Ohjeet bonsaipuiden kasvattamiseen

Oletko kiinnostunut bonsaipuista? Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken niiden historiasta ja kuinka voit hoitaa sekä kasvattaa bonsaipuita kotona.
Ohjeet bonsaipuiden kasvattamiseen

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Bonsaipuiden trendi tulee Kaukoidästä. Alun perin Kiinasta peräisin olevan tekniikan omaksuivat ja nimesivät uudelleen japanilaiset.

Sana bon-sai, tulkinta japanilaisista ideogrammeista, käännetään yleensä “istutettu pieneen ruukkuun”. Tämä käsite viittaa minipuihin, joita voidaan kasvattaa kotona matalissa ruukuissa. Niiden kasvattamiseksi on kuitenkin sovellettava asianmukaisia ​​tekniikoita.

Bonsaipuiden historia

Ciencias de la Universidad Nacional Autónoma de México -lehden julkaiseman artikkelin mukaan bonsaitaide syntyi muinaisessa Kiinassa, jossa sitä kutsuttiin nimillä punsai, penjing tai pensai.

Taolaiset munkit, jotka asuivat eristyksissä luostareissa, tarvitessaan lääkekasveja ja säästääkseen vaivaa, alkoivat istuttaa kokonaisia ​​puita pieniin astioihin. Näiden puiden koko pieneni prosessin aikana. Samaan aikaan he pyrkivät jäljittelemään puiden oksissa ja rungoissa kiinalaisen kulttuurin eläinten muotoja, kuten lintuja, leopardeja ja lohikäärmeitä.

Kiinalaiset lähetyssaarnaajat veivät tekniikkaa Japaniin 10. ja 11. vuosisatojen välillä. He uskoivat, että näiden pienten puiden viljely ja hoito voisi tuoda heidät lähemmäksi jumalia. Japanilaiset omaksuivat tekniikan, jalostivat sitä ja nimesivät sen uudelleen.

Länsimaissa bonsaipuut tekivät debyyttinsä Lontoossa. Tämä tapahtui viktoriaanisen aikakauden aikana vuonna 1851 pidetyssä kaikkien kansakuntien teollisten teosten suuressa näyttelyssä. Lisäksi ensimmäinen aihetta käsittelevä eurooppalainen tutkielma julkaistiin Ranskan kasvitieteellisen seuran tiedotteessa, ja sen kirjoitti J. Vallot vuonna 1889.

Mitä puita voin käyttää bonsaipuiden kasvattamiseen?

Vaikka bonsaipuiden luomiseen käytettävien kasvien valinnassa ei ole suuria rajoituksia, useimmat suosittelevat sellaisten kasvilajikkeiden käyttöä, jotka kasvavat korkeutta ja joiden runkoa peittää kiinteän kuoren. Alla on jotain suosituksia.

Bonsaipuiden kasvattamiseen voi käyttää laajaa, matalaa vatia.
Voit käyttää bonsaipuita luodaksesi puutarhamaisemia.

Havupuut

Nykyään tämäntyyppisistä kasveista luotu bonsai on yksi ihailtuimmista lajien suurissa näyttelyissä. Lisäksi ihmiset ovat käyttäneet havupuita bonsaipuiden tuottamiseen vuosisatojen ajan. Tämä johtuu ehkä siitä, että se on yksi planeetan vanhimmista kasveista, joka on säilynyt nykypäivään.

Pensaat

Pensaat ovat ihanteellisia kasveja bonsaipuiden kasvattamiseen, koska niissä on yleensä koristekukkia ja lehtiä. Lisäksi niiden kasvua on erittäin helppo hallita.

Kiipeilijät

Kiipeilykasveja, joita tulisi käyttää tämän tekniikan soveltamiseen, on puumainen runko. Sinun tulee kuitenkin leikata niitä säännöllisesti, jotta ne voivat tiivistää energiansa runkonsa paksuntamiseen.

Puut

Lopuksi voit käyttää useita puulajeja bonsaipuiden kasvattamiseen. Puut ovat ihanteellisia tähän tekniikkaan, koska useimmat niistä sietävät hyvin karsimista ja niillä on kaarnainen rungot.

On kuitenkin tärkeää tietää, että kaikki kasvit eivät ole sopivia tämän tekniikan soveltamiseen. Bonsaipuiden kasvattamiseen sopivat erityisen hyvin jalavat, vaahterat ja pienilehtiset viikunapuut.

Kuinka voin kasvattaa bonsaipuun?

Ensimmäinen päätös, joka sinun tulee tehdä, jos aiot kasvattaa bonsaipuita, on päättää sijoitatko ne kotipuutarhaasi vai sisätiloihin.

