10 oiretta, jotka voivat kertoa sappirakon ongelmasta

Sappirakon ongelmat aiheuttavat erilaisia elämänlaatua heikentäviä oireita. Tunnistat ne näistä 10 oireesta.
10 oiretta, jotka voivat kertoa sappirakon ongelmasta
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas.

Viimeisin päivitys: 27 tammikuuta, 2023

Sappirakon ongelma kehittyy yleensä sappinesteen koostumuksen muutoksen seurauksena. Jotta asiaa olisi helpompi ymmärtää, on hyvä muistaa, että tämä maksan alla sijaitseva pieni päärynänmuotoinen elin varastoi ja vapauttaa sappinestettä, ainetta, jonka tärkein tehtävä on auttaa rasvan pilkkomisessa. Nämä 10 oiretta voivat kertoa sappirakon ongelmasta.

Kun ruoka pääsee ohutsuoleen, sappirakko supistuu ja Oddin sulkijalihas avautuu. Sappineste kulkee sen läpi täyttääkseen ruoansulatukseen liittyvät tehtävänsä. Tätä prosessia voivat häiritä useat muutokset, mikä johtaa sappirakon sairauksiin. Mistä ne tunnistaa?

Mitä sappirakon ongelmien ymmärtämiseksi tulee tietää?

Kun mahalaukku ja suolisto sulattavat ruokaa, sappinestettä vapautuu yhteisen sappitiehyen kautta. Tämän jälkeen se täyttää tehtävänsä ohutsuolessa.

Sappirakon toimintaan liittyvät sairaudet ilmaantuvat yleensä silloin, kun jokin estää sappinesteen kulkeutumisen tiehyiden läpi. Tämä johtuu lähes aina sappikivistä, jotka muodostuvat kertyvistä ja kovettuvista aineista joko niiden sulamisvaikeuksien tai liiallisen nauttimisen seurauksena.

Vaikka sappirakon toiminta ei ole hengissä pysymisen kannalta välttämätöntä, mikä tahansa poikkeavuus sappirakossa voi johtaa elämänlaatua heikentäviin oireisiin. Siksi on erittäin tärkeää olla valppaana ja hakeutua ajoissa hoitoon sappirakon ongelman korjaamiseksi.

Mies valittaa sappirakon ongelmista lääkärille.
Koska sappirakko osallistuu ruoansulatukseen, sen ongelmat ilmenevät yleensä ruoansulatushäiriöinä, kipuna ja ilmavaivoina monien muiden vatsavaivojen ohella.

Saatat haluta lukea myös tämän: Sappirakon toimintaa parantava ruokavalio

Mahdolliset sappirakon ongelmasta kertovat oireet

Aluksi sappirakon ongelmaa on usein vaikea tunnistaa, sillä selkeitä oireita ei ole. Niitä saattaa ilmaantua sairauden edetessä. On joka tapauksessa hyödyllistä tietää, millaisia merkkejä tulee pitää silmällä. Katsotaanpa.

1. Vatsakipu

Vatsakipu on yksi pääasiallisista sappirakon ongelmasta kertovista varoitusmerkeistä. Se tunnetaan myös “sappikoliikkina”. Kipu sijaitsee yleensä mahalaukun yläosassa oikealla, aivan kylkiluiden alapuolella.

Kuten National Center for Biotechnology Information –keskuksen artikkelissa kerrotaan, kipu johtuu yleensä sappitiehyiden tukkeutumisesta, joka on seurausta sappikivien muodostumisesta. Kipu on usein voimakkaampaa runsaiden, ärsytystä aiheuttavien aterioiden syömisen jälkeen.

Tällaisen kivun erityispiirre on, että se tulee ja menee. Se ilmaantuu usein voimakkaana erittäin rasvaisten aterioiden jälkeen, kun sappirakko supistuu vapauttaakseen sappea ja avustaakseen ruoansulatuksessa.

2. Ruoansulatushäiriöt

Sappirakon toimintahäiriöt aiheuttavat usein jatkuvia ruoansulatus- ja ilmavaivoja johtuen elimen roolista ruoansulatusprosessissa.

 • Kun sappineste ei pääse kunnolla suolistoon joko tiehyiden tukoksen tai tulehduksen vuoksi, ruoansulatus on raskaampaa ja vatsa turpoaa.
 • On myös tavallista, että esiintyy röyhtäilyä, ilmavaivoja ja muita vaikealle ja hitaalle ruoansulatukselle tyypillisiä oireita.
 • Epämukavaa oloa esiintyy yleensä aterioiden jälkeen, erityisesti jos ne ovat runsaita ja hyvin rasvaisia.

3. Pahoinvointi ja oksentelu voivat kertoa sappirakon ongelmasta

Äkillinen pahoinvointi ja oksentelu voivat viitata sappikiviin tai sappirakon tulehdukseen. Vaikka tämän oireen tarkkaa syytä ei tunneta, BMJ Case Reports -lähteen julkaisu antaa viitteitä siitä, että se voi johtua sappirakon ja pohjukaissuolen välisestä fistelistä.

4. Ruokahaluttomuus

Ruokahalun äkillinen katoaminen on oire, joka voi kieliä monista eri terveysongelmista. Jos oire jatkuu pitkään, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Joskus ruokahaluttomuus saattaa johtua sappirakon ongelmasta, kuten sappikivistä tai tiehyiden tulehduksesta.

5. Keltaisuus voi kertoa sappirakon ongelmasta

Sappinesteen kertyminen sappirakkoon voi aiheuttaa maksa- ja ruoansulatusongelmia, jotka voivat ajan myötä saada ihon ja silmänvalkuaiset kellertämään (keltatauti). Tämä johtuu siitä, että aine jää verenkiertoon ja pääsee helposti elimistön soluihin ja kudoksiin.

