Logo image
Logo image

Ovatko refluksi ja närästys sama asia?

3 minuuttia
Refluksi ja närästys ovat hyvin samankaltaisia ja toisiinsa liittyviä termejä, mutta ne eivät tarkoita samaa asiaa. Ensimmäinen on syy, kun taas jälkimmäinen on seuraus.
Ovatko refluksi ja närästys sama asia?
Viimeisin päivitys: 10 huhtikuuta, 2023

Ruoansulatuskanavan sairaudet ovat arkipäivää, sillä tilastot arvioivat, että 22 prosentilla amerikkalaisista ja 21 prosentilla yli 18-vuotiaista eurooppalaisista on jonkinlainen ruoansulatushäiriö. Kaksi hyvin yleistä tähän aiheeseen liittyvää termiä ovat refluksi ja närästys.

Vaikka nämä käsitteet ovat tuttuja meille kaikille, ei olekaan välttämättä niin helppo tietää, ovatko refluksi ja närästys sama asia vai onko niillä jokin ero. No, alla selvitämme asiaa.

Mikä on närästys?

Ensinnäkin meidän on selvennettävä, että närästys on oire, kun taas happorefluksi voi olla sen syy. Närästys määritellään kipeäksi polttavaksi tunteeksi rinnassa tai kurkussa. Yhdysvaltain kansallisen lääkekirjaston mukaan raskaus, jotkin elintarvikkeet, lääkkeet tai alkoholijuomat voivat aiheuttaa sitä.

Närästys on yleisempi epämukavuus kuin monet uskovatkaan. Tässä muutamia eri sivustoilta kerättyjä tilastoja:

 • 10 prosentilla aikuisista ihmisistä on närästystä päivittäin ja 30 prosentilla kerran kuukaudessa.
 • Yhdysvalloissa ilmaantuvuus – uusien tapausten määrä väestössä – oli 26 % vuonna 2015.
 • Arviolta 20 % väestöstä missä tahansa paikassa ja milloin tahansa kärsii närästyksestä.
Some figure
Ruoansulatusoireet ovat yleisiä väestössä ja ne ovat salakavalia, varsinkin jos asianmukaisia ruokavaliotoimenpiteitä ei noudateta.

Mikä on happorefluksi?

Toisaalta happorefluksia pidetään kliinisenä tilana. Family doctor -portaalin mukaan tälle patologialle on ominaista mahalaukun sisällön liike vastakkaiseen suuntaan, eli kohti ruokatorvea.

Ihmisellä on mahalaukun ja ruokatorven välissä läppä, joka sulkeutuu heti, kun ruokabolus pääsee mahaan. Jos tämä läppä ei toimi kunnolla, ruoka ja mahahappo voivat palautua ruokatorveen aiheuttaen ruokatorven ärsytystä ja yllä kuvattua närästystä.

Lue lisää täältä: Yleisimmät ruoansulatusjärjestelmän sairaudet

Mikä on GERD?

Ruokatorven refluksitauti (gastroesophageal reflux disease, GERD) on vakavampi happorefluksitapaus eli krooninen sairaus. Tämän taudin oire on närästys useammin kuin kahdesti viikossa, vaikka on mahdollista saada ruokatorven refluksitauti ilman närästyksen merkkejäkin.

Jälleen mekanismi on sama kuin edellisessä tapauksessa, eli mahalaukun ja ruokatorven välinen läppä ei sulkeudu kunnolla, joten mahalaukun sisältö voi palata ruokatorveen.

Asiantuntijoiden mukaan jotkut oireista ovat seuraavat:

 • Kipu vatsassa
 • Ei-polttava rintakipu, joka voidaan joskus sekoittaa sydänkohtaukseen
 • Kipu nieltäessä
 • Krooninen nielutulehdus, yskä ja poskiontelotulehdus
 • Keuhkokuume ja herääminen tuntien, että on tukehtumassa

Näin ollen voimme päätellä, että närästys on oire, refluksi on sen mahdollinen syy ja ruokatorven refluksitauti eli GERD esiintyy, kun potilas kärsii närästysjaksoista useammin kuin kahdesti viikossa.

Refluksiin saatava reseptivapaa hoito

Terveydenhuoltolaitokset, kuten Mayo Clinic, varoittavat näin: jos sinulla on närästystä useammin kuin kahdesti viikossa, jos sinulla on nielemisvaikeuksia, jos sinulla on pahoinvointia ja oksentelua tai jos olet laihtunut tämän oireen vuoksi, on aika mennä lääkäriin.

