Logo image
Logo image

Pähkinämaitopuun hedelmän ominaisuudet ja edut

2 minuuttia
Jos etsit kahvinkorviketta, et voi jättää väliin pähkinämaitopuun hedelmästä valmistettua juomaa.
Pähkinämaitopuun hedelmän ominaisuudet ja edut
Viimeisin päivitys: 09 kesäkuuta, 2023

Pähkinämaitopuun (Brosimum alicastrum) hedelmä, jota nautitaan yleisesti Latinalaisessa Amerikassa, mm. Meksikossa ja Brasiliassa, on korkealaatuisten ravintoaineiden lähde. Jotkut pitävät sitä superruokana, mutta ravitsemusasiantuntijat eivät menisi ihan niin pitkälle.

Ennen kuin aloitamme, meidän on mainittava, että Amerikan mantereen eteläosien vihanneksille on yleensä ominaista korkeat antioksidanttipitoisuudet.

Nämä elementit auttavat neutraloimaan vapaiden radikaalien muodostumista, mikä voi auttaa estämään tiettyjen monimutkaisten patologioiden kehittymistä. Antioksidanttien varmistaminen ruokavaliossa onkin avainasemassa estämään terveydentilan huononemisen vuosien mittaan.

Pähkinämaitopuun hedelmän ravintoaineet

Pähkinämaitopuun hedelmästä voidaan valmistaa juomaa, joka toimii kahvinkorvikkeena. Siinä ei ole myrkyllisiä tai allergiaa aiheuttavia aineita.

Siihen eivät myöskään vaikuta aflatoksiinit, mikä on elintarviketurvallisuuden kannalta erittäin myönteistä. Tiivistetyt hiilihydraatit omaavat matalan glykeemisen indeksin ja ovat välttämättömien kivennäisaineiden ja vitamiinien lähde.

Some figure
Pähkinämaitopuun hedelmistä voidaan valmistaa kahvia muistuttava juoma. Haluaisitko kokeilla sitä?

Ennen kaikkea on tärkeää korostaa pähkinämaitopuun hedelmien sisältämiä kalsiumin, raudan sekä A-, B-, C- ja E-vitamiinien pitoisuuksia. Se on myös proteiinin lähde. Se sopii loistavasti myös vähäkaloriseen ruokavalioon.

Toinen mielenkiintoinen artikkeli: Mitkä ovat kahvinjuonnin hyödyt ja haitat?

Pähkinämaitopuun hedelmän edut

Pähkinämaitopuun hedelmä auttaa estämään raudan puutteesta aiheutuvaa anemiaa. Monilla tämän mineraalin saanti on alhainen, tai se ei imeydy hyvin. Mutta kun sitä nautitaan runsaan C-vitamiiniannoksen kera, imeytyminen paranee. Tämä on todistettu Annals of the New York Academy of Sciences –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Some figure
Haluatko luopua kahvista? Mitä jos korvaisit päivittäisen kupillisesi pähkinämaitopuun hedelmästä valmistetulla juomalla?

C-vitamiini itsessään pystyy tehostamaan sekä synnynnäistä että mukautuvaa immuunijärjestelmää, todistaa Nutrients -lehdessä julkaistu tutkimus. Tämän vitamiinin pitoisuuksien optimaalinen saanti edistää oireiden parempaa hallintaa, jos saat jonkin tartuntataudin. Tästä syystä C-vitamiinilisiä suositellaankin monesti sairastumisten yhteydessä.

Kaikkeen tähän on lisättävä pähkinämaitopuun hedelmän kaliumpitoisuus. Se on kivennäisaine, jolla on natriumia heikentävä vaikutus verenpaineen hallinnassa. Siksi on tärkeää varmistaa kaliumin riittävä ja jatkuva saanti, jotta vältetään verenpaineen hallitsematon nousu, kuten Journal of the American Heart Association -lehdessä julkaistu artikkeli mainitsee.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Mitä tiede sanoo kofeiinin kulutuksesta?

Kuinka pähkinämaitopuun hedelmää nautitaan?

Yleisesti ottaen pähkinämaitopuun hedelmää käytetään kahvia erityisesti aistinvaraisten ominaisuuksien suhteen muistuttavan juoman valmistukseen. Hedelmä voidaan kuitenkin myös keittää tahnaksi ja siitä voidaan muotoilla pannukakkuja, jotka voidaan täyttää erilaisilla ainesosilla. Sitä on jopa käytetty maissin korvikkeena joissakin kulttuureissa.

Se ei ole yleinen ainesosa eurooppalaisessa keittiössä, mutta sitä käytetään usein Latinalaisen Amerikan maissa erilaisissa resepteissä. Pähkinämaitopuun hedelmän maku muistuttaa jonkin verran saksanpähkinää, joten se voi maustaa monia erilaisia reseptejä ja juomia.

Pähkinämaitopuun hedelmä on korkealaatuinen hedelmä

Kuten huomaat, pähkinämaitopuun hedelmä sisältää korkealaatuisia vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka kannattaa sisällyttää ruokavalioon sairauksien ehkäisemiseksi.

Nämä elementit ovat välttämättömiä, jotta kehon fysiologia toimisi tehokkaasti. Kaikesta huolimatta on tietysti varmistettava, että niitä nautitaan monipuolisen ja tasapainoisen ruokavalion yhteydessä.

Lopuksi on huomattava, että liiallinen antioksidanttien kulutus voi joissain tilanteissa olla jopa haitallista. Esimerkiksi urheilun aikana antioksidanttien ylimääräinen saanti lisäravinteiden kautta ei ole suositeltavaa. Muutoin solujen viestintäreitit voivat estyä, mikä vaikuttaa negatiivisesti hypertrofiaan ja lihasvoiman kasvuun.

Tietty ruuan kautta nautittu määrä voi kuitenkin optimoida palautumisprosesseja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lynch SR, Cook JD. Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci. 1980;355:32-44. doi:10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719. doi:10.1161/JAHA.119.015719

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.