Parhaat siemenet painonpudotusta varten

Parhaat siemenet painonpudotusta varten
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Ihmedieettejä ei tietenkään ole olemassa, kuten kaikki jo tietävät. Painon vähentäminen on yksinkertaisesti paljon vaivannäköä vaativa operaatio. Ennen kaikkea se kuitenkin vaatii kunnollista ja oikeanlaista ravintoa, joka ei ainoastaan saa sinua polttamaan enemmän rasvaa, vaan joka myös huolehtii terveydestäsi. Kuitu on myös erittäin olennainen asia painonpudotuksessa. Siksi haluammekin tässä artikkelissa kertoa sinulle, mitkä ovat parhaat siemenet painonpudotukseen. Nämä luonnon pienet ihmeet sisältävät todella paljon sellaisia ainesosia, jotka ovat ehdottoman tärkeitä myös silloin, kun haluat pudottaa painoasi.

Valitse oikeat siemenet painonpudotukseen – millaisia hyötyjä siemenillä on?

Voit hyödyntää siemeniä painonpudotuksessa.

 

Heti aluksi on hyvä selventää, että kuidun saanti on aivan äärimmäisen tärkeää elimistösi hyvän toiminnan takaamiseksi. Kuitu auttaa elimistön sääntelyssä, ja se on todella oleellista ruoansulatuksen toimivuuden kannalta. Se myös auttaa kaiken sellaisen kuona-aineen poistamisessa, jota elimistösi ei halua pitää sisällään. Kuitu on kaiken tämän lisäksi avainasemassa silloin, kun haluat pudottaa painoasi terveellisellä tavalla.

Tiesitkö muun muassa sen, että kuitua paljon kuitua sisältävä ruokavalio voi antaa sinulle suojaa diabetesta vastaan? Tai että kuidun avulla voi estää sydämeen liittyviä sairauksia? Kuidun avulla voi myös tasapainottaa elimistön kolesterolitasoa. Siemenet sisältävät luonnontuotteista eniten kuituja, joten ne ovat äärimmäisen hyödyllisiä terveydelle.

Elimistösi tarvitsee myös bakteereja, ja siemenistä saat kehollesi todella hyödyllisiä bakteereja. Lisäksi saat niistä paljon energiaa. Siementen syönti ei ole mitään vastenmielistä puuhaa, sillä ne ovat itse asiassa todella maukkaita – kukapa ei pitäisi esimerkiksi auringonkukan siementen tai kurpitsansiementen mausta?

Kun olet päättänyt pudottaa painoasi, kannattaa sinun ehdottomasti sisällyttää siemeniä uuteen ruokavalioosi ja valita oikeat siemenet painonpudotukseen. Ne ovat täydellinen liittolainen taistelemaan kerääntyviä kiloja vastaan. Siemenet auttavat sinua polttamaan rasvaa, ne saavat olosi tuntumaan kylläiseltä, ja ne parantavat aineenvaihduntaasi. Ne ovat siis täydellinen lisä esimerkiksi salaatteihin, smoothie-juomiin tai välipaloihin. Tutustutaan tarkemmin, mitkä ovat parhaat siemenet painonpudotukseen – osan niistä saatat jo tunteakin, kun taas osa saattaa olla tuntemattomampia siemeniä.

Parhaat siemenet painonpudotukseen

1. Chia-siemenet

Chia-siement ovat loistava apukeino painonpudotukseen.

 

Jos olet seurannut keskustelua ravinteista, olet ehkä jo kuullutkin puhuttavan näistä siemenistä. Chia-siemenet sisältävät sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua. Ne ovat täydellinen tuote aineenvaihdunnan tehostamiseen sekä painon pudottamiseen vähän kerrallaan, mutta tämä vaatii sen, että syöt näitä siemeniä säännöllisesti. Sinun on hyvä myös olla tietoinen siitä, että chia-siemenet ovat hyödyllisiä minkä tahansa verenkiertoon liittyvän ongelman hoidossa, sillä ne sisältävät suuren määrän Omega-3 sekä Omega-6 -rasvahappoja. Nämä hapot vähentävät huonolaatuisen kolesterolin sekä triglyseridien määrää, mikä taas lisää hyvälaatuisen kolesterolin eli HDL-kolesterolin määrää.

Eli miten chia-siementen avulla voi sitten pudottaa painoa? Tämä on erittäin helppoa. Voit löytää näitä siemeniä luontaistuotekaupoista sekä myös tavallisemmista ruokakaupoista. Vain kaksi ruokalusikallista päivässä riittää saamaan chia-siementen terveyshyödyt, ja voit laittaa chia-siemeniä esimerkiksi salaatteihin, jogurtteihin, pirtelöihin tai vaikkapa hyytelöihin.

2. Pellavansiemen

Oikeat siemenet painonpudotukseen - pellavansiemen.

