Näin hyödynnät käytetyt teepussit

Jos kotonasi juodaan paljon teetä, kertyy teepusseja muutamassa viikossa ehkä jopa kymmeniä. Tiesitkö, ettei käytettyjä teepusseja kannata heittää roskikseen, vaan ne voi uusiokäyttää mielenkiintoisilla tavoilla? Samalla vähennät ympäristön kuormitusta ja roskaamista.
Näin hyödynnät käytetyt teepussit

Viimeisin päivitys: 18 huhtikuuta, 2019

Kylmenneen teepussin sisältö sopii esimerkiksi kasvien lannoitteeksi, kauneudenhoitoon, hyttysten karkoittamiseen ja pahojen hajujen poistamiseen kaapeista ja jääkaapista. Säästä siis teepussit äläkä heitä niitä suoraan roska-astiaan, vaan hyödynnä ne kotonasi.

Kierrätä ja uusiokäytä teepussit ympäristön hyväksi

Yhä useammat meistä kiinnostuvat siitä, miten voimme elää ympäristöystävällisempää elämää. Kierrätys, säästeliäisyys ja kekseliäisyys ovatkin päivän sanat. Monet meistä haluavat vähentää kotitalousjätteiden määrää ja teepussien uusiokäyttö on yksi näppärä tapa vähentää jätteen määrää. Tästä artikkelista löydät niksit käytettyjen teepussien käyttöön kotona ja kauneudenhoidossa.

teepussit uusiokäyttöön

Lannoite kasveille

Jos takapihallasi on kompostiastia, voit heittää käytetyt teepussit kompostiin (suosi valkaisemattomia teepusseja tai irtoteetä). Kompostiin sopivat ruoanjätteet, kuten perunan ja kananmunan kuoret sekä monet muut orgaaniset jätteet. Komposti muuntaa helposti hajoavat jätteet kasvimaalle sopivaksi lannoitteeksi. Jos et omista kompostiastiaa, harkitse sellaisen hankkimista tai ehdota yhteistä kompostiastiaa taloyhtiön käyttöön. Kompostimullalla voi lannoittaa edullisesti perennapenkit ja kasvimaan.

Teepussin sisältö toimii myös luonnollisena lannoitteena, ja niitä voi hyödyntää etenkin huonekasvien lannoittamisessa. Kaada käytetty teepussin sisältö suoraan kasvin multaan, sitten sekoita multaa pintapuolisesti jotta tee maatuu nopeammin. Heitä tyhjä teepussi kompostiin tai roskikseen. Orgaanisesta materiaalista valmistetun teepussin voi haudata multaan, mutta varmista ensin, ettei pussissa ole metallista sulkuniittiä.

Rauhoittava hoito

silmähoito teestä

Suurin osa teejuomista sisältää rauhoittavia ja elimistölle hyödyllisiä aineksia. Monet teelaadut sopivat ihonhoitoon, sillä esimerkiksi mustalla ja vihreällä teellä on tulehdusta hillitsevä vaikutus, joka rauhoittaa ihon, poistaa silmäpussit ja laskee turvotusta silmäluomilla tai hyönteisten puremissa.

Käytä teepussit kylmänä turvotuksen hoitoon, sillä kylmällä on luonnollinen turvotusta hillitsevä vaikutus. Säilytä muutamaa käytettyä teepussia pakastimessa mikäli kärsit säännöllisesti silmäluomien turvotuksesta tai silmäpusseista – näin saat aamulla pikahoidon silmien virkistämiseen. Aseta pussit silmille muutamaksi minuutiksi ja olosi tuntuu heti raikkaammalta.

Teepussit poistavat pahoja hajuja

Käytetyt ja kuivahtaneet teepussit toimivat samalla tavalla kuin ruokasooda, eli ne imevät epämiellyttäviä hajuja itseensä ja raikastavat näin vaatekaapin ja jääkaapin. 

Yksi teepussi ei riitä suuren tilan raikastamiseen, joten säästä vaikka viikon ajan kertyneet teepussit ja käytä ne yhdessä samaan aikaan. Aseta kuivuneet teepussit pieneen pahvilaatikkoon tai muoviastiaan ja iske laatikon pintaan reikiä. Aseta laatikko jääkaappiin tai muuhun tilaan joka kaipaa raikastamista ja poista muutaman päivän jälkeen.

Teepusseilla voi raikastaa myös matot ja lemmikkien sängyt. Sirottele käytettyjen teepussien sisältö matolle, anna sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan ja imuroi pois. Näin poistat pölyn ja tunkkaisen hajun.

Karkoita hyttyset

Käytä teetä suitsukkeiden tavoin puhdistaaksesi ilmaa ja ajaaksesi pois hyttyset. Käytä etenkin mustaa teetä yhdistettynä sitruunaan, laventeliin, rosmariiniin tai eukalyptukseen.

Käytä samaa teepussia useaan kertaan

Samalla teepussilla voi keittää teen kahteen otteeseen, sillä usein teepussissa on vielä riittävästi makua toiseen satsiin. Santsikuppiin voi käyttää kahta käytettyä teepussia, ja monesti tee maistuu yhtä voimakkaalta kuin koskemattomasta pussista uutettu tee.

Voit käyttää teepussit jalkakylpyihin 

teepussit jalkakylvyssä

Kiehauta pari litraa vettä ja lisää joukkoon käytetyt teepussit, uita jalkoja niin kauan, kunnes vesi viilenee. Voit lisätä teen myös kylpyveteen ja nauttia teen aromeista. Tämä sopii etenkin tulehdusten rauhoittamiseen ja jalkojen pahan hajun karkottamiseen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Näin luot kotiisi aromaattisen puutarhan
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Näin luot kotiisi aromaattisen puutarhan

Nyt kerromme, kuinka voit luoda oman aromaattisen puutarhan kotiisi hyvin vähällä vaivalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Imagen por cortesía de A girl with tea, rabi w y Anders Adermark.
 • Chacko SM, et al. (2010). Beneficial effects of green tea: A literature review. DOI:
  10.1186/1749-8546-5-13
 • Mayo Clinic Staff. (2018). Bags under eyes.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/bags-under-eyes/symptoms-causes/syc-20369927
 • Chatterjee P, et al. (2012). Evaluation of anti-inflammatory effects of green tea and black tea: A comparative in vitro study. DOI:
  10.4103/2231-4040.97298
 • Amnuaikit T, et al. (2011). Evaluation of caffeine gels on physicochemical characteristics and in vivo efficacy in reducing puffy eyes.
  japsonline.com/admin/php/uploads/20_pdf.pdf
 • Ahmadraji F, et al. (2015). Evaluation of the clinical efficacy and safety of an eye counter pad containing caffeine and vitamin K in emulsified Emu oil base. DOI:
  10.4103/2277-9175.148292
 • National Geographic en Español. (n.d.). 5 maneras de reutilizar las bolsitas de té. National Geographic. https://www.ngenespanol.com/travel/5-maneras-de-reutilizar-las-bolsitas-de-te/

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.