Taolaisuuden opetukset sisäisestä rauhasta

Taolaisuuden ohjeet perustuvat filosofisiin ja hengellisiin opetuksiin, jotka voivat auttaa meitä moderneja suomalaisiakin elämään täydemmin ja lisäämään hyvinvointiamme.
Taolaisuuden opetukset sisäisestä rauhasta

Viimeisin päivitys: 26 maaliskuuta, 2019

Taolaisuuden sisäiseen rauhaan keskittyvät elämänohjeet on hyvä muistaa tässä modernissa elämäntyylissä, joka on täynnä painetta, stressiä ja epävarmuutta.

Yksi merkittävästi psykologiseen tasapainoon vaikuttava asia – arjen velvollisuuksien ja huolien lisäksi – on se, että “emme tiedä”.

On paljon epävarmuutta: emme tiedä, saammeko kaikki tämän päivän asiat hoidettua; emme tiedä, onko työpaikkaa enää ensi kuussa; emme tiedä, onko kaikki vaivannäkömme hyödyksi tulevaisuudessa.

Epävarmuus ja uupunut mieli vaikuttavat haitallisesti ihmisen terveyteen ja onnellisuuteen.

Taolaisuuden opetukset voivat olla avuksi juuri tässä. Filosofinen ja hengellinen viisaus, jota esimerkiksi Laozin ja Kungfutsen ajatukset välittävät, auttaa inspiroimaan ja löytämään sen sisäisen rauhan, joka niin usein katoaa elämän edetessä.

Taolaisuuden neljän elämänohjeen pohtiminen auttaa saamaan erilaisen näkökulman arjen asioihin. Ne voivat auttaa tekemään muutoksia ja valitsemaan arjen tavoitteet toisenlaisiin prioritetteihin perustuen.

Taolaisuuden neljä elämänohjetta sisäisen rauhan löytämiseksi

taolaisuuden elämänohjeita

Sana “tao” omaa kiinnostavan symbolisen merkityksen, sillä se viittaa polkuun: luonnon tai taivaan polkuun.

Se viittaa tarpeeseen löytää sisäinen polku, joka antaa uutta merkitystä ihmisen olemassaololle.

Se viittaa polkuun, jolla kaiken tulee olla harmoniassa; jolla kiertokulkua tulee kunnioittaa ja muutos hyväksyä; jolla tulee oppia, että eläminen tarkoittaa virtaamista ja eteenpäin liikkumista ilman vastustelua.

Katsotaan sitten neljää periaatetta, jotka selkeyttävät taolaisuuden ideaa.

1. Onnellisuus ei ole kaikille sama asia

taolaisuuden ohjeet onneen

Pohditaanpa tätä hetkinen. Ympäriltä kuuluu koko ajan, että onnellisuus on tärkeää, ja jotkut ihmiset yrittävät myös kertoa, miten onnellisuus tulee yrittää saavuttaa: hyvä työ, kumppani, perheen perustaminen, kivan asunnon ostaminen.

No, taolaisuuden ja monien muiden filosofioiden mukaan onnellisuus ei kuitenkaan ole kuin takki, joka sopisi sellaisenaan ihan jokaiselle meistä.

Jokaisen tarvitsee löytää omansalainen tarkoitus elämälleen ja se, mikä antaa todellista onnellisuutta.

Siksi on hyvin mahdollista, että se mikä tyydyttää sinut ja sallii sinun tuntea itsesi täydeksi, ei riitä jollekulle toiselle.

Ihmisten tulisi kunnioittaa toisiaan, jotta tämä elintärkeä ja henkilökohtainen polku todelliseen hyvinvointiin voisi löytyä.

2. Maailmankaikkeus antautuu rauhalliselle mielelle

meditaatio taolaisuuden mukaan

Olet varmasti sanonut joskus, että elämäsi on sotkussa – on niin paljon tekemistä, niin paljon hoidettavaa, eikä mieli saa hetkeäkään rauhaa kaiken tämän “melun” keskellä. On niin paljon ulkoista painetta.

Yksi taolaisuuden säännöistä hyvän elämän elämiseksi koskee mielen tasapainoa.

Rauha ei ole siinä, mikä sinua ympäröi. Onhan ihmisiä, jotka pystyvät kokemaan rauhaa tukkoisessakin kaupungissa, joka on täynnä melua ja liikennettä. Rauha on ihmisen mielessä. Siksi onkin niin, että jos pystyt harjoittamaan ja rentouttamaan mieltäsi, koet itsesi sekä maailmankaikkeuden olevan tasapainossa.

Tämä voidaan saavuttaa meditaation kautta. Etkö oikein usko meditaation hyötyihin? Kokeile!

3. Harjoita “täydellisyyden” hyveitä

paperinukkeperhe

Täydellisyyden hyveet ovat taolaisuuden mukaan itse asiassa eksistentiaalisen harmonian periaatteita.

Ne ovat sarja ulottuvuuksia, jotka mahdollistavat elämän muokkaamisen paljon merkityksellisemmäksi, kunnioittavammaksi ja nöyremmäksi.

Kyse on seuraavista asioista:

  • Vilpittömyyden harjoittaminen: Yritä olla rehellinen itsellesi ja ympärilläsi oleville – jokainen päivä.
  • Kiltteys: Kiltteys on helppoa, mutta sen avulla saavutetaan paljon – kunnioitusta, muiden arvostusta sekä täydempi olo.
  • Kolmas täydellisyyden periaate on tukeminen. Säännöt edistävät koossa pysyvyyttä ihmisten välillä, ja tuen tarjoaminen muille auttaa saavuttamaan kollektiivista hyvinvointia.

4. Tyhjennä mielesi kiinnostuksenkohteista

rentoutuminen on tärkeää myös taolaisuuden mukaan

Tämä periaate on monen mielestä vaikea ymmärtää. Tuleeko ihmisen tyhjentää mielensä mielenkiinnonkohteista, haluista ja kunnianhimosta?

Jotkut näkevät neuvon ristiriitaisena. Miten käy asioista ylitse pääsemisen ja saavuttamisen, jos luovun kiinnostuksen kohteistani ja tavoitteistani?

Taolaisuuden mukaan asia menee näin: ihmisen tulisi avata itsensä kokemiselle, ilman vastustelua.

Joskus keskityt kovasti johonkin ideaan tai tavoitteeseen, ja mahdollisuudet menevät ohitse. Saattaa avautua ovi, joka on kiinnostavampi ja joka vastaa paremmin omia tarpeitasi.

Nämä neljä taolaisuuden elämänohjetta tai sääntöä saavat nykyihmisen miettimään. Joskus jo oman ajattelun suunnanmuutos riittää hyvinvoinnin lisäämiseksi ja sen paljon puhutun sisäisen rauhan löytämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Oldstone-Moore, J. (2003). Taoism: Origins, beliefs, practices, holy texts, sacred places. Oxford University Press, USA.
  • Zhang, G., & Veenhoven, R. (2008). Ancient Chinese philosophical advice: can it help us find happiness today?. Journal of happiness studies, 9(3), 425-443.
  • Little, S., Eichman, S., Shipper, K., & Ebrey, P. B. (2000). Taoism and the Arts of China. Univ of California Press.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.