 

Olet ehkä kuullut ihmisten puhuvan pellavansiementen käytöstä ruoanlaitossa. Miksi ne sitten ovat niin hyödyllisiä? Näissä pienissä siemenissä on suuri määrä ruoansulatukselle tärkeää kuitua, ja ne ovat yleisesti tunnettuja siitä, että ne ovat kaikkein paras kasviperäinen Omega-3 -rasvahappojen lähde. Niiden tunnetaan myös olevan luonnon paras heikon estrogeenin lähde, ja siksi pellavansiemeniä voidaan täydellä oikeudella sanoa niin kutsutuksi superruoaksi. Mahtava tuote siis kaiken kaikkiaan!

Asiantuntijoiden mukaan pellavansiemenistä saa suuremman määrän kuitua kuin mistään muusta viljatuotteesta. Nämä siemenet auttavat estämään ummetusta, alentamaan kolesterolia, ja lisäksi saat niistä mahtavan annoksen Omega-3 -rasvahappoa. Tämä hapon määrä on itse asiassa niin suuri, että pellavansiemen on parempi Omega-3:n lähde kuin mikään kala. Miten siis voisit enää olla päivääkään ilman tätä superterveellistä luonnontuotetta?

Pellavansiemeniä on todella helppo löytää mistä tahansa luontaistuotekaupasta. Voit syödä niitä millä tahansa tavalla, lisäämällä niitä esimerkiksi jogurtteihin, salaatteihin tai pirtelöihin. Eikä pellavansiementen syönti ole mitään pakkopullaa, sillä niillä on todella herkullinen maku.

3. Sinapinsiemenet

Lisää sinapinsiemeniä vaikkapa salaatteihin.

Nämä siemenet ovat hyvänmakuisia, ja voit lisätä sinapinsiemeniä makua antamaan mausteen tapaan esimerkiksi kalaan, lihaan tai salaatteihin. Ne sopivat paremmin kuin hyvin lisukkeeksi ruokiisi, sillä saat niistä Omega-3 -rasvahappoja, kalsiumia, kuitua, rautaa, magnesiumia, niasiinia, fosforia, proteiineja, seleeniä sekä sinkkiä. Kaiken tämän lisäksi ne myös edistävät ruoansulatusta, sillä sinapinsiemenet stimuloivat mahanesteen eritystä.

Löydät sinapinsiemeniä erittäin helposti, sillä ne ovat jo vakiintuneet osaksi ruoanlaittoa, ja niitä käytetään lisänä lukemattomissa ruokalajeissa. Voit laitaa niitä salaatteihin tai esimerkiksi herkullisiin lohta, kalkkunaa tai kanaa sisältäviin ruokiin. Muista kuitenkin käyttää liharuoissa vähärasvaista lihaa.

4. Auringonkukansiemenet

Auringonkukansiemenet ovat kaikille tuttuja.

Kukapa ei pitäisi auringonkukansiementen mausta? Nämä ovat jo klassikko, mutta pitäisi aina muistaa, ettei auringonkukansiemeniä tulisi syödä suolattuina. Tottakai ne maistuvat äärimmäisen hyviltä tällä tapaa, mutta suola ei edesauta painon putoamista, vaan se itse asiassa saa aikaan nesteen kerääntymistä elimistöön. Suola on myös haitallista munuaisten terveyden kannalta.

Miksi auringonkukansiemenet sopivat painonpudotukseen? Ne antavat sinulle kylläisyyden tunteen helposti, ja ne kohentavat aineenvaihduntaasi. Ne ovat lisäksi äärimmäisen terveellisiä, sillä ne sisältävät öljyhappoa, linolia, lesitiiniä, sekä palmitiini-,  steariini- ja arakidonihappoa. Kaikki nämä ainesosat auttavat sinua vähentämään huonolaatuisen kolesterolin määrää elimistössäsi sekä lisäämään hyvälaatuisen kolesterolin määrää. Yksi lisähyöty on myös se, että auringonkukansiemenet edesauttavat maksan terveyttä.

Auringonkukansiemenistä löytyvä kuitu auttaa vähentämään huonon kolesterolin sekä huonojen rasvojen imeytymistä elimistöön. Ole kuitenkin varovainen, sillä sinun ei tulisi syödä enempää kuin pieni kourallinen auringonkukansiemeniä päivässä – itse asiassa kaksi ruokalusikallista päivässä on jo riittävä määrä. Kaikki tätä suurempi määrä sisältää jo liian paljon kaloreita painon vähentämisen kannalta. Tässä onkin siis kyse oikean tasapainon löytämisestä, jotta voit saada irti maksimaaliset hyödyt auringonkukansiementen ominaisuuksista, mutta pysyä samalla painonpudotuksen tavoitteissasi. Muista siis, että vain kaksi ruokalusikallista on hyvä määrä. Voit syödä näitä siemeniä esimerkiksi aamiaisen jälkeen tai vaikkapa iltapäivällä välipalana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018. 19 (1): 218.
  • Ossoli A., Pavanello C., Calabresi L., High density lipoprotien, lecithin: cholesterol acyltransferase, and atherosclerosis. Endocrinol Metab, 2016. 31 (2): 223-9.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.