Logo image
Logo image

Oikeanlaisten verhojen valinta kotiin

3 minuuttia
Verhoja tarvitaan koristamiseen sekä suojan ja yksityisyyden antamiseen. Tästä syystä erilaisia verhotyylejä on yhä enemmän markkinoilla. On tärkeää tietää, millaiset verhot ovat oikea valinta omaan kotiin.
Oikeanlaisten verhojen valinta kotiin
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Moni käyttää aikaa kotinsa jokaisen yksityiskohdan suunnittelemiseen, analysoimiseen ja valitsemiseen. Yksityiskohdat ovat ratkaisevia seikkoja, jotka muokkaavat tilasta oman maun mukaisen, ja niihin kuuluu tietenkin myös oikeanlaisten verhojen valinta.

Verhoilla on omat erityiset tehtävänsä. Ne esimerkiksi tekevät tilasta viihtyisämmän näköisen. Ja koska verhoja on monia erityylisiä, niitä voidaan käyttää erilaisten yhdistelmien luomiseen, ne voidaan sovittaa muuhun sisustukseen ja niillä voidaan korostaa tiettyjä värejä tai yksityiskohtia huoneessa. Niitä voidaan käyttää jopa vierailijoiden huomion vangitsemiseen.

Oikeanlaisten verhojen valinta on tärkeää myös kodin suojaamiseksi ikkunoista tulvivalta auringonvalolta, joka voi vaikuttaa asumismukavuuteen, erityisesti kun pimeyttä tarvitaan kunnon yöunien saamiseksi. Verhojen avulla kotiin saadaan rauhaa, yksityisyyttä ja turvallisuudentunnetta.

Oikeanlaisten verhojen valinta: vinkkejä

Koska verhot ovat niin tärkeä kodin sisustuselementti, erilaisia verhotyylejä löytyy yhä enemmän markkinoilta.

Tästä syystä on tärkeää huomauttaa, että mitä tahansa ei kannata ostaa vain jonkinlaiset verhot saadakseen; analysoi ja pohdi sen sijaan ajan kanssa kaikkia ratkaisevia tekijöitä.

Tässä tulee muutamia vinkkejä, joilla oikeanlaisten verhojen valinta onnistuu.

1. Päätä, mikä on verhojen tärkein tehtävä

Oikeanlaisten verhojen valitsemiseksi sinun on ensin mietittävä, mikä tämän uuden sisustuselementin pääasiallinen tehtävä tulee olemaan. Verhoilla voi nimittäin olla erilaisia tarkoituksia:

  • Sisustuksen täydentäminen ja tietyn tyylin säilyttäminen. Eli verhojen tarkoituksena on täydentää modernia, perinteistä tai maalaisidyllistä tyyliä.
  • Tietyn alueen korostaminen tilassa.
  • Hämärän huoneen valaisu.
  • Valon estäminen epämukavan kirkkaassa tilassa.
  • Huoneen lämpötilan ylläpito tai nostaminen.

Tässä kohtaa on tärkeää myös selventää, että kodin kaikkien verhojen ei tarvitse olla samanlaiset, sillä jokaisella tilalla saattaa olla omat tarpeensa.

Some figure
Verhojen ensisijainen tehtävä on säädellä tilaan pääsevän valon määrää.

2. Mittojen otto on tärkeää

Ennen verhojen ostamista tulisi aina ensin ottaa mitat ikkunoista. Näin koko lasi peittyy varmasti, lopputulos näyttää tarkoituksenmukaiselta ja verhot vastaavat tarpeitasi.

Toisaalta mittojen tietäminen mahdollistaa myös oikeanlaisten verhotankojen ostamisen verhojen ripustamiseksi. Tämä näkökohta sivuutetaan joskus, mutta se on ratkaisevaa oikeankokoisten ja riittävän kestävien tankojen ostamiseksi.