Kaikissa muissa tapauksissa refluksia ja närästystä voidaan säädellä reseptivapailla lääkkeillä. Jotkut saatavilla olevista ovat seuraavat:

 • Antasidit vähentävät hapon vaikutuksia mahassa neutraloimalla sitä. Ne tarjoavat nopeaa, lyhytaikaista helpotusta, ja ne ovat myös helposti otettavassa muodossa, kapseleina ja tabletteina.
 • H2-salpaajat, kuten famotidiini, eivät lievitä oireita yhtä nopeasti, mutta ne ovat tehokkaampia. Ne vähentävät mahassa tuotetun hapon määrää.
 • Protonipumpun estäjät vähentävät myös hapon tuotantoa. Nämä ovat parhaita vaihtoehtoja kun H2-salpaajat eivät tehoa, sekä ihmisille, joilla on GERD. Niiden vaikutus alkaa kuitenkin vasta muutaman päivän kuluttua. Omepratsoli on yksi näistä lääkkeistä.

Huomioon otettavat varotoimet

Tietyt riskitekijät suosivat mahahapon refluksin ja närästyksen ilmaantumista. Esimerkiksi alkoholin käyttö tai happamat aineet, kuten kahvi, voivat aiheuttaa tilan.

Lisäksi liikalihavuus, raskaus ja tupakointi ovat myös refluksia edistäviä tekijöitä. Siitä kärsiviä ei suositella menemään nukkumaan alle kolme tuntia syömisen jälkeen, koska tämä helpottaa happojen nousemista ruokatorveen.

Some figure
Nämä sairaudet vaikuttavat vatsaan, mutta myös ruokatorvi voi kärsiä niiden seurauksista.

Saatat olla kiinnostunut: 5 luonnollista närästyslääkettä

Refluksin hallinta

Kuten olemme kertoneet, tämäntyyppiset sairaudet ovat yleisiä, sillä jopa 30 % väestöstä kärsii närästyksestä vähintään kerran kuukaudessa. Närästystä voi olla helppo torjua kotona, mutta vakavimmat tapaukset vaativat välitöntä lääkärin väliintuloa.

Vastataksemme alussa esittämäämme kysymykseen, voimme päätellä, että närästys on refluksin oire. Jos se muuttuu krooniseksi, potilaalle voi kehittyä ruokatorven refluksitauti (GERD).


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Porcentaje de adultos diagnosticados de enfermedades gastrointestinales por país 2018. Publicado por Lucía Fernández, 5 ago. 2020. Recogido a 20 de octubre en https://es.statista.com/estadisticas/599792/adultos-con-enfermedades-gastrointestinales-por-pais/
 • Sánchez Martínez, Alicia. “Uso y abuso del omeprazol en la consulta de atención primaria.” (2020).
 • Acidez estomacal, medlineplus.gov. Recogido a 20 de octubre en https://medlineplus.gov/spanish/heartburn.html
 • Tack, Jan, and John E. Pandolfino. “Pathophysiology of gastroesophageal reflux disease.” Gastroenterology 154.2 (2018): 277-288.
 • Acidez estomacal, familydoctor.org. Recogido a 20 de octubre en https://es.familydoctor.org/condicion/acidez-estomacal/?adfree=true
 • Acidez estomacal (reflujo gástrico) y quimioterapia, Chemocare.com. Recogido a 20 de octubre en http://chemocare.com/es/chemotherapy/side-effects/acidez-estomacal.aspx
 • Richter, Joel E., and Joel H. Rubenstein. “Presentation and epidemiology of gastroesophageal reflux disease.” Gastroenterology 154.2 (2018): 267-276.
 • Enfermedad por reflujo gastroesofágico (ERGE). Recogido a 20 de octubre en https://www.saludigestivo.es/enfermedades-digestivas-y-sintomas/enfermedad-reflujo-gastroesofagico-erge/#:~:text=Una%20parte%20importante%20de%20los,Ello%20facilita%20el%20reflujo%20gastroesof%C3%A1gico.
 • Ardor de estómago, mayoclinic.org. Recogido a 20 de octubre en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/heartburn/symptoms-causes/syc-20373223

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.