Logo image
Logo image

8 vinkkiä ryhdin parantamiseksi

3 minuuttia
8 vinkkiä ryhdin parantamiseksi
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Huonolla ryhdillä voi olla kauaskantoinen vaikutus. Yleensä huono ryhti johtaa niskakipuihin ja päänsärkyyn, mutta huono ryhti voi johtaa myös kroonisiin ja pysyviin ongelmiin, kuten uupumukseen, välilevyn pullistumaan (tyrään) ja huonoon kehon asentoon. Tässä artikkelissa tarjoamme sinulle 8 vinkkiä huonon ryhdin parantamiseksi.

Huonoon ryhtiin voi olla monta syytä, mutta onneksi kaikkiin niihin on parannuskeinot, kunhan jaksaa kiinnittää huomiota asentoonsa ja korjata ryhdin, mikäli huomaa lysähtäneensä. Huono ryhti voi johtua ylipainosta, vähäisestä lihaskudoksesta tai huonosta istuma-asennosta ja kävelyasennosta. Myös raskaiden laukkujen kantaminen, ruokaostosten kantaminen kotiin ja muu kuormitus voivat muuttaa ryhtiä. Vältä raskaiden olkalaukkujen kantamista, sillä tämä aiheuttaa epätasapainoista kuormitusta yhdelle kehon puolelle. Vaihda olkalaukut reppuihin: tarkista, että repun hihnat ovat leveät ja topatut sekä että ne ovat säädettävissät. Vyötärötuellinen reppu on paras vaihtoehto.

Suora selkä ja tasainen asento pitävät kehon suorassa ja energiankulutuksen alhaisena. On tärkeää pitää selkä samassa suorassa linjassa ja välttää hartioiden lysähtämistä ja selkärangan kaareutumista, sillä pitkällä aikavälillä tämä voi johtaa inhottaviin ongelmiin.

Nykyisin huonoryhtisyys on yleinen ongelma, sillä ihmiset viettävät paljon aikaa tietokoneen edessä istuen niin töissä kuin kotona. Istuminen suorassa voi tuntua mahdottomalta, sillä hartiat tuntuvat lysähtävän alas huomaamatta tuntien kuluessa. Vähäinen liikunta, elektronisten laitteiden käyttäminen ja huono makuuasento voi johtaa huonoon ryhtiin ilman, että sitä edes itse huomaa. Huonoa ryhtiä on yllättävän helppo ylläpitää, kun taas hyvä ryhti vaatii asian huomiointia ja korjausta.

Onneksi on muutamia hyviä vinkkejä ryhdin parantamiseksi, joita voit alkaa noudattamaan heti. Huomaat ryhdin positiiviset vaikutukset pitkällä aikavälillä varmasti.

8 vinkkiä ryhdin parantamiseksi

Katso peiliin

Ryhdin parantamiseksi on hyvä käyttää apukeinona kokovartalopeiliä. Asetu peilin eteen ja tarkkaile, miten seisot normaalisti. Painon tulisi jakautua tasaisesti kummallekin jalalle, ja hartioiden tulisi olla suorassa. Korjaa asentoasi tarpeen mukaan ja tunnustele, miltä muutokset tuntuvat ja näyttävät. Tiedät ryhdin olevan suorassa, kun voit kuvitella näkymättömän viivan, joka kulkee suoraan päälaelta nilkkaan.

Seiso selkä seinää vasten

Some figure

 

Toinen helppo tapa korjata asentoa on asettua seisomaan selkä ja pakarat seinää vasten. Tarkasta ryhtisi suoruus asettamalla käsi lonkan ja seinän väliin. Jos seinän ja lonkan välissä ei ole yhtään tilaa, on selkäsi liian suora. Jos tilaa on paljon, on sinulla ongelmia ryhdin kanssa.

Istuessasi

Huolehdi siitä, että selkäsi on suorassa, hartiat takana ja suorassa, ja jalkasi tukevasti lattialla. Muistathan, ettei kannata ristiä jalkoja pitkäksi aikaa, sillä tämä voi estää verenkierron ja aiheuttaa jalkojen turpoamista ja suonikohjuja. Muista tarkistaa asentosi säännöllisesti, mikäli teet istumatyötä. Istumatyö aiheuttaa nopasti niska- ja hartiakipuja sekä selkäkipuja, jos ryhti ei ole suorassa.

Seisoessasi

Rintakehän tulisi olla suorassa ja vatsan alueen aktivoituna, sillä vatsalihakset auttavat koko yläkehoa pysymään suorassa. Kehon painon tulisi jakautua kummallekin jalalle, eikä polvia ei saa “lukita”, vaan niissä tulee olla tietty määrä joustoa.

Kävellessäsi

Some figure

 

Pidä pää pystyssä ja niska suorassa. Vältä maahan tuijottelua, sillä tämä voi aiheuttaa niskakipuja. Astu kantapää edellä ja rullaa jalka maahan varpaita myöten.

Nukkuessasi

Paras asento nukkumiseen on kyljellä maaten ja jalat lievästi koukistettuina. Tämä asento auttaa selkärankaa pysymään suorana, helpottaa hengittämistä ja ehkäisee kuorsausta.

Istu tuolin reunalla

Some figure

 

Pitääksesi ryhdin suorana, vaikka työhaastattelussa tai muussa tärkeässä tilanteessa, jossa haluat antaa itsestäsi positiivisen vaikutelman, asiantuntijat suosittelevat tuolin reunalla istumista. Näin selkä pysyy suorassa, etkä voi nojata taaksepäin. Pitääksesi tasapainosi ja ryhtisi kunnossa, aseta yksi jalka tuolin alle koukkuun ja toinen suoraan eteenpäin.

Liikunta

Liikunta on tärkeä osa hyvää lihastoimintaa ja ryhtiä. Liikkumalla pidät lihakset kiinteinä ja terveinä, mikä osaltaan vaikuttaa positiivisesti ryhtiin. Suosittelemme juoksua, kävelyä, uintia ja venyttelyä ryhdistä huolehtimiseen. Kokeile eri liikuntalajeja ja pidä huolta siitä, että harrastat liikuntaa vähintään kolme kertaa viikossa. Pienilläkin päätöksillä lisäät päivittäisen liikunnan määrää: kävele töihin bussin sijaan, valitse rappuset hissin sijaan jne.

Naisten kannattaa välttää korkonkenkien käyttöä. Valitse kenkä, joka tukee jalkaa ja on miellyttävä jalassa.

On tärkeää venytellä säännöllisesti, mikäli vietät paljon aikaa istuen. Käytä kahvitauko töissä niskaa, selkää ja hartioita venytellen ja verrytellen. Tämä parantaa verenkiertoa ja ehkäisee lihasten jäykistymistä ja kipuilua. Pidä selkä suorassa työpöydän ääressä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jane T. Hein. Postura: alinea el cuerpo para tener una buena salud. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/posture-align-yourself-for-good-health/art-20269950
  • A. M. Neill; S. M. Angus; D. Sajkov; R. D. McEvoy. 1997. Effects of sleep posture on upper airway stability in patients with obstructive sleep apnea. https://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/ajrccm.155.1.9001312
  • E. Grandjean; W. Hünting. Ergonomics of posture—Review of various problems of standing and sitting posture. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0003687077900023

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.