Osaatko asettaa rajat ihmissuhteissa?
On meille kaikille tärkeää pohtia hiukan sitä, kuinka asetetaan sopivat rajat ihmissuhteissa. Rajojen laittaminen toisille, silloin kun tämä on tarpeen on asia, joka kannattaa ottaa osaksi omaa elämää heti.
Kun rakastat jotakuta, tiedät että on hyvin vaikeaa sanoa “ei”. On ehkä monia asioita, joista et pidä, mutta et kuitenkaan pysty helposti kieltäytymään niistä, vaikka niitä olisi kuinka vaikeaa sietää.
Tämä saattaa johtua siitä, että olet alistanut itsesi kumppanillesi, rakkaudesta. Tilanne voi olla niin vakava, että olet täysin riippuvainen kumppanistasi.
Nyt kerromme miksi ja miten olisi hyvä asettaa rajat ihmissuhteissa – jatka lukemista, jos tunnet että omassa elämässäsi on parantamisen varaa tällä alueella.
Näin asetat rajat ihmissuhteissa
Vaikka rakastat, on silti tarpeen sanoa joskus “ei”
Kun olet rakastunut, on kaikesta huolimatta syytä antaa kieltävä vastaus silloin, kun tunnet, että arvojasi ei kunnioiteta. Kuten missä tahansa suhteessa, joskus taas täytyy antaa periksi ja löytää jokin kompromissi.
Jos esimerkiksi sinusta ei tunnu siltä, että haluat katsoa jotain elokuvaa, mutta kumppanisi rakastaa sitä, voit tietysti suostua – kunhan tätä myöntymistä arvostetaan ja saat häneltä takaisin samaa joustamista joku toinen päivä.
Mutta mitä tapahtuu silloin, kun kumppani yrittää manipuloida? Tai entäpä, jos hän tulee mustasukkaiseksi kun olet ulkona ystäviesi kanssa?
Tällöin on tärkeää, että pysyt jämäkkänä ja sanot “ei”. Anna itsellesi ansaitsemaasi tilaa ja lakkaa alistumasta toisen tahtoon. Jos et tee näin, tulet aivan varmasti päätymään hyvin karulle polulle suhteessasi.
Ensinnäkin muista, että omanarvontunteen tulisi aina olla prioriteettisi. Joskus kuitenkin rakkaus tekee ihmisestä niin sokean, että ojennamme itsemme täysin toiselle ja annamme hänen vahingoittaa itseämme. Siksi on niin kovin tärkeää, että parisuhteissa asetetaan rajat toisen osapuolen suhteen.
Lue aiheesta lisää: 6 eroa rakkauden ja tottumuksen välillä
Sellaiset ajatukset, kuten “kun joku oikeasti rakastaa sinua, hän saa sinut itkemään” tai “en ole mitään ilman sinua”, ovat tehneet monesta suhteesta siedettyä kidutusta. Näistä suhteista puuttuu kunnioitusta ja tilanteista tulee jatkuvia, ja olisi todellakin tarpeen sanoa “ei”.
Siksi on syytä kieltäytyä jatkamasta sellaisen käytöksen sietämistä, mikä aivan ehdottomasti ei ole rakkautta, vaan sen sijaan kaltoinkohtelua, hallintaa, manipulointia ja kipua.
Jos siis olet rakastunut, ja vaikka rajojen asettaminen toiselle olisikin vaikeaa, opettele sanomaan “ei”. Näin pystyt paremmin säilyttämään omat rajasi parisuhteessa. Tee selväksi, mitkä omat rajasi ovat, aina kun se on tarpeen.
Tunnista ja aseta rajasi ihmissuhteissa
Jotta saisit selville, mitkä ovat ehdottomat rajasi ollessasi rakastunut, sinun tulee ensin miettiä omia arvojasi.
Tämän tehdäksesi kannattaa tehdä lista kaikista niistä arvoista, jotka ovat sinulle tärkeitä. Kenties ne ovat kunnioitus, kiltteys, anteliaisuus ja vapaus. Ajattele näitä asioita kunnolla! Ja ennen kaikkea, kirjoita arvosi ylös.
