Logo image
Logo image

8 tapaa torjua hienhajua

2 minuuttia
Moni asia voi saada aikaan liiallista hikoilua. On tärkeää selvittää mikä ilmiöön on syynä ja toimia sen mukaan. Lisäksi hikoilun torjumisessa on oleellista huomioida oma ihotyyppi.
8 tapaa torjua hienhajua
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kaupoissa on tarjolla monia tuotteita, jotka lupaavat torjua hienhajua. Ne ovat tehokkaasti markkinoituja ratkaisuja tähän ilmiöön, mutta usein ne ovat kuitenkin tehottomia hikoilun hallinnassa. 

Yksi suuri ongelma monen ihmisen kohdalla on se, että hiellä on liian voimakas haju. Pahaa hajua voi esiintyä kasvoilla, kainaloissa, jaloissa ja muissakin kehonosissa.

Tämä liiallinen hikoilu voi olla ongelmana sosiaalisissa tilanteissa. Hiki tietysti aiheuttaa hajua, eikä se siten ole vain vaatteita koskeva pulma.

Kuinka torjua hienhajua tehokkaasti

Nyt haluamme kertoa eräistä tehokkaista menetelmistä joiden avulla voit torjua hienhajua tehokkaasti!

Hikoilun torjunnassa ei ole kyse ainoastaan siitä että torjutaan tahroja vaatteissa, vaan myös epämiellyttävän hajun estämisestä sekä siitä, että ihohuokosten sallitaan hengittää.

1. Bakteereja torjuva geeli

Some figure

Usein hikoilu lisääntyy silloin kun lämpötila nousee. Tämä on hyvin epämiellyttävä ilmiö, ja se on yhtä paljon ongelma hikoilun aiheuttaman tuntemuksen vuoksi kuin myös tähän liittyvän hajun vuoksi. Lisäksi märät kohdat vaatteissa ovat tietysti ärsyttäviä.

Kun näin käy, ja mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta peseytyä tai käydä suihkussa juuri kyseisellä hetkellä, yksi hyvä idea on hieroa kainaloihin hiukan bakteereja torjuvaa geeliä. Näin pystyt vähentämään hikoilun aiheuttamaa hajua sekä tappamaan bakteerit.

2. Hapetettu vesi

Hapetettu vesi on antiseptinen tuote, joka torjuu hikoilua siten että se poistaa bakteereja.

Jotta voisit vähentää hikoilua tämän tuotteen avulla, sinun tarvitsee vain sekoittaa ruokalusikallinen hapetettua vettä puoleen kupilliseen vettä. Laita tätä nestettä sitten kainaloiden alueelle.

3. Ruokasooda

Toinen nopeampi ratkaisu hajun poistamiseksi on kotitekoinen seos joka koostuu ruokasoodasta, vedestä ja sokerista.

4. Tammen kaarna

Tammen kaarna on yksi kaikkein tehokkaimmista ratkaisuista liiallisen hikoilun estämiseksi. Voit ostaa tätä tuotetta apteekeista ja terveystuotekaupoista.

Voit valmistaa haudukkeen litrasta kiehuvaa vettä ja viidestä ruokalusikallisesta raastettua tammen kaarnaa. Kun vesi kiehuu, anna sen hautua kahden tunnin ajan ennen käyttöä. Tämä on hyvin tehokas hoito.

Toinen tapa käyttää hyödyksi kyseinen hauduke on laittaa sitä jääpalamuottiin. Anna nesteen jäätyä, ja sitten voit hieroa paloja helposti kainaloihisi.

5. Alunakivi

Some figure

Alunakivi on mineraali, jolla on hikoilua torjuvia ominaisuuksia. Se on täysin luonnollinen tuote. 

Tämä mineraali on hyvin tehokas apu liiallisen hikoilun estämiseksi, sillä se toimii bakteereja torjuvana ja antiseptisena tuotteena. Luonnollisuutensa ansiosta ihohuokoset eivät tukkiudu sen käytön vuoksi. Yksi tämän tuotteen hyödyistä on myös se, että se ei jätä jälkiä vaatteisiin kuten kauppojen kemikaalituotteet voivat tehdä.

6. Alumiinikloridi

Alumiinikloridia sisältävät antiperspirantit ja deodorantit ovat ovat yksi niistä tuoteryhmistä, joita ihmiset käyttävät torjuessaan hikoilua.

Tuotteesta riippuen alumiinikloridia voi olla enemmän tai vähemmän. On hyvä tietää, että tätä ainetta on tutkittu paljon viime vuosina, ja jotkut tahot pitävät sitä syöpää aiheuttavana tekijänä.

7. Botox

Some figure

Jos sinulla on liikahikoilua, epänormaalia hajua ja vaatteet tahriintuvat, yksi ratkaisu jota voit hyödyntää on botox-ruiskeet.

Hermopäätteen tukkiminen hikirauhasissa ja botoxin käyttö ovat olleet hyvin tehokkaita keinoja tähän tarkoituksen. Botoxin vaikutus kestää 6-12 kuukautta, joten hoito täytyy tehdä sitten uudelleen.

8. Laserhoito

Yksi tehokas menetelmä on laserhoito. Näin pystytään kutistamaan hikirauhasia sekä saamaan niiden toiminta päättymään.

Jos kärsit liiallisesta hikoilusta ja haluaisit torjua hienhajua tehokkaasti, nämä keinot ovat joitakin vaihtoehtoja tämän ilmiön hillinnässä. Mitä näistä ratkaisuista itse haluat koittaa?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Maillard, H., & Dumont, P. (2012). Hiperhidrosis. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/S1761-2896(12)63516-X
  • Instituto Médico Láser. (2013). Cuidados antes, durante y después de la depilación láser.
  • Hornberger, J., Grimes, K., Naumann, M., Glaser, D. A., Lowe, N. J., Naver, H., … Stolman, L. P. (2005). Identificación, diagnóstico y tratamiento de la hiperhidrosis primaria localizada. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/S1761-2896(05)43302-6

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.