On kuitenkin syytä huomata, että kaikki kolestaasitapaukset eivät oireile näin. On myös mahdollista, että keltaisuutta ilmenee hepatobiliaarisen leikkauksen jälkeen joko vaurion tai sappitiehyen vuotamisen vuoksi.

6. Muutokset virtsassa

Vaikka virtsan muutokset liittyvät yleensä munuaisongelmiin, on tärkeää pitää mielessä, että ne voivat johtua myös sappirakon häiriöstä.

Sappikivien myötä kertyvät sappiväriaineet tekevät virtsasta kellertävää tai ruskeaa. Tämä oire on syy mennä lääkäriin tai päivystykseen mahdollisimman pian.

7. Ripuli voi kertoa sappirakon ongelmasta

Sappirakon toimintahäiriöstä johtuvat ruoansulatushäiriöt voivat olla syynä ripuliin. Oireen yhteydessä esiintyy tavallisesti vatsan turvotusta ja kipua, joka leviää vähitellen koko vatsaan.

8. Muutokset ulosteessa

Sappikivet muodostuvat sapen, kolesterolin ja bilirubiinin seoksesta. Kovettuessaan ne haittaavat ruoansulatusta ja pahentavat kipua. Koska kivet voivat kasvaa suuriksikin, sappitiehyet tukkeutuvat ja voivat aiheuttaa muutoksia ulosteessa, esimerkiksi niiden vaalean tai savenvalkean värin.

9. Halitoosi

Sappirakon toimintahäiriö, sappirakon poisto tai sappikivet voivat ilmetä pahanhajuisena hengityksenä (halitoosi). Koska sappea ei voida käyttää optimaalisesti ruoansulatuksessa, syntyy epämiellyttävää röyhtäilyä ja pahanhajuista hengitystä.

Sappirakon ongelmat voivat ilmetä pahanhajuisena hengityksenä.
Sappikivet voivat ilmetä pahanhajuisena hengityksenä.

10. Kuume

Joidenkin ruoansulatusjärjestelmän häiriöiden yhteydessä esiintyvät vilunväristykset ja kuume voivat olla merkki sappirakkoon muodostuneista sappikivistä tai infektiosta sappirakon tiehyissä. Johns Hopkins Medicine -lähteen tietojen mukaan noin kolmasosa potilaista, joilla on sappirakon ongelmia, kärsii näistä oireista.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea myös tämän: Luontaishoitoja sappirakon tulehdukseen

Onko sinulla näitä oireita? Jos on, mene lääkäriin!

Huonosti toimiva sappirakko voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, jos hoitoa ei saada ajoissa. Näiden oireiden ilmetessä tarvitaankin lääkärin diagnoosia.

On syytä huomioida, että kyseiset oireet voivat viitata useisiin muihinkin terveysongelmiin, joista osa ei liity sappirakkoon. Tästä syystä on erittäin tärkeää, että lääkäri tekee asiaankuuluvat tutkimukset ja päättää sopivan hoidon tapauskohtaisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Jones MW, Small K, Kashyap S, et al. Physiology, Gallbladder. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482488/
 • Jones MW, Hannoodee S, Young M. Anatomy, Abdomen and Pelvis, Gallbladder. [Updated 2021 Nov 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459288/
 • Housset C, Chrétien Y, Debray D, Chignard N. Functions of the Gallbladder. Compr Physiol. 2016 Jun 13;6(3):1549-77. doi: 10.1002/cphy.c150050. PMID: 27347902.
 • JARAMILLO, D. G. (2009). Clasificación y fisiopatología de los cálculos biliares. Universitas Médica, 50(1), 91-97
 • Sigmon DF, Dayal N, Meseeha M. Biliary Colic. [Updated 2022 Aug 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430772/
 • Diehl AK. Symptoms of gallstone disease. Baillieres Clin Gastroenterol. 1992 Nov;6(4):635-57. doi: 10.1016/0950-3528(92)90044-f. PMID: 1486206.
 • McGowan DR, Norris JM, Zia K. Vomiting gallstones as a presenting feature of small bowel obstruction secondary to inflammatory stricture. BMJ Case Rep. 2013 Apr 22;2013:bcr2013008819. doi: 10.1136/bcr-2013-008819. PMID: 23608850; PMCID: PMC3645219.
 • Njeze GE. Gallstones. Niger J Surg. 2013;19(2):49–55. doi:10.4103/1117-6806.119236
 • Purca Romero, F. G. (2017). Halitosis, etiologia, diagnostico, tratamiento. http://repositorio.uigv.edu.pe/bitstream/handle/20.500.11818/1341/TRABAJO%20DE%20SUFICIENCIA%20FELIPE%20GENARO%20PURCA%20ROMERO.pdf?sequence=2&isAllowed=y
 • Stinton LM, Shaffer EA. Epidemiology of gallbladder disease: cholelithiasis and cancer. Gut Liver. 2012;6(2):172–187. doi:10.5009/gnl.2012.6.2.172
 • Shah R, John S. Cholestatic Jaundice. [Updated 2022 Jul 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482279/
 • Poniewierka E, Pleskacz M, Łuc-Pleskacz N, Kłaniecka-Broniek J. Halitosis as a symptom of gastroenterological diseases. Prz Gastroenterol. 2022;17(1):17-20. doi: 10.5114/pg.2022.114593. Epub 2022 Mar 18. PMID: 35371354; PMCID: PMC8942002.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.