Logo image
Logo image

Palmunsydämen ravintoarvot ja hyödyt

4 minuuttia
Oletko koskaan kuullut palmunsydämen terveyshyödyistä? Se on tärkeiden ravintoaineiden lähde, joka auttaa optimoimaan kehon toimintaa. Jatka lukemista saadaksesi ideoita tämän vihanneksen sisällyttämisestä ruokavalioon.
Palmunsydämen ravintoarvot ja hyödyt
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Palmunsydän tai -ydin on pehmeä, monipuolinen, terveellinen ja kaikinpuolin herkullinen raaka-aine gourmet-keittiössä. Tämä vihannes on peräisin Etelä-Amerikassa kasvavista palmuista. Näistä maista niitä viedään eri puolille maailmaa. Palmunsydän on esimerkiksi yksi ranskalaisten kokkien suosikkiraaka-aineista.

Sadonkorjuukauden jälkeen viljelijät poistavat palmun kuoren ja kuitukerrokset, jotka ympäröivät ryhmää avaamattomia, kypsymättömiä lehtiä tai niin sanottuja palmunsydämiä tai palmunytimiä.  Tämän raaka-aineen rakenne on pehmeä ja maku mieto.

Agronomía Mesoamericana -lehden mukaan palmunsydämen maailmanlaajuinen kulutus on kasvamassa vauhdilla, joten tuottajat markkinoivat sitä nyt myös säilötyssä muodossa. Bolivian ulkomaankaupan instituutin mukaan Ranska on tärkein palmunsydämen maahantuoja maailmanlaajuisesti, seuraavaksi listalta löytyvät Yhdysvallat ja Argentiina.

Palmunsydämen ravintoarvot

Some figure

Tarkastellaanpa palmunsydämen tärkeimpiä makro- ja mikroravintoaineita. Tölkitetyt tuotteet sisältävät yleensä myös vettä, suolaa ja sitruunahappoa.

Makroelementit

Palmunsydämessä on vain vähän kaloreita. Siinä ei ole rasvaa, mutta kuitenkin korkea vesipitoisuus. Lisäksi palmunsydän sisältää runsaasti kuitua sulamattomien hiilihydraattien joukossa, mikä tekee siitä ihanteellisen painonhallintaan tähtäävässä ruokavaliossa.

Elintarvikekoostumustaulukon mukaan 100 grammaa palmunsydämiä sisältää seuraavia ravintoaineita:

 • Kalorit: 36
 • Proteiinit: 4 %
 • Rasva: 0,06 %
 • Hiilihydraatit yhteensä: 3,6 %
 • Kuitu: 3,57 %
 • Vesi: 91 %

Mineraalit

Samasta elintarvikekoostumustaulukosta löytyy palmunsydämen tarjoamat mineraalit. Taulukosta löytyy myös kuinka paljon palmunsydän kattaa näiden mineraalien päivittäisestä saantisuosituksesta 100 grammaa kohti.

 • Kupari: 70 % päivittäisestä saantisuosituksesta
 • Kalium: 38 %
 • Sinkki: 36 %
 • Fosfori: 20 %
 • Natrium: 357 milligrammaa 100 grammassa tölkitettyä palmunsydäntä

Tämän ruoan merkittävin mineraali on siis kupari, joka kattaa 70 % ehdotetusta päivittäisestä saantimäärästä. Kalium ja sinkki ovat hyvässä osassa, yli 30 % suositellusta saannista. Suuri natriumpitoisuus johtuu säilöntäaineena käytetystä suolasta.

Kansainvälisen kasviravitsemusinstituutin mukaan palmunsydämen vitamiinipitoisuuteen vaikuttaa lämpötila, ​​jolle se altistuu prosessoinnin aikana.

Palmunsydämen hyödyt ruokavaliossa

Palmunsydämen ravintoprofiili tekee siitä erinomaisen taistelussa erilaisia sairauksia vastaan, katsotaanpa sen hyötyjä.

Palmunsydän sopii mainiosti vähäkaloriseen ruokavalioon

Some figure

Jotkut asiantuntijat liittyvät kalorien kokonaismäärään painonhallintaan. Vähäinen määrä rasvaa ja energiaa, jota palmunsydämet tarjoavat, tekevät niistä täydellisen vähäkalorisiin ruokavalioihin. 100 gramman annos sisältää vain 36 kaloria. Siksi se on erinomainen korvike paljon kaloreita sisältäville raaka-aineille, kuten viljoille, perunoille ja juureksille.

Lisäksi on todisteita siitä, että tämän vihanneksen ravintokuitu ja vesi sitovat sekä vaikuttavat myönteisesti vähäiseen energiansaantiin. Ruokapyramidin mukaan lähes 100 % palmunsydämissä olevasta hiilihydraatista on kuitua ja 90 % vettä. Toisin sanoen, se täyttää turpoamalla vatsassa.

Palmunsydän on tärkeiden ravintoaineiden lähde

Palmunsydän sisältää joukon kehon toiminnalle tärkeitä mineraaleja, kuten kuparia, kaliumia, sinkkiä ja fosforia.