Kun olet tehnyt tämän, laita arvojen viereen sarake. Sitten kirjoita ylös kaikki sellainen, mitä voisi suhteessasi tapahtua ja mikä loukkaisi näitä arvoja ja olisi syy jättää henkilö menneisyyteen.
Nämä ovat rajasi. Ne ovat ne asiat, joita et ole halukas sietämään, ja jos ne tapahtuvat sinulle yhdenkin kerran, sanot toiselle “ei”, laitat seinän väliinne ja lopetat suhteen.
Lue aiheesta lisää: Kuinka rakentaa loistava suhde kumppanin kanssa
Omien rajojen ajatteleminen on hyvin vaikeaa. Saattaa vaikuttaa siltä, että kun olet rakastunut, sinulla ei ole rajoja ollenkaan. Onkin todella ihmeellistä, mitä kaikkea saatamme sietää, kun olemme parisuhteessa.
Kenties sinulle yksi raja olisi uskottomuus. Lisäksi rajojasi voisivat olla vahingoittaminen, valehtelu tai välinpitämättömyys. Kirjoita nämä ylös ja pidä ne mielessäsi.
Kun on kyse omista arvoistasi, sinun on syytä olla niille uskollinen, eikä kannata sietää ketään, joka loukkaa niitä.
Mikä on oma käsityksesi rakkaudesta?
Syy siihen, että et osaa sanoa “ei” tai asettaa omia rajojasi suojellaksesi niitä arvoja, jotka tiedät ansaitsevasi, on kenties tämä: yhteiskunta on luonut hyvin epäterveen käsityksen rakkaudesta, ja tämä on mielissämme vielä tänäkin päivänä.
Rakkaus tuntuu tarkoittavan sitä, että toisen vuoksi annetaan ihan kaikki – mieli, keho ja sielu – niin pitkälle, että toinen on vastuussa omasta onnellisuudestamme.
Ehkä uskot, että on todella välttämätöntä, että sinulla on joku rinnallasi, sillä yksinolohan olisi ihan hirveää! Kun sinulla on kumppani, saatat siis tehdä monia asioita välttääksesi hänen menettämisensä. Yksi näistä asioista on se, että annat hänen loukata omia rajojasi.
Aseta jämäkästi rajat uudessa suhteessasi, jotta voisit aloittaa suhteen terveeltä pohjalta.
Kun kuulet tarinoita siitä, kuinka moni kaltoinkohdeltu nainen ei tehnyt ilmoitusta kumppanistaan, vaan sen sijaan palasi hänen luokseen, mitä luulet olleen meneillään? Kyse on juuri rajoista.
On erittäin tärkeää, että näissä tilanteissa ihminen tekee selväksi, mikä ei ole OK. Muuten hän antaa kumppaninsa tuhota hänen omanarvontunteensa sekä alkaa uskoa, että hän ansaitsee kaiken sen huonon, mitä hänelle tapahtuu.
Lue aiheesta lisää: Hienovarainen sanallinen väkivalta parisuhteessa
Tällainen “rakkaus” ei kuitenkaan ole rakkautta. Jos olet rakastunut, sinun tulee silti rakastaa ensisijassa itseäsi. Arvosta itseäsi ja tunne omat arvosi. Sitten aseta suhteessasi ne rajat, joita kukaan ei saa ylittää.
Vain näin voit todella rakastaa toista ihmistä ja antaa hänen oikeasti rakastaa sinua.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Chiappo, Leopoldo. Psicología del amor. Biblioteca Nueva, Peisa, 2002.
- Morfa, José Díaz. Prevención de los conflictos de pareja. Desclée de Brouwer, 2003.
- Rivera, Diana, Constanza Cruz, and Catalina Muñoz. “Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: el rol del apego, la intimidad y la depresión.” Terapia psicológica 29.1 (2011): 77-83.
- Testor, C. Pérez, Castillo, J.A., y Davins, M. “Psicoterapia psicoanalítica de pareja: teoría y práctica clínica.” Apuntes de psicología 27.2-3 (2009): 197-217.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.