Perliitin käyttötarkoitukset ja ominaisuudet

Perliitti paitsi helpottaa kasvien vedenpoistoa myös parantaa niiden kuntoa ja pitää ne terveinä. Miten tätä substraattia käytetään? Onko sen käytölle mitään esteitä? Jatka lukemista, niin opit kaiken perliitistä!
Perliitin käyttötarkoitukset ja ominaisuudet

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kotona pidettävät kasvit tarjoavat monia terveyshyötyjä. Journal of Physiological Anthropology -lehden julkaisun mukaan ne auttavat vähentämään stressiä ja tuottamaan rauhallisuuden tunteita ja hyvää oloa. Kaiken lisäksi ne piristävät tilaa kuin tilaa ja puhdistavat ilmaa. Joko sinä nautit kasvien tarjoamista hyödyistä? Jatka joka tapauksessa lukemista, niin saat tietää perliitistä ja sen eduista kasveille. Sen merkittävin piirre on kyky poistaa vettä, parantaa kasvualustan ilmavuutta ja koristaa kukkaruukkuja. Alta voit lukea, mitkä ovat perliitin käyttötarkoitukset ja muut ominaisuudet!

Mitä on perliitti?

Perliitti on luonnon mineraali, joka luokitellaan vulkaaniseksi lasiksi. Sen koostumuksesta noin 5 % on vettä, minkä vuoksi se laajenee altistuessaan korkeille lämpötiloille. Perliittiä on käytetty puutarhanhoidossa jo monia vuosia, sillä se ei vaikuta maaperän tasapainoon tai sen saaman valon määrään ja auttaa pitämään tuholaiset ja kasvitaudit loitolla.

Se on kaiken tämän lisäksi edullista ja sitä voi ostaa lähes kaikista puutarhamyymälöistä. Se sopii yleensä parhaiten sellaisille kasveille, jotka kärsivät helposti liiasta kosteudesta, kuten kaktukset ja aloe vera.

Perliittiä on helppo sekoittaa muihin orgaanisiin aineksiin, jotka tarjoavat ravinteita kasveille, kuten riisikuoret, kookoskuitu ja turve.

Perliitin käyttötarkoitukset puutarhassa ovat monet.

Käy tutustumassa myös tähän artikkeliin: Parhaat vinkit terassipuutarhan luomiseksi

Perliitin hyödyt kasveille

Perliitin merkittävin hyöty on se, että se helpottaa ruukun vedenpoistoa ja tätä myötä mullan ilman saantia. Sillä on tämän lisäksi monia muitakin hyötyjä, kuten:

  • Se imee itseensä ja pidättää vettä, jota kasvi voi käyttää myöhemmin.
  • Se ei vaikuta kasvien tai mullan ravinteisiin, sillä sen pH-arvo on neutraali.
  • Se on kevyttä eikä syty palamaan.
  • Se parantaa tiiviin maaperän koostumusta.
  • Jotkut uskovat, että sillä on sieniä ja tuholaisia torjuvia ominaisuuksia.

Perliitin haitat kasveille

Perliitti ei sovellu kaikenlaisille kasveille, ja sillä saattaa olla haitallisia vaikutuksia tietyissä olosuhteissa. Ota siis huomioon seuraavat asiat, ennen kuin käytät sitä puutarhassasi tai sisäkasvien ruukuissa:

  • Se voi haitata kasvien juurten tervettä kasvua matalissa lämpötiloissa.
  • Se on inaktiivinen substraatti, eli se ei tarjoa ravinteita kasveille, vaan ne tulee lisätä lannoitteiden tai muun orgaanisen aineksen muodossa.
  • Perliitti lisää kastelun tarvetta, sillä vettä poistuu helpommin ja kasvien kuivumisen riski on suurempi.

Perliitin käyttötarkoitukset

Perliittiä suositellaan usein sekoitettavan ravinteita tarjoaviin substraatteihin, kuten matokompostiin, kookoskuituun ja turpeeseen. Tämä tehostaa sen kykyä pidättää ja poistaa vettä ja helpottaa kasvien ravinteiden saantia.

Älä kuitenkaan käytä turvetta ja perliittiä liikaa. Tämä yhdistelmä voi aiheuttaa juurten tukehtumisen kastelun seurauksena, jos et ole varovainen.

Lisäksi tiiviissä maaperässä olevan kasvin multaan voi sekoittaa perliittiä sen pehmittämiseksi ja paremman vedenpoiston turvaamiseksi. Tätä ainetta voi myös kastella mullan päällä juurien suojaamiseksi auringolta helteellä.

Perliitistä eniten hyötyvät kasvit ovat mehikasvit, kuten aloe vera, kaktukset sekä bonsait. Lisää vain hieman vettä sekä multaan että perliittiin, kun sekoitat ne.

Perliitistä hyötyvät erityisesti mehikasvit.

Perliitin käyttötarkoitukset: lisäapu kasveille

Perliittiä löytyy helposti kaupoista, ja se on melko edullista. Sen tärkein tehtävä on parantaa ruukkujen ja puutarhan kasvualustaa. Se helpottaa vedenpoistoa ja pitää kasvit viileinä helteellä. Lisäksi sen neutraalista pH:sta ei ole haittaa mullan ravinteille.

Kasvista riippuen perliitti kannattaa sekoittaa orgaanisiin substraatteihin sen hyötyjen tehostamiseksi. Ole kuitenkin tarkkana talvikautena, sillä se voi haitata juurten normaalia kasvua.

Kokeile ihmeessä perliittiä!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Puutarhan maaperä: tyypit ja ominaisuudet
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Puutarhan maaperä: tyypit ja ominaisuudet

Viljelysi tulokset riippuvat puutarhasi maaperästä. Minkälainen on sinun puutarhasi maaperä ja miten sitä voidaan parantaa?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.