Paranna silmiesi terveyttä
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas
Oletko joskus huomannut, että yhä useampi ihminen tuntuu käyttävän silmälaseja? Mistä tässä on kyse – muodistako? Ei välttämättä, eikä silmiin liittyvä suojaaminenkaan ole äkillisesti tullut tärkeämmäksi. Kyseessä on luultavasti se, että ihmiset eivät pidä tarpeeksi hyvää huolta silmistään.
Tällä kertaa kerromme siis keinoista, joilla voit parantaa silmiesi terveyttä sekä välttää lasien käytön ja mahdolliset tulevaisuuden vakavammat silmiin liittyvät ongelmat. Jatka lukemista, mikäli haluat ymmärtää paremmin silmiäsi sekä pitää niistä huolta!
Silmien terveys on tärkeää
On tietenkin totta, että voit tehdä kehollasi mitä tahansa sekä omaksua mitä tahansa tapoja. Silmien hyvinvointia uhkaavat monet tekijät, ja näiden torjumisessa on kyse paljosta muustakin kuin vain porkkanamehun juonnista runsaan A-vitamiinin saamiseksi (olet ehkä joskus kuullut porkkanoiden hyödyistä silmien terveyden kannalta – kuten vitsi kuuluu, jäniksillä harvoin on silmälaseja…).
On tietysti totta, että silmien terveydestä huolehtimiseksi on tärkeää saada paljon A-vitamiinia, sillä se auttaa estämään ja hillitsemään monia tulehduksia sekä vähentää optiseen hermoon kohdistuvaa rasitetta. Tämän hermon rasittuminen on tänä päivänä yhä yleisempää tietokoneiden vuoksi (kuten myös tablettien, kännyköiden ja televisioiden). On kuitenkin olemassa pitkä lista sellaisia luonnollisia tuotteita, jotka voivat parantaa silmiesi terveyttä – kuten tiedät, tämä on yksi tärkeimmistä aisteista, joita ihmisellä on.
Näin hoidat silmiesi terveyttä tehokkaasti
Ensinnäkin tulisi pitää mielessä, että silmät kuuluvat keskushermostoon, joten niiden pitäminen terveenä on tarpeellista stressin vähentämiseksi sekä riittävän levon saamiseksi. Kokeile siis seuraavia hyviä vinkkejä, jotta voisit hoitaa silmiäsi paremmin:
- Syö sellaisia ruokia, joissa on paljon mineraaleja, kuten hedelmiä, levää ja vihanneksia.
- Varmista, että silmäsi saavat tarpeeksi happea – tätä varten sinun tulisi hengittää tietoisesti, hitaasti ja syvään.
- Harjoita jotakin rentouttavaa tekemistä, jotta voisit rauhoittaa hermostoasi sisältäpäin – tällaisiin harjoituksiin kuuluvat muun muassa jooga ja tai chi.
Mitä oireita silmäongelmilla on?
Sen lisäksi että näkökyky huononee ja joudut hankkimaan silmälasit, huonoista elintavoista ja oikeanlaisen silmien hoidon puutteesta johtuvalla kehon epätasapainolla voi olla monia vaikutuksia.
Lisääntynyt nesteen erittyminen
Tällä tarkoitamme sitä nestettä, jota erittyy silmiesi nurkkiin nukkuessasi. Jos huomaat, että silmäsi tuottavat entistä enemmän tätä nestettä päivän tai yön aikana, voi tässä olla kyse liiallisesta myrkyllisten aineiden määrästä – kehosi yrittää tällöin poistaa näitä aineita kaikilla mahdollisilla keinoilla.
Ratkaisuna tähän on täydellinen elimistön puhdistaminen eli detox-kuuri, mikä tarkoittaa maitotuotteiden, paistettujen ruokien, lihan, sokerin ja suolan välttämistä. Sinun tulisi myös juoda enemmän vettä sekä syödä runsaammin tuoreita ruokia.
Silmien kutina
Tässä voi olla kyse siitä, että et saa tarpeeksi unta, mutta syynä voi myös olla huono silmien alueen verenkierto tai ruokavalion yleinen epätasapaino. Yksi tekniikka, joka toimii aina, on istua mukavassa asennossa ja katsoa ylös – liikuta päätä niin, että nostat katseesi kattoon.
