Logo image
Logo image

Paras tapa puhdistaa akvaario

2 minuuttia
Yleisesti ottaen lemmikkikalat vaativat vain vähän vaivannäköä. Pieni määrä ruokaa, puhdasta vettä ja happea riittää. Nyt kerromme, kuinka puhdistaa akvaario oikein, jotta voisit pitää kalasi terveinä ja rauhallisina.
Paras tapa puhdistaa akvaario
Kirjoittanut Jose Popoff
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Yleensä kalat laitetaan johonkin hyvin tuuletettuun kohtaan huonetta. Vesi kerää ympäristöstä aineita jotka jäävät akvaarion seinille, ja lisäksi kalat luovat itsekin sotkua. Olipa säiliö missä tahansa, on tärkeää puhdistaa akvaario säännöllisesti.

Jos olet hankkimassa kaloja tai sinulla on niitä jo, jatka lukemista, sillä nyt kerromme, kuinka kalat saavat puhtaan ja terveellisen ympäristön.

Mitä akvaarion puhdistamiseen tarvitaan?

Some figure

Ensinnäkin on tärkeää, että laitat kaiken valmiiksi ennen aloittamista, mukaan lukien pyyhkeet, sillä todennäköisesti vettä läikkyy akvaariosta sitä puhdistaessasi.

Muista, että prioriteettina tulisi olla aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa kaloille. Siksi vettä tulee ottaa pois vähän kerrallaan. Seuraavassa listaamme tarvikkeet, joita tarvitset akvaarion puhdistuksessa:

 • 1 tyhjä saavi
 • puhtaita pyyhkeitä
 • 1 vesiletku
 • 1 lasta levän raapimiseksi pois
 • vedenpuhdistaja

Lue aiheesta lisää: 5 siivoustapaa, joilla koti pysyy helposti kunnossa

Kuinka puhdistaa akvaario kunnolla?

Some figure

Haluamme vielä kertaalleen muistuttaa, että tulee olla hyvin tarkkana, että et häiritse kaloja ja aiheuta niille haittaa.

 1. Laita puhdas pyyhe akvaarion ympärille, jotta se imee läikkyneet vedet. Laita useampia pyyhkeitä, jos tarvitsee.
 2. Poista hyvin varovaisesti kaikki koristeet säiliöstä ja puhdista ne sienen ja kuuman veden avulla.
 3. Varmista, että otat pois kaiken levän, jota saattaa olla jäänyt kiinni. Älä käytä rajuja puhdistusaineita, sillä ne voivat jättää jäämiä koristeiden sisään ja vahingoittaa kaloja. Kemikaalit, joita on normaaleissa puhdistusaineissa, ovat myrkyllisiä kaloille.
 4. Puhdista akvaarion lasien sisäpuolet levästä raapimalla. Tee alas- ja ylöspäin meneviä liikkeitä hitaasti. Käytä ensin lastan kovaa puolta ja sitten sileämpää.
 5. Sitten käytä verkkoa poistaaksesi sen lian, jota kertyy veden pinnalle.
 6. Ota osa vedestä pois letkulla. Laita letkun pieni pää akvaarion sisään ja leveä tyhjään sankoon.
 7. Tee hellävaraisia, mutta nopeita liikkeitä letkulla akvaarion sisällä, kunnes vettä alkaa tulla ulos. Jos voit käyttää pientä pumppua, kannattaa ottaa sellainen avuksi, sillä se helpottaa työtä.
 8. Laita letku soraan, joka on likaista, jotta saat osan siitä imettyä pois. Varo, ettet ime niitä kiviä, jotka voivat jäädä jumiin letkuun.
 9. Kun vettä on 15-20 %, ota letku pois. Sinun ei tarvitse ottaa pois kaikkea hiekkaa akvaariosta, ainoastaan osa.
 10. Laita puhtaat koristeet takaisin akvaarioon.
 11. Laita puhdasta vettä hanasta akvaarioon, jotta saat tankin täyteen, vedenpuhdistajaa käyttäen. Kun kaadat puhdasta vettä säiliöön, ole varovainen ja tee tämä hitaasti ja nurkkaan, jotta et häiritse kaloja.

Lue aiheesta lisää: 11 tapaa käyttää ruokasoodaa kodin puhdistukseen

Suosituksia akvaarion puhdistukseen

Some figure
 • Pese akvaario ainakin kerran viikossa.
 • Älä käytä valkaisuaineita tai mitään saippuoita, sillä ne voivat myrkyttää kalat.
 • Jos näet levää kaloissa, on tarpeen tehdä puhdistus välittömästi.
 • Käytä akvaarion puhdistuksessa käyttämiäsi työvälineitä vain tähän tarkoitukseen. Muuten saatat viedä akvaarioon bakteereja, jotka voivat vahingoittaa kaloja.
 • On eräitä kaloja, jotka tunnetaan “puhdistavina” (kuten pieni kissakala), ja ne syövät jäänteitä, joita kelluu vedessä. Ennen kuin laitat näitä kaloja akvaarioosi, varmista että ne sopivat muiden kalojen kanssa elämään.
 • Varmista, että uusi vesi jonka laitat tankkiin on saman lämpöistä kuin siellä jo valmiiksi oleva vesi, jotta voit estää kaloja kärsimästä lämpöshokista.
 • Jos sinulla on kasveja, ota ne pois varovaisesti ja pese ne hyvin.
 • Lopuksi on tärkeää muistaa tämä: mitä enemmän kaloja akvaariossa on, sitä nopeammin vesi likaantuu.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.