Logo image
Logo image

Pehmytkudosvammojen hoito

3 minuuttia
Pehmytkudoksiin kuuluvat jänteet, nivelsiteet ja lihakset. Pehmytkudosvammat ovat yleensä nyrjähdyksiä ja mustelmia. Ihminen voi kuitenkin kärsiä myös liikarasitusvammasta, kuten tendiniitistä tai bursiitista. Lue tästä artikkelista pehmytkudosvammojen hoidosta!
Pehmytkudosvammojen hoito
Alejandro Duarte

Tarkistanut ja hyväksynyt: bioteknikko Alejandro Duarte

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Pehmytkudosvammat ilmestyvät tuki- ja liikuntaelinten pehmeisiin osiin. Tämä elimistö koostuu jänteistä, nivelsiteistä ja lihaksista. Lihakset koostuvat kuitukokoonpanosta, joka voi lyhentyä, kutistua ja venyä joustavuutensa johdosta. Pehmytkudosvammojen hoito on tärkeä aloittaa mahdollisimman pian vamman ilmestymisen jälkeen, jotta vamma saadaan hoidettua nopeasti ja täydellisesti.

Jänteet ovat osa lihaksia, jotka liittävät lihaksen ja luun yhteen. Jänteet kuljettavat energiaa luuhun aiheuttaakseen liikkeen.

Nivelsiteet ovat myös rakenteeltaan samankaltaisia kuin jänteet. Niiden tehtävänä on kuitenkin sitoa ja vakauttaa nivelen muodostavia rakenneosia. Pehmytkudosvammat luokitellaan kahteen kategoriaan: akuutteihin ja ylirasituksiin.

Akuutit pehmytkudosvammat

Some figure

Tällaiset vammatyypit ovat yhtäkkisen trauman aiheuttamia, kuten putoamisen tai iskun. Tähän kategoriaan kuuluvat nyrjähdykset, rasitusvammat ja mustelmat.

Nyrjähdys

Nyrjähdys on nivelsiteen venymistä ja/tai repeytymistä. Nyrjähdyksestä todennäköisimmin kärsiviä kehonosia ovat nilkat, polvet ja ranteet. Ne luokitellaan niiden vakavuuden mukaan seuraavalla tavalla:

  • Ensimmäisen asteen tai pienempi vamma: tapahtuu pientä venytystä tai nivelsiteen kuidut vahingoittuvat hieman.
  • Toisen asteen tai kohtuullinen vamma: vaillinainen nivelsiteen repeämä.
  • Vakava (kolmannen asteen) vamma: täydellinen nivelsiteen repeämä, joka aiheuttaa epävakaisuutta.

Vaikka niiden voimakkuus vaihteleekin, kipu, mustelmat, turvotus ja tulehdus ovat yleisiä kaikissa kolmessa nyrjähdysasteessa.

Rasitusvammat

Rasitusvamma on pehmytkudosvamma, jota yleensä aiheuttavat ylirasitus, venyttely tai äärimmäinen ponnistelu. Rasitusvammat voivat vaihdella yksittäisestä venähdyksestä lihasten tai jänteiden osittaiseen tai täydelliseen repeämiseen. Tässä on joitakin yleisimpiä rasitusvammojen aiheuttamia oireita:

  • Lihaskouristukset
  • Krampit
  • Lihasheikkous
  • Tulehdus

Lue myös: 5 ongelmaa, joista turvonneet nilkat voivat viestiä

Mustelmat

Ruhjeet ja mustelmat ovat ulkoisten iskujen ja voimakeinojen tuloksia. Värimuutos tapahtuu verisuonten rikkoutumisen johdosta. Se voi jopa rajoittaa liikettä.

Akuuttien pehmytkudosvammojen hoito

Pehmytkudosvammojen hoito riippuu niiden tyypistä ja vakavuudesta. Kun akuutteja pehmytkudosvammoja esiintyy, vastaa niihin käytettävä hoitokeino seuraavanlaista protokollaa: lepää, laita jäätä, laita side ja nosta ylös.

