Mitä tehdä kuorsaukselle?

· helmikuu 3, 2016
Vaikka kuorsaamista ei luetakaan sairauksiin, saattaa se kertoa jostakin terveyteen liittyvästä ongelmasta. Jos kuorsaat, kannattaa esimerkiksi pitää silmällä painoasi sekä pestä lakanat usein, jotta voisit välttää allergioiden ilmenemisen.

Kuorsaamisen kova ääni aiheutuu pienestä tukoksesta, joka estää ilmaa kulkemasta kunnolla suun ja nenän kautta. Tätä ilmiötä ei mielletä sairaudeksi, eikä se yleensä ole minkäänlainen uhka ihmisen terveydelle. Kuorsaaminen saattaa kuitenkin vaikuttaa negatiivisesti uneen, ja lisäksi se voi kertoa jostakin muusta ongelmasta elimistössä.

Jos et saa kunnolla unta kuorsauksen vuoksi, olet varmasti miettinyt jo useampaan kertaan, mitä tälle ilmiölle voisi tehdä. Vaikka kuorsaaminen onkin hyvin yleinen ilmiö, saattaa se aiheuttaa hyvin suurta kitkaa parisuhteessa ja perheissä. Siksi haluammekin tällä kertaa antaa vinkkejä, jotta pystyisit paremmin estämään ja lievittämään kuorsausta – olipa se sitten omaasi, kumppanisi tai perheenjäsenesi.

Jatka siis lukemista, jos haluat torjua kuorsausta muutamin yksinkertaisin kotikeinoin – niiden avulla pystyt parantaman unenlaatuasi sekä välttämään tähän ilmiöön usein liittyvät kiistat läheisten kanssa.

Suosituksia kuorsauksen estämiseksi ja lievittämiseksi

Mies kuorsaa ja nainen kärsii

 

  • Ennen nukkumaanmenoa sinun tulisi välttää seuraavia asioita: alkoholia, lääkkeitä, kahvia ja raskaita ruokia. Näiden syöminen ennen unta saattaa lisätä todennäköisyyttä sille, että alat kuorsata yöllä, ja ne saattavat itse asiassa pahentaa ongelmaasi entisestään. Alkoholi aiheuttaa kuorsaamista siksi, että se saa kurkkusi lihakset rentoutumaan liiallisesti. Jos taas syöt liikaa illalla, ja erityisesti jos syömäsi ruoat ovat paljon kaloreita sisältäviä, saatat tukkia hengitystiesi ja aiheuttaa palleasi venymistä, mikä lisää kuorsauksen voimakkuutta.
  • Pese lakanasi ja tyynyliinasi säännöllisen usein. Jos käytät samoja lakanoita pitkän aikaa, luot sänkyysi täydellisen ympäristön pölypunkeille ja muille allergiaa aiheuttavilla organismeille. Tämä saa aikaan tukkoisuutta myös niillä ihmisillä, joilla allergioita ei ole, ja tämä hengityksen tukkiutuminen puolestaan aiheuttaa kuorsaamista.
  • Nuku kyljelläsi. Jotta voisit vähentää kuorsausta, on aina parasta maata kyljellä. Jos sen sijaan nukut selälläsi, jää kielesi lepäämään kitalakeasi ja kurkkuasi vasten, ja tämä tekee hengittämisen vaikeaksi.  Yksi parhaista tavoista varmistaa, että pysyt kyljelläsi yön aikana, on kiinnittää tennispallo alaselän kohdalle. Näin olosi muuttuu epämukavaksi mikäli yrität kääntyä selällesi.
  • Hoida allergioitasi hyvin. Jos kärsit allergioista usein, tai jos olosi on helposti tukkoinen, saattaa tämä olla seurausta kuorsauksesta. Jotta voisit lievittää allergioitasi sekä vähentää kuorsaamistasi, on hyvä idea ottaa jotakin hengitysteitä avaavaa lääkettä tai antihistamiinia ennen kuin menet nukkumaan. Ole kuitenkin tarkkana sen suhteen, että otat näitä lääkkeitä vain lääkärisi ohjeiden mukaisesti, äläkä ota niitä kovin pitkän aikaa.
  • Yritä välttää ylipainoa. Sekä runsas painon lisääntyminen että varsinainen liikalihavuus lisäävät todennäköisyyttä sille, että alat kuorsata. Tämä johtuu siitä, että kehon suuri paino asettaa hengitystiet paineen alaisiksi, ja siten hengitys vaikeutuu. Jos siis olet ylipainoinen, yritä pudottaa muutama kilo, jotta voisit torjua kuorsausta sekä parantaa samalla yleistä hyvinvointiasi.
  • Käytä lisätyynyjä. Jos tuet päätäsi lisätyynyillä, pystyt paremmin pitämään kuorsauksen loitolla yön aikana.

Kotikonsteja kuorsauksen vähentämiseksi

 

Sen lisäksi, että muistat yllä antamamme ohjeet, kannattaa kokeilla myös muutamia kotohoitoja, joiden avulla voit estää ja lievittää kuorsausta.

Minttuöljy

 

Kurlaaminen piparminttu- tai viherminttuvedellä

Minttu voi olla hyvin tehokas apu sellaisen kuorsauksen hoidossa, joka aiheutuu flunssasta tai allergiasta. Laita vain muutama pisara piparmintun tai vihermintun eteeristä öljyä lasilliseen kylmää vettä, ja anna nesteen vaikuttaa kurkussasi kurlaamalla.

Tuoksuruuta ja oliiviöljy

Tämä yksinkertainen hoito auttaa sinua selvittämään hengitysteitäsi, ja siten se estää öitäsi häiritsevää kuorsausta. Raasta siis 50 grammaa tuoksuruutaa ja laita sitä tummaan pulloon, jossa on oliiviöljyä. Anna seoksen olla kahden viikon ajan, ja laita sitä sitten hellävaraisesti hieroen nenäsi harjanteelle ja kaulallesi ennen kuin menet iltaisin nukkumaan.

Sitruuna ja hunaja

Sitruunan puristus

Sitruunamehu ja hunaja ovat erinomainen valinta kuorsauksen hillitsemiseksi ja estämiseksi, sillä ne vähentävät limaa, joka voi tukkia hengitystiesi. Tämän hoidon valmistaaksesi purista mehu yhdestä sitruunasta ja lisää siihen kolme ruokalusikallista hunajaa. Sekoita ainekset hyvin ja juo seosta ennen kuin menet nukkumaan.