Nämä pienet puut näyttävät erittäin mukavilta asunnossa ja ovat osa sisustustasi. On kuitenkin tärkeää muistaa, että nämä ovat kasveja, jotka kasvavat ja viihtyvät paremmin ulkona.

Kun olet tehnyt yllä olevan päätöksen, tarvitset ruukkuja, joissa on vedenpoistoaukko, vettä, luonnonvaloa ja tietysti valtavasti rakkautta kasveillesi.

Kuinka kauan bonsaipuiden kasvattaminen kestää?

Yksi bonsaipuiden hoidon tärkeimmistä puolista on niiden karsiminen. Sinun on tehtävä tämä muokataksesi niiden muotoa.

Tämä prosessi voi kestää useita vuosia, joten on tärkeää olla kärsivällinen!

Materiaalit

Kuten olemme jo maininneet, bonsaipuiden kasvattamiseksi on tärkeää kiinnittää huomiota ruukkuun, johon puu istutetaan, sekä maaperän laatuun. Tietenkin kaikki riippuu valitsemastasi puu- tai kasvityypistä.

Katsotaanpa seuraavia suosituksia:

  • Bonsaipuun valitseminen: Bonsaipuiden kasvattamiseen voit valita monenlaisia ​​lajeja. Ne voivat olla mm. viikuna-, vaahtera- tai oliivipuita. Hoito, jota sinun on annettava jokaiselle kasville, riippuu valitsemastasi tyypistä.
  • Ruukut: Puun juurien kasvun rajoittamiseksi ehdottomasti kannattaa valita ruukku, jonka alla on reikiä. Lisäksi on suositeltavaa valita leveä ja matala ruukku.
  • Maaperän laatu: Maaperän tulee olla rakeista, sen tulee säilyttää hyvä vedenpoisto, eikä se saa olla liian tiivistynyttä. Muuten se voi tarkoittaa bonsaipuiden kuolemaa.

Ohjeita bonsaipuiden kasvattamiseen

Alla olevien ohjeiden avulla luot suuren bonsaipuutarhan. Se tulee olemaan naapuruston ja kaikkien ystäviesi ihailun kohde. Muista, että kasvun tukahduttamiseksi sinun on käytettävä erityisiä tekniikoita. Näitä tekniikoita ovat karsiminen, lannoitteen vähimmäismäärä sekä versojen erottaminen ja tukahduttaminen.

  1. Mukauta ruukku: Aseta ritilä tai kevyt verkko tyhjennysreikien päälle estääksesi ylimääräisen veden valumisen ruukusta.
  2. Puhdista ja hoida juuria: Harjalla tulee poistaa puun juurista kaikki alkuperäisen maaperän jäänteet, sillä se ei ole samaa maa-aineista, jota käytämme bonsaipuiden kasvatukseen. Sinun on kuitenkin ehkä leikattava joitakin juuria, jotta kasvi pääsee kasvamaan ruukussaan.
  3. Istuta puu: Aseta lopuksi kasvi valmistamaasi ruukkuun ja lisää laadukasta rakeista maata, varo, ettet tee siitä liian kokkareista.
Bonsaipuu.
Bonsaitekniikka on vuosituhansia vanha ja vaatii kärsivällisyyttä.

Bonsaipuut kuvataiteessa

Yhteenvetona voidaan todeta, että ei ole epäilystäkään siitä, että bonsaipuiden luominen ja hoito on taidetta. Tämä käy ilmi myös Agro Productividad -lehdessä julkaistusta artikkelista. Sen kirjoittaja vakuuttaa, että nämä puut ilmaisevat kauneutta ja majesteettisuutta.

Hän nostaa myös bonsaipuu taiteen rimaa. Hän mainitsee, että yksi tapa tehdä siitä mielenkiintoisempi on luoda pienoismaisemia, joiden keskipisteenä on kyseinen puu. Maisemavaihtoehtoja ovat vuoristot, ulkonevat kalliot tai kivet.

Mitä sinä odotat? Kokeile taitojasi bonsaipuiden kasvatuksessa!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
7 tapaa hyödyntää etikkaa puutarhassa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
7 tapaa hyödyntää etikkaa puutarhassa

Monia kodin tuotteita voidaan tunnetusti käyttää useampiin tarkoituksiin. Etikka on yksi niistä. Tiesitkö, että voit hyödyntää etikkaa puutarhassa?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Universidad Nacional Autónoma de México.  Ciencias, Núm. 101. Castilla-Valdés, Yanelis. La Gardenia: características, usos, plagas y enfermedades y aspectos básicos de su cultivo.
  • Agro Productividad, Núm. 2, Vol. 2. Trujillo-Sánchez, E. El bonsái: arte milenario. México 2018.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.