koska luukudoksessa ei ole enää kiinni hammaselementtejä, eikä sitä luontaisesti stimuloida, keho imee luukudoksen takaisin.
  • Kestävyys: Hammasillat kestävät yleensä useita vuosia suussa, mutta verrattaessa niitä implantteihin, ne eivät kestä niin kauan.
  • Ientulehduksen vaara: Bakteerit voivat kerääntyä sillan ja ikenien väliseen tilaan, mikä aiheuttaa tulehduksen.

Keskustele ortodontin kanssa saadaksesi lisää tietoa

Hammasilta voi olla hyvä vaihtoehto korvata suusta puuttuvat hampaat. Ennen tämän menetelmän valitsemista on kuitenkin tärkeää ottaa yhteyttä ortodonttiin.

Ortodontti osaa auttaa valitsemaan juuri sinulle oikeat materiaalit, mallit ja sidokset. Hän arvioi myös mahdollisten haittavaikutusten riskit. Pidä nämä vinkit mielessä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carrillo Mendoza, Daniel Israel. Diagnóstico, pronóstico y plan de tratamiento de un puente fijo. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2016.
  • Valenzuela Reyes, Adriana Janeth. Puente Maryland en el sector anterior. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2016.
  • Huang, Wan-Ting, and Han-Yi Cheng. “Finite Element Analysis of Stress in Dental Bridge with Implant.” Journal of Biomaterials and Tissue Engineering 10.6 (2020): 743-748.
  • Urías Johnson, Eddy José. Evaluación de la profundidad de filtración in vitro en la interfase entre tejido dental y los materiales de obturación y cementación temporal,(utilizados en la Facultad de Odontología de la Universidad de San Carlos de Guatemala), sometidos al proceso de termociclaje para simular las condiciones del ambiente bucal. Diss. Universidad de San Carlos de Guatemala, 2019.
  • Bustillos Díaz, Natalí Dayana. Relevancia del cemento en la estabilidad del color en restauraciones vitro cerámicas. Reporte de caso. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
  • Maldonado Pineda, María Belén. Retratamiento endodóntico en diente con filtración por inadecuada adapatación prótesica. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad de Piloto de Odontología, 2016.
  • Village, Cheadle. “Dental Bridge Treatment Cheadle| Cosmetic Bridge| Cheadle Dental Practice.” (2017).
  • Alharby, Amal, et al. “Parafunctional behaviors and its effect on dental bridges.” Journal of clinical medicine research 10.2 (2018): 73.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.