Plantaariset syylät: ominaisuudet ja hoitokeinot

Plantaariset syylät ovat virusten aiheuttamia infektioita, jotka johtuvat ihmisen papilloomavirukselle altistumisesta. Näitä syyliä ilmestyy yksittäisinä tai ryhmissä ja ne muodostavat mosaiikkisyylän. Salisyylihappo on yleensä ensimmäinen hoitokeino.
Plantaariset syylät: ominaisuudet ja hoitokeinot
Alejandro Duarte

Tarkistanut ja hyväksynyt: bioteknikko Alejandro Duarte.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Plantaariset syylät johtuvat ihmisen papilloomaviruksen suoran kontaktin aiheuttamasta virusinfektiosta. Virus pesiytyy ihon kahteen ensimmäiseen kerrokseen – dermikseen ja epidermikseen – mutta se ei koskaan pääse syvempiin kerroksiin.

Sana “papillooma” viittaa tämän viruskannan aiheuttamaan infektioon. Kun se tartuttaa jalat, kutsutaan syntyneitä kuoppia plantaarisiksi syyliksi. Ne ovat erimuotoisia ja -kokoisia vamman laajuudesta riippuen ja ne voivat pysyä jopa 8 kuukautta.

Plantaarisia syyliä on kahdentyyppisiä:

 1. On yksittäisiä syyliä, jotka usein kasvavat koossa. Ne moninkertaistuvat harvoin muodostaen uuden syylän, joka tunnetaan satelliittina.
 2. Toinen plantaarinen syylä on mosaiikkityyppinen. Kyseessä on ryhmä, jossa on useita pieniä syyliä, jotka kasvavat lähellä toisiaan samalla alueella ja ovat vaikeampihoitoisia kuin yksittäiset syylät.

Plantaaristen syylien oireet

Syylien kasvu on syvää ja hidasta. Ne kuitenkin luovat useita merkkejä ja oireita, kuten:

 • Plantaariset syylät muistuttavat usein känsiä niiden paksun ja kovan kudoksen takia.
 • Kipua kävellessä tai vain seistessä.
 • Pieniä mustia pisteitä ilmestyy yleensä syylän pinnalle. Ne ovat hiussuoniin juuttuvaa kuivaa verta.

Plantaariset syylät: diagnosointi

Plantaariset syylät ovat kivuliaita

Mustien pilkkujen ilmestyminen voi auttaa plantaaristen syylien diagnosoinnissa.

Lääkäri arvioi potilaan jalan plantaarisen syylän diagnosoimiseksi. Hän nipistää vahingoittunutta aluetta nähdäkseen onko potilaalla kipuja kokeilun aikana. Tämä johtuu siitä, että plantaariset syylät ovat kivuliaita, kun niitä nipistetään. Kipua ei kuitenkaan ole, jos niitä painetaan. Kun syylä on keratiinin peittämä, saattaa alueen painaminen tuntua hieman.

Toinen vaihtoehto diagnoosin tekemiseksi on leikata vahingoittunut alue kirurginveitsellä ja etsiä pieniä tummia pisteitä. Dermatologi voi myös poistaa osan alueesta koepalan ottamiseksi.

Plantaaristen syylien hoitokeinot

Useimmat plantaariset syylät ovat haitattomia ja katoavat ilman hoitoa. Siinä kestää yleensä 1-2 vuotta. On kuitenkin tavallista, että hoito joudutaan toistamaan useita kertoja ennen kuin ne katoavat. Valitettavasti on aina mahdollista, että ne ilmestyvät taas takaisin.

Seuraavaksi kerromme sinulle joistakin hoidoista, jotka voit tehdä plantaaristen syylien poistamiseksi.

Salisyylihapolla kuoriminen

Salisyylihappohoito toimii poistaen syyläkerrokset vähitellen. Se voi myös auttaa tehostamaan immuunijärjestelmän kykyä taistella syyliä vastaan.

Plantaariset syylät ja krioterapia

 

Kylmähoito on yksi tehokkaimmista tavoista poistaa syylät ja sitä käytetään toisinaan yhdessä salisyylihapon kanssa.

Krioterapia on hoitomuoto, joka tehdään klinikalla. Siinä syylään levitetään nestemäistä typpeä suoraan puikolla tai sprayllä.

Levityksen jälkeen syylän ympärille muodostuu rakko. Viikon päästä kuollut kudos irtautuu. Krioterapia voi myös auttaa tehostamaan immuunijärjestelmää.

Sinun tulee todennäköisesti toistaa hoito kahden viikon välein, kunnes syylä katoaa. Jotkut tutkimukset osoittavat, että kylmähoito on tehokkaampaa, mikäli siihen yhdistetään salisyylihappopohjainen hoito.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Valkosipuli-sitruunavoide suonikohjujen hoitoon

Leikkaus ja muut vaihtoehtoiset hoitokeinot

Mikäli yllä olevat hoidot eivät tehoa, saattaa lääkäri suositella jotakin seuraavista toimenpiteistä:

 • Trikloorietikkahapon levitys plantaariselle syylälle puutikulla viikoittain. Lääkäri saattaa pyytää vuorottelemaan sitä salisyylihapon kanssa. Kutinaa voi esiintyä tämän hoidon sivuvaikutuksena.
 • Pieni kirurginen toimenpide, jossa syylä leikataan tai tuhotaan sähköneulalla. Tämä toimenpide tunnetaan kaavintana. Kaavinta jättää kuitenkin arven, eikä sitä käytetä yleensä, elleivät muut hoitokeinot ole tehokkaita.
 • Lääkäri saattaa myös käyttää laserhoitoa, jolla poltetaan pienet sulkeutuneet verisuonet. Sitten ajan kuluessa tartunnan saanut kudos kuolee ja syylä putoaa pois. Laserhoito tulisi toistaa 3-4 viikon välein. Pidäthän mielessä, että tämä toimenpide on kivulias ja saattaa jättää arven.

Täydentävänä toimenpiteenä sinun tulee pitää mielessä, että jos plantaarisen syylän painaminen aiheuttaa kipua, voit käyttää pehmustettuja kenkiä kivun lievittämiseksi. Välttele myös tiukkojen ja epämukavien kenkien käyttöä ja käytä sen sijaan kenkiä, joissa on hyvä tukipohja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cobián, P., Monteagudo, B., Mosquera-Fernández, A., & Peña-López, S. (2018). Verruga plantar anular en un paciente tratado con un anti-factor de necrosis tumoral alfa. Piel.
 • Moreno Cano, P., Agüero Orgaz, D., & Duce Tello, S. (2011). Verruga plantar: Lesión benigna pero dolorosa. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria.
 • López López, D., Rodríguez Sanz, D., Morales Ponce, Á., & Soriano Medrano, A. (2013). Carcinoma verrucoso plantar. A propósito de un caso poco frecuente. Revista Internacional de Ciencias Podológicas.
 • Sánchez Gómez, Rubén. Flores Olavarría, Macarena. Revisión bibliográfica sobre la eficacia terapéutica de la crioterapia y el laser en el tratamiento de la verruga plantar provocada por el virus del papiloma humano. European Journal of Podiatry, 2016, 2 (2): 69-76 ISSN: 2445-1835

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.