Cauda Equina -oireyhtymä: oireet ja hoito

Cauda equina -oireyhtymä on harvinainen neurologinen tila, joka vaatii välittömiä lääketieteellisiä toimenpiteitä. Lue lisää tästä artikkelista!
Cauda Equina -oireyhtymä: oireet ja hoito
Michelle Torres

Kirjoittanut ja tarkastanut fysioterapeutti Michelle Torres.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Cauda Equina -oireyhtymä on lääketieteellinen hätätilanne. Potilaalle on suoritettava kirurginen toimenpide mahdollisimman pian vakavien seurausten välttämiseksi. Kyseessä on erittäin harvinainen oireyhtymä, jota esiintyy yhdellä 33 000 – 100 000 ihmisestä.

Formación Médica Continuada en Atención Primaria (FMC) -lehdessä julkaistujen tietojen mukaan yksi sen tavallisista syistä on välilevytyrä. Selvittääksemme täysin, kuinka se tapahtuu, meidän on ensin nähtävä mistä se koostuu ja miten sitä hoidetaan.

Mikä on Cauda Equina -oireyhtymä?

Cauda Equina -oireyhtymä on ongelma selkärangan alaosassa.
Cauda Equina -oireyhtymä on tila, johon liittyvät selkäytimen päässä olevat hermojuuret.

Tämä on erittäin harvinainen mutta vakava neurologinen tila, joka vaikuttaa selkäytimen päässä olevaan hermojuuriryhmään.

Se on itse asiassa niin harvinainen, että jotkut yleislääkärit eivät näe Cauda Equina -oireyhtymää koko uransa aikana. Yleensä tämä oireyhtymä ilmenee, kun selkäytimen päässä olevat hermot jäävät puristuksiin. Se vaarantaa sulkijalihaksen hallinnan ja aiheuttaa myös muita ongelmia.

Sitä pidetään lääketieteellisenä hätätilanteena, johon tulisi puuttua kirurgisesti mahdollisimman pian, jotta vältetään peruuttamattomat seuraukset, kuten:

Mutta mikä on Cauda Equina?

Cauda Equina on se, mitä kutsumme hermoiksi selkäytimen päässä, joka kulkee lannerangan ja ristiluun läpi jalkoihin asti. Se koostuu 10 parista hermoja:

  • L2 – L5
  • 5 paria sakraalisia hermoja
  • Häntähermo

Cauda Equina on vastuussa lihaksista, ihon tuntemuksesta lantiossa ja jaloissa sekä virtsarakon ja suolen toiminnasta. Cauda Equina on latinaa ja tarkoittaa hevosen häntää.

Oireet

Nämä oireet eivät koske yksinomaan Cauda Equina -oireyhtymää, mutta ne kaikki ovat lääketieteellisiä hätätilanteita:

  • Vaikea alaselän kipu
  • Tunnetilojen muutokset sukupuolielinten alueella
  • Virtsarakon, suolen ja sukuelinten toimintahäiriöt

Varhainen lääketieteellinen hoito on ratkaisevan tärkeää, jotta täydellinen toipuminen olisi mahdollista. Oireet luokitellaan myös niiden alkamistavan mukaan:

Äkillinen alkaminen

Oireet kehittyvät nopeasti ja sisältävät:

  • Vaikea alaselän kipu
  • Merkittävä virtsarakon ja suoliston toiminnan menetys
  • Liikkumiseen liittyviä vaikeuksia sekä jalkojen ja lantion tunnottumuutta. Nämä oireet ilmaantuvat yleensä 24 tunnin sisällä.

Asteittainen alkaminen

Oireet kehittyvät asteittain ja voivat tulla ja mennä viikkojen tai kuukausien kuluessa. Yleisimmät ovat:

  • Virtsarakon ja suoliston toiminnan osittainen tai ajoittainen menetys
  • Tunnottomuus tai muuttunut tunne sukuelinten alueella ja ympärillä
  • Toistuva alaselän kipu
  • Lihasheikkous

Hoito

Cauda Equina -oireyhtymä hoidetaan leikkauksella.
Tämän harvinaisen neurologisen häiriön hoitomuoto on leikkaus. Sen on tarkoitus parantaa ennustetta, mutta se tulisi tehdä mahdollisimman pian.

Alkuhoito on kirurginen, ja leikkaus tulisi mieluiten suorittaa 24–48 tunnin kuluttua oireiden alkamisesta (äkillisissä tapauksissa) aisti- ja motoriikkavajeen paranemisen maksimoimiseksi.

Ennuste ja toipuminen riippuvat useista tekijöistä, kuten siitä, kuinka nopeasti hermo puretaan ja hermovaurion asteesta leikkauksen jälkeen.

Minulla on alaselkäkipua: voisiko minulla olla Cauda Equina -oireyhtymä?

Alaselkäkipu on erittäin yleistä, eikä se itsessään viittaa Cauda Equina -oireyhtymään. Yhteenvetona voidaan todeta, että jotta lääkärit voivat epäillä sitä, sinulla on myös oltava virtsarakon tai suoliston hallintaan liittyviä oireita, kuten aikaisemmin mainittiin.

Jos olet epävarma, ota yhteys lääkäriisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ahmed, T., & Caño, J. G. (2012). Síndrome de la cauda equina. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria, 19(9), 544–546. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(12)70467-X
  • Fraser, S., Roberts, L., & Murphy, E. (2009, November). Cauda Equina Syndrome: A Literature Review of Its Definition and Clinical Presentation. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation. https://doi.org/10.1016/j.apmr.2009.03.021
  • Lavy, C., James, A., Wilson-MacDonald, J., & Fairbank, J. (2009, April 11). Cauda equina syndrome. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.b936
  • Gardner A, Gardner E, Morley T. Cauda equina syndrome: a review of the current clinical and medico-legal position (2011). European Spine Journal: Official publication of the European Spine Society, the European Spinal Deformity Society, and the European Section of the Cervical Spine Research Society. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3082683/  (accessed 14 February 2020)

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.