Hammaspuutos lapsella: syyt ja hoito

Hammaspuutos lapsella: syyt ja hoito

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hammaspuutos on tila, josta moni ihminen kärsii – nyt kerromme, mistä on oikeastaan kyse ja miten ongelmaa hoidetaan.

Hamamspuutos on yksi tavalisimmista epämuodostumista ihmisen elimistössä, ja tällöin byksi tai useampi hammas puuttuu. Tila ei aiheudu huonosta hyginiasta, vaan se on Isynnynnäinen ongelma, jota on yleensä useammalla perheenjäsenellä.

Hammaspuutos on kuitenkin – toisin kuin moni luulee – eräiden tiettyjen hampaiden ongelma, nimittäin etuhampaiden sekä niin kutsuttujen välihampaiden.

Mitä aiemmin ongelma havaitaan, sitä nopeammin se voidaan hoitaae, joten varhainen diagnoosi on tärkeä. Hoito koostuu puuttuvan hampaan korvaamisesta tai korjaamisesta. Näin estetään ongelma apahenemasta ja potilaan itsetuntoaheikkenemmästä.

Nyt kerromme syistä hammaspuutokseen sekä tämän häiriön eri tyypeistä, kuten myös hoidoista.

Mistä hammaspuutos johtuu?

Vaikka hammaspuutos onkin yleensä perinnllinen tila, voi olal muitenkin syitä sen kehittymiseen.

Tavallisin näistä on ifyysinen tukkeuma tai häiriö, jonka vuoksi hammas ei pysty muodostumaan normaaliin tpaaan,. Siten hammas voi lopulta irrota tai jäädäkeskeneräiseksi.

Tilan puute  on myöskin mahdollinen syy hammaspuutokseen. Monella potilaalla on ristiin meneviä hampaita juuri tilan puutteen vuoksi.

Hammaspuutoksesta kärsivillä voi olal myös hampaiden kehityksen ongelmia, mikä saa aikaan sen, että jotkut hampaat eivät koskaan tule näkyville.

Hammaspuutoksen eri tyypit

Kyseessä on siis hampaiden puutos tai epämuodostuneisuus, mutta riippuu eräistä tekijöistä, onko ongelmaa kaikissa vai vain joissakin hampaissa. Vaikuttavia tekijöitä ovat periytyvyys sekä ongelman diagnosoinnin nopeus ja potilaan hoidon aloittamisen ajankohta.

Hammaspuutosta on seuraavia tyyppejä:

  • Hypodontia tarkoittaa 1-6 hampaan synnynnäistä puuttumista.
  • Oligodontia itarkoittaa yli kuuden hampaan puuttumista.
  • Anodontia ion vakavin tyyppi, ja tällöin kaikki hampaat pututuvat.

Jos potilaalla on hypodontia tai oligodontia, häneltä voi puuttua hampaita nyhdeltä tai molemmalta puolelta suuta.

Tarjolal olevat hoidot hammaspuutokseen

Jos ihmisellä epäillään tätä tilaa, hänen tulisi  kyäydä hammaslääkärissä saamassa vahvistus tilateesta. Vain tällöin voidaan aloittaa hoito.

Seuraavat ovat erilaiset vaihtoehdot hammaspuutoksen korjaamiseksi:

Hamamsimplantit

implantti

Tämä on kaikkein ttavallisin hoitomuoto  hammaspuutokseen.

Iästä riippuen, kuten myös potilaan hampaiden kunnosta sekä puuttuvien hampaiden määrästä, hammaslääkräi voi määrittää hammasimplantit parhaaksi hoitomuodoksi.

Tämä menettely valitaan yleensä silloin, kun jotkut hampaat ovat vahingoittuneita tai irronneet. Implantti on akeinotekoinen hammas, joka kiinnittyy ikeneent. Tämä tehdään erään tyyppisellä ruuvillla, joka kiinnitetään ihmisen leukaluuhun,

Hammaslääkrin tulee tutkia tarkasti ienten terveyttä, jotta hän voi määrittää, tuottaako menettely hyvät tulokset. Siksi suositellaan osaavan ammattilaisen puoleen kääntymistä.

OIkomishoito

oikomishoito

Tämäkin voi olla vaihtoehto, jos henkilöllä on hammaspuutos.

Tällöin saatetaan valita implanttien asentamisen sijasta oikomishoito, joka auttaa sulkemaan aukot hampaiden välillä.

Lisäksi voidaan asentaa suuhun osittainen proteesi, mutta tämä on vasta viimeinen hoitovaihtoehto, kun kumpikaan äsken mainituista menettelyist ei ole mahdollinen.

JOtta tulokset olisivat hyvät, on eritätin tärkeää valita ammattilainen, jolla on kokemusta hammaspuutoksen korjaamisesta.

Tunnetko – tai oletko nähnyt – ketään, jolta on puuttunut hampaita? Kuten kerroimme, tämä on asia, johon on olemassa ratkaisuja, joten ei ole syytä odotella ilman hoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.