Sulje silmäsi useamman kerran ilman, että muutat sitä suuntaa, johon katsot. Tällä tavalla autat verenkiertoa pääsemään silmiesi kudoksiin laajalti, ja saat siten enemmän energiaa. Älä kuitenkaan unohda lisätä runsaasti tuoreita vihanneksia ja vettä ruokavalioosi!
Turvonneet silmäluomet
Emme tällä tarkoita sitä, mitä tapahtuu kun itket. Kun silmäluomesi turpoavat äkillisesti, kyseessä saattaa olla munuaisten toimintahäiriö tai se, että munuaisesi joutuvat tekemään töitä liian rankasti.
Ehkäpä olet kuitenkin laittanut silmämeikkiä liian paljon, tai ehkä et ole poistanut sitä tarpeeksi huolellisesti. Mitä voit tehdä estääksesi silmäluomiesi turpoamisen? Harrasta runsaasti liikuntaa, juo ananas- tai appelsiinimehua aamuisin, nuku paremmin sekä käytä miedompaa meikkiä, jotta voisit parantaa silmiesi vointia tässä mielessä.
Näärännäppy
Vaikka toiset pitävät näitä liikkeellä olevien virusten aikaansaamina, näärännäpyt johtuvat todellisuudessa siitä, että kehoon kertyy liikaa myrkyllisiä aineita. Tämä kertyminen voi aiheutua huonosta ruokavaliosta, liiallisesta syömisestä tai tiettyjen vitamiinien saannin puutteellisuudesta. Vältä siis suolaisia, sokerisia, paistettuja tai rasvaisia ruokia. Yksi hyvä hoitokeino on kuumentaa jotakin kultaista esinettä (kuten sormusta) ja laittaa se näärännäpyn päälle useamman kerran.
Punaiset ja vetistävät silmät
Jos olet rasittanut itseäsi liikaa tehden töitä tietokoneellasi päivät ja yöt, tai jos olet vaikkapa altistanut itseäsi liikaa kemikaaleille tai saasteelle, saattaa tuloksena olla silmien häiriintyminen. Samaa voi esiintyä, jos olet jättänyt piilolinssisi silmiin liian pitkäksi aikaa, saanut liian vähän unta tai kokenut jotakin muuta silmiä rasittavaa – tällöin ne saattavat muuttua punaisiksi ja vetistäviksi. Joskus tähän ei kuitenkaan ole mitään selkeää syytä.
Yritä tällöin lepuuttaa silmiäsi sulkemalla ne kahdeksi minuutiksi jokaista tuntia kohden, jonka vietät esimerkiksi tietokoneen ääressä. Käytä piilolinssejä vain silloin ja siten kuin se on suositeltua, juo enemmän vettä, ja yritä välttää ajan viettämistä sellaisissa paikoissa, joissa ilmanlaatu on hyvin huono.
Sameat silmät
Toiset ihmiset pitävät silmiään “elottomina”, ja tämä sameus voi johtua useasta syystä, kuten näistä seuraavista:
- Puutteellinen ravinteiden saanti
- Anemia
- Jokin sairaus
- Uupumus
- Surullisuus
- Stressi
Yksi parhaista hoidoista tähän pulmaan on vähentää kokemaasi jännittyneisyyttä menemällä kävelylle tai varaamalla aika psykologille, joka saattaa pystyä tunnistamaan sen ongelman, joka sinua vaivaa. Tällöin kannattaa myös alkaa syödä paremmin, kiinnittää paljon huomiota riittävään unen saantiin sekä lopettaa itsensä rasittaminen liiallisesti.
Paranna silmiesi terveyttä näillä vinkeillä – vältät tehokkaammin näkösi huononemisen sekä mahdolliset vakavammat ongelmat!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Olmedilla, B. (2012). Nutrición y salud ocular. Manual Práctico de Nutrición y Salud.
-
Barberá Loustaunau, E., & Vázquez Castro, F. (2009). Tratamientos tópicos oculares: revisión. Inf Ter Sist Nac Salud.
-
Subcomité de Epidemiologia de DEWS I. (2007). Epidemiología de ojo seco. The Ocular Surface.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.