Lue lisää sisustamisesta: Kasvit osana kodin sisustusta

3. Oikeanlaisten verhojen valinta: väri

Väri on yksi tärkeimpiä seikkoja oikeanlaisia verhoja valitessa, sillä se on hyvin silmiinpistävä tekijä, joka voi korostaa huonetta tai rikkoa sen harmonian.

Oikean valinnan tekemiseksi suosittelemme valitsemaan värin, joka on samaa sävyä seinien, sohvien tai koristetyynyjen kanssa. Voit valita seinän väriset verhot silloin, kun haluat kaiken toimivan yhtenä kokonaisuutena.

Toinen vaihtoehto on valita seinille ja huonekaluille kontrastiväri, joka toimii miellyttävänä optisena harhana. Tämä on onnistunut vaihtoehto, kunhan väriyhdistelmät valitaan oikein.

4. Oikeanlaisen tyylin valinta

Verhoja on monenlaisia eri kankaista ja tekstuureista, ja jokainen niistä sopii parhaiten johonkin tiettyyn tarkoitukseen. Tästä syystä on tärkeää tunnistaa omat tarpeet saadakseen niitä vastaavan lopputuloksen:

  • Silkkikangas on sopivin vaihtoehto silloin, kun prioriteettina on itse sisustus. Tällaiset verhot tuovat tilaan ylellistä ja modernia ilmettä.
  • Puuvilla sopii ihanteellisesti sisustukseen silloin, kun halutaan säilyttää enemmänkin luonnollinen kuin vakava tyyli. Lisäksi se auttaa ylläpitämään tai nostamaan kodin lämpötilaa.
  • Läpikuultavat kankaat sopivat tilanteeseen, jossa huoneeseen halutaan päästää auringonvaloa, mutta samalla halutaan säilyttää yksityisyys ja turvallisuudentunne. Tällaisia verhoja käytetään paljon makuuhuoneissa päiväsaikaan.
  • Sametti tai muut paksut kankaat ovat kysyttyjä makuuhuoneissa, erityisesti iltaisin pimentämässä huonetta, jotta saataisiin nukuttua. Nämä kankaat voi laittaa ohuen verhon eteen, jotta huone ei ole aivan jatkuvasti pimeänä.

5. Määrittele oikea korkeus

Ota huomioon, että verhot tulisi laittaa roikkumaan sopivasta korkeudesta. Parasta on tehdä se lähes katonrajasta, jotta koko tila ikään kuin laajenee.

Verhojen ei tulisi koskaan olla liian lyhyet, sillä tämä ei ole esteettisesti miellyttävää. Samalla tuon tyhjän tilan kautta sisään saattaisi päästä voimakasta valoa epämiellyttävällä tavalla.

Suosittelemme, että verhot hipovat lattiaa. Voit jopa antaa niiden olla hieman ylipitkät, jotta ikkuna näyttää isommalta ja modernimmalta.

Some figure
Oikeankokoisten verhojen valinta on tärkeää. Niiden on hyvä ulottua lattiaan asti.

Tutustu: Kahdeksan yleistä sisustusvirhettä

Oikeanlaisten verhojen valinta kotiin: suunnittele huolella

Älä koskaan improvisoi mittojen kanssa, koska saatat ostaa verhot, jotka eivät täytä leveys- ja pituusvaatimuksia.

Jos haluat uskaliaamman tyylin, voit ostaa kuviolliset verhot. Kannattaa kuitenkin välttää tilan tekemistä liian raskaaksi runsailla kuvioilla.

Jos huoneessa on monia erilaisia tekstuureita, suosittelemme pelkistettyjä verhoja tilan tasapainottamiseksi. Kuten ehkä jo huomasit, verhojen yhteensopivuus sisustettavan tilan kanssa riippuu koko muusta ympäristöstä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Madrigal J. Guía práctica de interiorismo y decoración [Internet]. Puerto Rico: OBRAPROPIA; 2012. [citado 23 de febrero de 2021]

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.