Onko vaivaisenluut mahdollista poistaa ilman leikkausta?

Vaivaisenluut voivat olla todella häiritsevät. Tiedätkö, kuinka niistä voi päästä eroon? Lue lisää tästä artikkelista.
Onko vaivaisenluut mahdollista poistaa ilman leikkausta?

Viimeisin päivitys: 14 toukokuuta, 2019

Vaivaisenluut voivat olla hyvin kivuliaat, mutta kipu voi olla vieläkin tuskallisempi leikkauksen jälkeen. Tästä syystä moni haluaa mieluummin poistaa vaivaisenluut “luonnollisesti”, eli ilman leikkausta. Vaivaisenluut ovat siis muutakin kuin vain ulkonäköongelma, sillä kipu kävellessä tai joitakin kenkiä käytettäessä voi olla sietämätöntä.

Tästä syystä moni etsii mieluummin kotikonsteja vaivaisenluihin. Kyllä, niitä on todellakin olemassa. Jotta kotikonsteilla saisi toivottuja tuloksia, niiden käyttämisessä on oltava sinnikäs ja kurinalainen.

Vaivaisenluut voi hoitaa luonnollisesti

vaivaisenluut ja korkokengät

Ihan ensiksi sinun on varmistuttava siitä, että käyttämäsi kengät ovat mukavat jaloissa. Käytä kevyitä, miellyttäviä kenkiä, joissa vaivaisenluut eivät joudu ahtaalle ja aiheuta paljon kipua. Kun kengät tuntuvat mukavilta, vaivaisenluut eivät häiritse niin paljon ja iho pysyy pehmeämpänä. Suosittelemme myös unohtamaan suippokärkiset kengät ja korkeat korot, sillä ne pahentavat ongelmaa. Jos tarvitset jalkineet juhlallisempaan asuun, parasta on käyttää esimerkiksi hienompia sandaaleja joissa jalat saavat olla hieman vapaammin.

Paljaat jalat

Vaivaisenluut ovat perinnöllinen vaiva, josta yleensä erityisesti naiset kärsivät. Niistä on kuitenkin mahdollista päästä eroon noudattamalla tiettyjä tapoja.

Kenkien käyttämisen sijaan on parempi kävellä sisällä paljain jaloin. Tämä auttaa vahvistamaan varpaiden niveliä, mikä vähentää kipua. Suosittelemme kävelemään myös rannalla avojaloin, sillä se itse asiassa treenaa niveliä. Tämä auttaa parantamaan vaivaisenluut kokonaan.

Jalkaharjoitukset

jalkojen hoito

Vaivaisenluista voi päästä eroon ilman leikkausta jalkaharjoituksia tekemällä. Ne hidastavat vaivaisenluiden kasvua ja niistä aiheutuvaa isovarpaan sisäänpäinkääntymistä.

Tehokkain harjoitus koostuu isovarpaan venyttämisestä ja sen asettamisesta oikeaan linjaan muiden varpaiden kanssa. Koukista sitten kaikki varpaat ja paina ne tiukasti lattiaa tai seinää vasten niin, että ne taittuvat kaksinkerroin. Tee tätä harjoitusta noin 10 sekunnin ajan ja toista kolme kertaa päivässä.

Suorista varpaat pysyvästi

Yksi pettämätön menetelmä vaivaisenluiden hoidossa on varpaiden suoristus. Kääri koko jalkaterä siteeseen (varpaat mukaan lukien, normaalissa asennossa) ja erota isovarvas muista varpaista esimerkiksi erillisellä siteellä. Vähitellen varpaat mukautuvat tähän parempaan asentoon, mikä pysäyttää vaivaisenluiden etenemisen.

On tärkeää tehdä tästä päivittäinen tapa, jotta kipu kävellessä vähenee. Jos et osaa tehdä tätä itse, käy terveydenalan ammattilaisen luona pyytämässä apua.

Vältä näitä mikäli sinulla on vaivaisenluut

balettitanssijan jalat

Jos kärsit vaivaisenluista ja haluat niistä kokonaan eroon ilman leikkausta, sinun tulee välttää tiettyjä harrastuksia. Yksi niistä on baletti. Vaikka se onkin kaunis ja hienostunut tanssimuoto, sillä on myös haitallisia seurauksia jaloille, erityisesti varpaiden luille. Vältä myös kaikkea sellaista puuhaa, joka aiheuttaa enemmän kipua vaivaisenluissa.

Mitä parempaa huolta pidät jaloistasi, sitä helpompi vaivaisenluista on päästä eroon. Se onnistuu näillä menetelmillä, jotka vaativat kuitenkin aikaa ja kärsivällisyyttä. Näin vaivaisenluut eivät pahene siihen pisteeseen, että ainoa vaihtoehto on leikkaus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.