Tauon pitäminen vamman aiheuttamasta aktiviteetista on tärkeää, samoin kuin myös jää- tai kylmäsiteen käyttäminen 20 minuutin ajan useita kertoja päivässä. Tulehduksen ehkäisemiseksi asiantuntijat suosittelevat käyttämään elastista puristussidettä sekä nostamaan vahingoittuneen raajan sydäntä korkeammalle.

Samanlaista hoitotapaa käytetään myös pieniin nyrjähdyksiin. Kohtuulliset nyrjähdykset kuitenkin vaativat yleensä liikkumattomuuskauden ja vakavat nyrjähdykset saattavat vaatia jopa leikkauksen vaurion korjaamiseksi.

Mitä tulee rasitusvammoihin, asiantuntijat suosittelevat myös niihin lepoa, jäätä, sidettä ja raajan ylösnostamista. Tätä protokollaa tulisi noudattaa yhdessä helppojen harjoitusten kanssa, joilla lievitetään kipua ja palautetaan liikkuvuus. Useimmat lievät rasitusvammat reagoivat hyvin tähän hoitokeinoon.

Pehmytkudosten rasitusvammat

Some figure

Tällaiset vammat tulevat asteittain ajan kuluessa. Ne ilmestyvät silloin, kun ihminen harrastaa fyysisiä aktiviteetteja niin usein, että keholla ei ole riittävästi aikaa parantua. Tendiniitti ja bursiitti ovat kaikista yleisimpiä pehmytkudosvammoja tässä kategoriassa.

Tendiniitti

Tämä pehmytkudosvamma tarkoittaa jänteen tulehtumista tai ärsytystä. Sitä esiintyy tyypillisesti jänteeseen vaikuttavien toistuvien ponnistelujen johdosta. Tendiniitin tyypillisiä oireita ovat turvotus ja kipu, jotka pahenevat aktiviteettien harrastamisella.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Lievitä olkapääkipua näiden luontaishoitojen avulla

Bursiitti

Bursat ovat pieniä limapusseja, jotka sijaitsevat olkapäiden, kyynärpäiden, lantion, polvien ja nilkkojen ympärillä. Ne sisältävät pienen määrän nestettä ja sijaitsevat luun ja pehmytkudosten välissä. Ne toimivat siis hankausta vähentävinä tyynyinä. Bursiitti tarkoittaa bursan tulehdusta. Tätä sairautta esiintyy pienten toistuvien ponnistelujen tuloksena.

Rasitusvammojen hoito

Asiantuntijat suosittelevat lepoa, tulehduskipulääkkeitä sekä liikuntaharjoituksia tendiitiin hoitoon notkeuden parantamiseksi. Jos turvotus jatkuu, voi se aiheuttaa merkittävää vahinkoa jänteelle, mikä saattaa puolestaan vaatia kirurgisen toimenpiteen.

Voit lievittää bursiittia aktiviteetteja vaihtamalla. Tarvitset myös tulehduskipulääkkeitä. Jos se ei parane, saattaa olla välttämätöntä poistaa neste bursasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Saavedra Lozano, J., Santos Sebastián, M., González, F., Hernández Sampelayo Matos, T., & Navarro Gómez, M. . (2011). Infecciones bacterianas de la piel y tejidos blandos. In Protocolos de la AEP: Protocolos de Infectología.

  • C.L Rodrígues Pérez, D.J. Fernández Gutiérrez, J.A. Ruiz Caballero, J.F. Jiménez Díaz, M. E. B. O. (2005). Tratamiento del esguince de tobillo. XIX JORNADAS CANARIAS DE TRAUMATOLOGIA Y CIRUGIA ORTOPEDICA. https://doi.org/10.1016/S0048-7120(04)73454-4

  • Parker, R. H. (2015). Bursitis. In Clinical Infectious Disease, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9781139855952.079


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.