Logo image
Logo image

3 yleistä virhettä kotitekoisen kompostin teossa

3 minuuttia
Oletko tehnyt oman kompostin, mutta se ei toimi? Älä huoli, kaikella on ratkaisu. Tässä artikkelissa kerromme yleisimmistä virheistä kotitekoista kompostia tehdessä.
3 yleistä virhettä kotitekoisen kompostin teossa
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Jotkut meistä tekevät tiettyjä, melko tavallisia virheitä kotitekoisen kompostin valmistuksessa. Käytämme tätä luonnollista lannoitetta orgaanisessa maataloudessa usein erityyppisten kasvien lannoittamiseen. Se on myös tehokas vaihtoehto minimoida orgaaninen jäte.

Maaperään pääsevät ruokajämät ovat ruokaa monille siellä eläville olennoille. Ne ovat vastuussa tällaisen jätteen muuntamisesta orgaaniseksi aineeksi kyvyllä parantaa maaperän huokoisuutta, mikrobien elämää ja rakennetta. Mitä sinun tulisi pitää mielessä? Mitä virheitä sinun tulisi välttää? Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja!

Sopivat materiaalit kotitekoisen kompostin valmistamiseen

Kuten juuri mainitsimme, kotikompostointiprosessi ei ole monimutkainen. Mutta koska se on hidas prosessi, kärsivällisyyttä vaaditaan.

Kaikki jäännökset eivät sovellu tähän prosessiin. Mitkä ovat parhaita? Seuraavat ovat yleisimmin käytettyjä:

 • Leikattu ruoho, joka on kuivunut auringossa
 • Hedelmien ja vihannesten kuoret ja pienet palat
 • Kuivat lehdet
 • Kahvinpuru ja tee
 • Kasvimaalta kitketyt rikkaruohot, hienonnettu pieneksi
 • Sitrushedelmät
 • Eläinten lanta
Some figure
Kotitekoisen kompostin tekeminen ei ole monimutkaista. Meidän on kuitenkin vältettävä joitain virheitä, jotka voivat vaikuttaa sen laatuun.

Saatat pitää tästäkin: Kuinka kasvatat valkosipulia itse

3 yleistä virhettä kotitekoisen kompostin teossa

Sen kyllä huomaa, jos kompostissa on jotain vikaa, ja aiheuttajia on erilaisia. Mitä virheitä olet saattanut tehdä, jotta komposti ei toimi oikein? Katsotaanpa:

1. Kompostin väri on sinertävänvihreä, ja sen sisus on kostea ja tiivis

Tämä voi tarkoittaa, että siinä on liikaa vettä ja riittämätön ilmastointi. Tämän ongelman ratkaisemiseksi sinun tulee sekoittaa kompostia kääntämällä märät kerrokset kuivempien ulkokerrosten kanssa.

2. Komposti ei lämpene

Kun hajoaminen alkaa, lämpötilan nousee huomattavasti. Jos näin ei tapahdu, saatat tehdä virheitä kompostoinnissa. Syitä on monia, mm. seuraavia:

 • Komposti on liian pieni. Tämän virheen estämiseksi on parasta käyttää suurempaa säiliötä.
 • Se on tehty liian kuivista materiaaleista. Tämä on hyvin yksinkertainen virhe korjata; sekoita mukaan vettä 12 tunnin välein.
 • Komposti tehtiin talvella. Jos komposti valmistettiin liian kylmissä olosuhteissa, on parasta odottaa kevääseen, kääntää se ja lisätä uusia kerroksia tuoreita materiaaleja. Tällä tavalla voit aktivoida sen.
 • Se on liian märkä. Tässä tapauksessa sekoita mukaan kuivaa materiaalia ja kääntele sitä aktivoidaksesi hajoamisprosessin.

3. Seos houkuttelee kärpäsiä ja se haisee mädälle

Jos teet tällaisen kompostointivirheen, paras keino on sekoittaa sisältöä ja yhdistää tiivistyneemmät kerrokset huokoisiin ja hiilipitoisiin materiaaleihin. Esimerkkejä tällaisista ainesosista ovat kuiva ruoho, sahanpuru tai olki.

Vinkkejä toimivan kotitekoisen kompostin valmistamiseen

Kotitekoisen kompostin valmistaminen ei vähennä vain tarvetta käyttää kemiallisia lannoitteita, vaan se myös auttaa suojelemaan ympäristöä. Toisaalta, kuten YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön maataloustuottajan kompostointikäsikirjassa todetaan, sillä on muita etuja laajamittaiseen kompostointiin verrattuna.

Toisaalta se mahdollistaa sen, että linnut ja jyrsijät eivät pääse käsiksi ruoanjätteisiin. Hyvä kompostiastian materiaali suojaa sitä tuulelta ja sateelta. Hyvän kompostin luomiseksi ja edellä mainittujen virheiden välttämiseksi annamme muutaman vinkin:

Valitse sopivin kompostityyppi ja työskentelyalue

Vaaka- tai pystysuuntaisen kompostin valinta riippuu käytetyn materiaalin määrästä ja käytettävissä olevasta alueesta. Viimeisestä kohdasta asiantuntijat suosittelevat, että alue on mieluiten tuuletettu, peitetty ja helposti saavutettavissa.

Pilko materiaali ja täytä astia

Hajoamisen optimaalisen kehityksen saavuttamiseksi sinun tulisi pilkkoa ainesosat, kunnes ne ovat kooltaan 5-20 cm.

Prosessin viimeistely ja lopullisen kompostin saaminen

Jos et ole tehnyt virheitä kompostia tehdessäsi, sinun on edettävä tässä viimeisessä tapauksessa materiaalinen kääntämiseen, ilmastointiin, seulontaan ja laadunvalvontaan. Tämän avulla voit purkaa lopullisen kompostin. Kun prosessi on valmis, voit käyttää materiaalia lannoittamiseen.

Some figure
Optimaalisen hajoamisen kehittämiseksi asiantuntijat suosittelevat ainesosien pilkkomista, kunnes ne ovat kooltaan 5-20 cm.

Lue tämäkin: 6 nerokasta sitrushedelmien kuorien käyttötapaa

Kompostointi suuremmassa mittakaavassa

Kompostointia voi harrastaa omakotitalossa, mutta nykyään myös taloyhtiöt ovat ottaneet asian omakseen. Se on erittäin hyödyllistä, sillä se auttaa lisäämään kansalaisten tietoisuutta, ymmärrystä ja kykyä orgaanisen jätteen erottamisessa ja kierrätyksessä.

Jos asut omakotitalossa eikä sinulla vielä ole kompostia, ryhdy rohkeasti toimeen! Tai jos asut kerrostalo- tai rivitaloasunnossa, eikä teille ole yhteistä kompostia, ota yhteyttä taloyhtiöön ja ehdota hankkeen aloittamista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Van Konijnenburg, Adriana. Agricultura Orgánica: el Compost. Argentina 2007.
 • Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Manual de Compostaje del Agricultor: experiencias en América Latina. Chile 2013.
 • Universidad Internacional de Andalucía. Análisis de las características técnicas y sociales asociadas a procesos de compostaje comunitario. España 2012.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.