Esimerkiksi Yhdysvaltain kansallinen lääketieteellinen kirjasto julistaa, että kupari auttaa raudan imeytymisessä ja punasolujen muodostumisessa. Lisäksi kupari pitää verisuonet, luut, hermot ja immuunijärjestelmän terveinä.

Jotkut tutkimukset huomauttavat myös, että tämän mineraalin puute voi johtaa iskeemiseen sydänsairauteen.

Tieteellisessä katsauksessa todetaan, että sinkki ei liity vain solujen jakautumiseen, haavojen paranemiseen ja immuunijärjestelmän toimintaan. Sen puute voi myös vaikuttaa kasvuun ja kehitykseen raskauden sekä imetyksen aikana. Tämän lisäksi puutostila voi lisätä infektioriskiä (ripuli ja keuhkokuume).

Advances in Nutrition -lehti kertoo fosforin merkityksestä, koska se edistää hampaiden sekä luiden terveyttä ja osallistuu kudoksia korjaavien proteiinien tuotantoon.

Hypertensio -lehti yhdistää kaliumin myös korkean verenpaineen ehkäisyyn ja hoitoon. Palmunsydämestä löytyy suuri määrä tätä mineraalia.

Antioksidanttikapasiteetti

Farmasian asiantuntijat Brasiliasta löysivät palmunsydämistä suuren määrän polyfenoleja, joilla oli erinomainen antioksidanttiaktiivisuus. Jotkut lähteet kuvaavat, että antioksidantit neutraloivat vapaita radikaaleja, jotka tuottavat oksidatiivisia vaurioita solutasolla.

Heim ja muut tutkijat huomauttavat, että polyfenolien antioksidanttikapasiteettia voidaan käyttää terapeuttisena ja ehkäisevänä ravintostrategiana ikääntymistä sekä tiettyjä sairauksia vastaan. Lehti nimeltä Alimentación, Nutrición y Salud julistaa myös polyfenolien positiivista vaikutusta sydän- ja verisuonisairauksien, neurodegeneratiivisiin häiriöiden sekä sokeritaudin hoidossa.

Miten palmunsydämet kannattaa valmistaa

Voit löytää palmunytimiä pakattuna tai tuoreena. Palmunsydäntä voi käyttää salaatteihin, merenelävien kanssa, kastikkeisiin, grillattuna, maustettuina alkupaloiksi, tai voit jopa syödä niitä ihan sinällään.

Ihmiset käyttävät niitä lihan korvikkeena vegaani- ja kasvisruokavaliossa. Pidä kuitenkin mielessä, että palmunsydämet vain muistuttavat lihaa tekstuurinsa puolesta eivätkä todellisuudessa ole proteiinipitoista ruokaa. Palmunsydäntä voi syödä kalapuikkojen kanssa tai vaikka osana vegaanisia ruokalajeja.

Kolme yksinkertaista reseptiä

 • Palmunsydändippi. Ensinnäkin pilko sydämet hienoksi ja lisää valkosipulia sekä sitruunan kuorta. Sekoita kaikki oliiviöljyn kanssa ja lisää pippuria maun mukaan.
 • Palmunsydän avokadolla. Yhdistä hienonnetut palmunsydämet avokadoon ja lisää salaatin päälle.
 • Vegaanirapu palmunsydämistä. Silppua palmunsydämet, kunnes ne muistuttavat ravunlihaa. Mausta sitten vegaanimajoneesilla ja dijon-sinapilla. Se on yhtä yksinkertaista kuin herkullista.

Palmunsydämen monipuolisuus

Lyhyesti sanottuna palmunsydämet ovat ​​maukkaita vihanneksia, jotka ovat täynnä mineraaleja sekä antioksidantteja. Ne tarjoavat monia terveyshyötyjä. Lisäksi ne ovat ihanteellisia painonhallinnassa. Niiden sisältämä kalorimäärä on pieni ja kuidun määrä korkea.

Jokaisessa keittiössä tulisi olla tätä monipuolista raaka-ainetta. Tekstuurinsa puolesta sitä voi hyödyntää kalojen ja äyriäisten korvikkeina kasvisruokavaliossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Heim KE, Tagliaferro AR, Bobilya DJ. Flavonoid antioxidants: chemistry, metabolism and structure-activity relationships. J Nutr Biochem. 2002, (10):572-584.
 • Chaimsohn, F.,  Asunción-Romero, R.,  Mora-Urpí , J., Villalobos-Rodríguez, E. Calidad del palmito en función de la fertilización y del acondicionamiento poscosecha. Agronomía Mesoamericana. 2009, 20(2):195-209.
 • Howell S, Kones R. “Calories in, calories out” and macronutrient intake: the hope, hype, and science of calories. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2017;313(5).
 • Barberán, T. Los polifenoles de los alimentos y la salud. Alimentación. Nutrición y Salud. 2003, 10 (2), 41-53.
 • DiNicolantonio, J. J., Mangan, D., & O’Keefe, J. H. (2018). Copper deficiency may be a leading cause of ischaemic heart disease. Open heart, 2018, 5(2).Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6196933/
 • Pham-Huy, L. A., He, H., & Pham-Huy, C. Free radicals, antioxidants in disease and health. International journal of biomedical science : IJBS, (2008), 4(2), 89–96.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.