Logo image
Logo image

Paavi Franciscus tarvitsi kiireellisen leikkauksen tyrän vuoksi

3 minuuttia
Paavi Franciscus joutui kiireellisesti sairaalaan Roomassa. Syynä oli tyrä, joka vaatii leikkauksen komplikaatioiden välttämiseksi.
Paavi Franciscus tarvitsi kiireellisen leikkauksen tyrän vuoksi
Viimeisin päivitys: 19 kesäkuuta, 2023

Pyhän istuimen lehdistötoimisto kertoi tiedotteessaan, että paavi Franciscus tarvitsi leikkauksen tyrän vuoksi. Tyrä oli syntynyt aiemman leikkauksen arpeen. Tämäntyyppinen tyrä voi aiheuttaa suolitukoksen riskin, mikä voi olla vakava komplikaatio.

Paavi Franciscuksen leikkaus vaati laparotomian eli vatsan avaamisen, ja hän joutui olemaan sairaalassa useita päiviä leikkauksen jälkeen. Näin varmistettiin täysi toiminnallinen toipuminen ja normaali leikkauksen jälkeinen kehitys.

Millainen paavin tyrä oli?

StatPearls –portaalin mukaan tyrä, joka paavilla todettiin, oli kyhmy, joka syntyy vatsan seinämään samaan kohtaan, johon on tehty aiempi kirurginen viilto. Lääketieteessä sitä kutsutaan eräänlaiseksi vatsatyrän lajiksi.

Se tapahtuu, koska kyseinen kehon osa jää heikoksi, jolloin se kestää vähemmän sisäistä painetta. Vatsaontelossa tämä näkyy selvimmin. Elimet painautuvat ulospäin, ja kun ne kohtaavat lihasten ja ihon vastuksen puutteen, ne työntyvät ulos.

Asiantuntijoiden mukaan yleisimmät oireet ovat seuraavat:

  • Kipu.
  • Pahoinvointi ja oksentelu.
  • Kyhmyn ilmestyminen leikkaushaavaan.

Näiden oireiden havaitsemisen pitäisi saada hälytyskellot soimaan. Vaikka lääkäri pystyisi havaitsemaan kyhmyn olemassaolon paljain silmin, hän todennäköisesti pyytää kuvantamistutkimuksia. Niiden avulla on mahdollista visualisoida elinten sisäinen tilanne, sillä piilevä riski on kyhmyn kiinnittyminen.

Yli 80-vuotiaita espanjalaisia potilaita koskeva tutkimus osoitti, että elektiivinen leikkaus on ensisijainen lähestymistapa henkilöille, joilla on paavin kaltainen kliininen kuva. Näin vähennetään todennäköisyyttä, että sairaus etenee vakavampaan tilaan.

Itse kirurgiseen toimenpiteeseen ei MedlinePlus –portaalin mukaan liity suurempia riskejä kuin tavalliseen tyräleikkaukseen. Paavin ikä on kuitenkin ylimääräinen seikka, joka on otettava huomioon.

Tällaiset tyrät eivät yleensä liity pahanlaatuisiin prosesseihin. Ei ole kuitenkaan epätavallista, että kirurgi ottaa koepalan, joka lähetetään analysoitavaksi kasvaimen mahdollisuuden poissulkemiseksi.

Lue tämäkin: Cauda Equina -oireyhtymä: oireet ja hoito

Franciscuksen terveystaistelut

Tämä ei ole ensimmäinen paavi Franciscuksen terveyttä ja leikkausta koskeva uutinen. Jo ennen kuin hän muutti Vatikaaniin, 21-vuotiaana (vuonna 1957), hänellä oli keuhkotulehdus, joka hoidettiin leikkauksella. Siellä häneltä poistettiin oikean keuhkon ylälohko.

Mutta ei siinä vielä kaikki. Argentiinalainen lääkäri ja toimittaja Nelson Castro, joka on tuntenut Jorge Bergoglion siitä lähtien, kun tämä oli Buenos Airesin arkkipiispa, julkaisi kirjan paavien terveydestä. Siinä hän kertaa joitakin kliinisiä anekdootteja paavi Franciscuksen vaivoista kauan ennen tätä hätäleikkausta.

Nelson Castron tietojen mukaan korkeinta paavia hoidettiin kiinalaisella akupunktiolla selkäkivun vuoksi, kun hän asui Argentiinassa. Lisäksi hän kärsi vuonna 2004 sappikivistä ja sydänongelmista, jotka johtuivat valtimon ahtautumisesta, joka keskeytti asianmukaisen verenkierron.

Franciscuksella on ollut myös toistuvia kipuja iskiashermon tulehduksen vuoksi, mikä pakotti hänet keskeyttämään joitakin juhlia paavina. Vuonna 2019 hänelle puolestaan tehtiin kaihileikkaus Pius XI -klinikalla Roomassa.

Jo yli vuoden ajan hän on myös kärsinyt ongelmasta oikeassa polvessaan. Tämä pakottaa hänet liikkumaan kepin avulla tai pyörätuolissa. Vaikka lääkärit ovat tiettävästi neuvoneet häntä leikkaamaan nivelen, hän on toistaiseksi kieltäytynyt siitä.

Paavi Franciscuksen edellinen vatsaleikkaus

4. heinäkuuta 2021 ilmoitettiin yllättäen, että paavi joutuisi paksusuolen leikkaukseen. Tuolloin hänen paksusuolestaan poistettiin 33 senttimetriä divertikuliitin vuoksi. Hän joutui klinikalle kymmeneksi päiväksi.

Lue lisää: Leikkauksen jälkeinen verenvuoto ja riskit

Paavin toiminta keskeytyi

Paavi on tärkeä maailman johtaja, ja hänen terveytensä kiinnostaa monia ihmisiä. Haasteista huolimatta paavi Franciscus osoittaa edelleen suurta omistautumista roolissaan katolisuuden johtajana.

Pyhä istuin on toistaiseksi ilmoittanut, että leikkaus onnistui. Franciscuksen virallinen aikataulu on keskeytetty 18. kesäkuuta asti, ja jatkotiedonantoa odotetaan.

“Leikkaus on ohi. Se meni sujuvasti ja kesti kolme tuntia.

Pyhän istuimen tiedonanto, 07/06/2023.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Álvarez, A. J., Baldonedo, F. R., García, I., Suárez, A. J., Álvarez, P., & Jorge, I. J. (2004). Hernias externas incarceradas en pacientes octogenarios. Cirugía Española75(3), 129-134. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0009739X04789411
  • Dietz, U. A., Menzel, S., Lock, J., & Wiegering, A. (2018). The treatment of incisional hernia. Deutsches Ärzteblatt International115(3), 31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5787661/
  • Hope, W. W., & Tuma, F. (2022). Incisional hernia. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK435995/
  • Smith, J., & Parmely, J. D. (2022). Ventral hernia. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499927/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.