Plantaarifaskiitti - oireet, syyt ja hoito
Mikä plantaarifaskiitti oikein on?
Plantaarifaskiitti tarkoittaa tulehtuneisuutta kantapojan etu-sisäreunalla, jossa on jännekalvo, joka yhdistää kantaluun varvasluihin. Se laajenee ja supistuu jokaisella askeleella, aivan kuten kuminauha. Jalkapohjan jännekalvo on hyvin leveä ja paksu kudos, ja tämä johtuu siitä valtavasta paineesta ja vastuksesta, jota sen täytyy kestää.
Kyseisen nivelsiteen tulehtuminen aiheuttaa kipua kantapään alueella, ja tämä on yksi kaikkein tavallisimmista syistä kipuun alueella.Urheilijoilla ja varsinkin harrastelijoilla on korkea riski saada tämä häiriö.
Riskitekijöitä
- Urheilu, jossa on toistuvia liikkeitä
- Ylipronaatio
- Sairaudet, kuten niveltulehdus tai diabetes
- Huonot kengät
- Lättäjalat
- Korkea ikä
- Liikalihavuus
- Hormonaaliset muutokset
Mitkä ovat plantaarifaskiitin oireet?
Liiallinen jalkapohjan jännekalvon käyttö aiheuttaa kudoksessa mikrovammoja. Toistuvat pienet repeymät johtavat nivelsiteen tulehtumiseen, mikä aiheuttaa kipua kantapäässä. Toisin sanoen tämä on krooninen ongelma, ja se ei ilmaannu yhdessä yössä, vaan on tulosta toistuvista vammoista.
Syitä plantaarifaskiitin kehittymiseen
Plantaarifaskiitti voi olla monen eri asian syytä, ja sillä onkin useita mahdollisia aiheuttajia, joihin kuuluvat ympäristön, ryhdin ja perintötekijöiden vaikutukset.
On myös sellaisia tekijöitä, jotka lisäävät merkittävästi vaivan aiheuttamaa kipua, ja näitä ovat huonojen kenkien käyttö, huono ryhti, kyseisen alueen liiallinen käyttö, ylipronaatio ja notkeuden puutteellisuus ilmiöön liittyvissä lihaksissa.
Toistuva fyysinen aktiiviteetti
Liiallinen liikunnan harrastaminen on pääasiallinen syy plantaarifaskiitin muodostumiselle.
Fyysinen aktiivisuus, kuten juokseminen tai hyppiminen pitkiä aikoja, rasittaa nivelsidettä liikaa, eikä se pysty kestämään näin suurta kulumista. Lisäksi nopeat muutokset liikunnan harrastamisessa voivat aiheuttaa vakavampia repeymiä ja siten pahentaa tilannetta.
Juoksijat, jalkapallonpelaajat ja sulkapallonpelaajat ovat suurimmassa vaarassa saada tämä vaiva.
Jalan anatomiaa
On monia sellaisia anatomisia rakenteita, joilla on rooli alueen liiallisessa rasittamisessa.
Akillesjänne on nivelside, joka yhdistää gastrocnemius -lihakset (jotka tunnetaan arkikielessä pohkeina) ja soleusm -lihakset kantapääluuhun. Kutistuminen akillesjänteessä saa aikaan lisääntymisen kantapääluun kokemassa paineessa, ja samoin ilmenee lisääntymistä siinä paineessa, joka kohdistuu jalkapohjan jännekalvoon.
Toinen tekijä, joka kannattaa ottaa huomioon jalan rakennetta koskien, on se, millä tavalla jalka koskettaa maata. Tasaisella maalla jalkapohjalla on taipumus ylipronaatioon, ja jalkapohjan jännekalvo tulee tällöin venytetyksi enemmän, mikä lisää riskiä repeytymiselle, sillä kudokseen kohdistuu enemmän painetta.
Sairauksia, jotka liittyvät palantaarifaskiitin kehittymiseen
Niveltulehdus ja diabetes ovat riskitekijöitä plantaarifaskiittia koskien, sillä molemmat näistä voivat aiheuttaa jänteiden tulehtumista. Ikääntyneillä ihmisillä tuppaa olemaan tätä kipua siksi, että heillä on jompi kumpi mainituista sairauksista.
Kenkätyyppi
Usein ihmiset käyttävät sellaisia kenkiä, jotka eivät istu kunnolla, tai joiden pohja ei tue hyvin tai jaa kehon painoa tehokkaasti.
Jatkuva epäsopivien kenkien käyttö aiheuttaa sen, että jalkapohjan jännekalvo ärtyy, ja lisäksi jaloissa ilmenee muita ongelmia. Korkeat korot ovat ehdottomasti kielletyt, mikäli ongelmana on plantaarifaskiitti.
Plantaarifaskiitin kiputyypit
- Kipu pahenee aamuisin ja on kroonista.
- Se ilmenee pistävänä tai polttavana tuntemuksena.
- Se pahenee vähitellen.
Kipu tuppaa lisääntymään aamuisin siksi, että jalkaa pidetään jäykkänä yöllä. Sen sijaan se vähentyy päivän aikana siksi, että jalka venyy ja sen kudokset lämpenevät.
Joissakin tapauksissa kivusta tulee sietämätöntä, ja se voi jopa vaikuttaa varvasluihin, mikä estää sellaisia toimintoja kuten varpaiden ylös- tai alaspäin liikuttamista.
Plantaarifaskiitti liittyy usein luun ulokkeeseen, vaikka tämä ei olekaan välttämätön syy.
Kun plantaarifaskiitti pitkittyy tai kun sitä ei hoideta kunnolla, ihmisellä saattaa olla muutoksia kävelyssään, ja tämän seurauksena voi ilmetä ongelmia ja kipua polvissa, selässä ja niskassa.
Plantaarifaskiitin hoito
- Fysioterapia
- Kunnolliset kengät
- Kortikosteroidit
- Jalan tuet
- Toiminnallinen teippaus
Hoidon aikana lepääminen liikunnasta on elintärkeä asia, sillä liikunta pahentaa ongelmaa, mutta soleus-lihaksen ja pohkeen venyttelyä tulisi kuitenkin tehdä koko päivän mittaan.
Viimeisinä hoitovaihtoehtoina ovat shokkiterapia ja leikkaus, ja viimeisin näistä on mahdollinen vain vakavan ja kroonisen plantaarifaskiitin ollessa kyseessä.
Toipumisaika plantaarifaskiitista vaihtelee potilaasta toiseen.
Onko sinulla ollut joskus plantaarifaskiitti? Pidä mielessäsi nämä perustiedot, jotta voisit estää ja hoitaa tätä hyvinkin kivuliasta vaivaa oikein.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Shah, H. (2014). A Study on effect of Myofascial Release in Plantar Fascitis. Indian Journal of Physiotherapy and Occupational Therapy – An International Journal. https://doi.org/10.5958/j.0973-5674.8.2.096
- Lafuente Guijosa, A., O’Mullony Muñoz, I., Escribá de La Fuente, M., & Cura-Ituarte, P. (2007). Plantar Fasciitis: Evidence-Based Review of Treatment. Reumatología Clínica (English Edition). https://doi.org/10.1016/S2173-5743(07)70238-1
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.